Situație îngrijorătoare la Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului

iun. 19th, 2020 | By | Category: Postcard

Academia Română își manifestă îngrijorarea și face apel ferm la instituțiile statului român în legătură cu situația locativă gravă în care se află Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului, amenințat cu evacuarea din sediul său din str. Cerchez nr. 16, sector 1, București.

”Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului, aflat sub egida Academiei Române, funcționează în acest sediu din anul 1996, când imobilul din str. Cerchez nr. 16, proprietate publică a statului român, reprezentat de Regia Autonomă „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat“ – RA-APPS, i-a fost transmis spre administrare prin Hotărârea de Guvern numărul 1283/1996.

 

Recent, în urma unor îndelungi și complicate procese intentate statului român de două persoane fizice, care revendică drept de proprietate asupra imobilului, Curtea de Apel București, în ciuda faptului că există o serie de inadvertențe administrative și juridice, probabile cu documente, atribuie imobilul acestor două persoane, în detrimentul Regiei Autonome „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat“. Clădirea din str. Cerchez nr. 16, construită între anii 1938-1940, are o istorie complexă, care implică, inițial, funcționarea Serviciului Special de Informații, apoi, începând cu anul 1948, a Direcției Generale a Securității Poporului, devenită Centrul de Informații Externe.

 

Astfel, Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului, unul dintre cele mai importante institute de cercetare a istoriei recente din România, cu un rol decisiv în investigarea abuzurilor regimului comunist, se află în situația de a-și pierde sediul și de a-i fi grav periclitată activitatea. Efortul și proiectele unei echipe de cercetători, constituite în cei peste 25 de ani de la înființarea Institutului, arhiva, biblioteca, zecile de mii de fișe biografice, spațiul expozițional sunt în pericol de a fi risipite. Lipsa, fie ea și temporară, a unui sediu, va provoca întreruperea certă a activităților și va compromite colaborarea cu entități similare din alte state est și central europene.

 

Reamintim că Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului, înființat pe 13 aprilie 1993 la inițiativa unui grup al foștilor deținuți politici, cu sprijinul Academiei Române și al instituțiilor statului, are ca scop culegerea, arhivarea, cercetarea și publicarea documentelor referitoare la formele totalitarismului în România. Institutul îngrijește colecții de documente și mărturii, studii, memorii, coordonează programe de cercetare interdisciplinară, după principii moderne în studiul istoriei, editează revista „Arhivele Totalitarismului“. Institutul vizează recuperarea fondurilor documentare de interes național aflate în arhivele fostului bloc sovietic, precum și digitizarea mărturiilor identificate, astfel încât societatea românească să aibă o perspectivă cât mai obiectivă asupra istoriei recente.

 

Prin urmare, considerăm că este de datoria noastră, a tuturor instituțiilor responsabile ale statului român – Academia Română, Guvernul României, forurile superioare ale justiției – să identificăm soluția viabilă de asigurare a continuității activității acestui institut de importanță națională, într-un spațiu adecvat, care să permită desfășurarea proiectelor, găzduirea arhivei și constituirea unui memorial.

 

Academia Română solicită implicarea în regim de urgență a instituțiilor decidente pentru soluționarea acestei probleme de natură juridico-administrativă, care amenință însăși existența Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului.” – Biroul Prezidiului Academiei Române.

 

 

 

 

 

Număr de vizualizări :575


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro