Fundația Hope and Homes for Children a lansat Raportul pe anul 2019

iun. 22nd, 2020 | By | Category: Postcard

Fundația Hope and Homes for Children publică Raportul Anual 2019 care oferă publicului o imagine de ansamblu asupra intervențiilor organizației derulate anul trecut în 15 județe ale României și București.

În 2019, Fundația a închis Centrul de Plasament „Sfântul Spiridon” din Târgu Frumos, jud. Iași, a deschis 5 case de tip familial în 3 județe, a prevenit separarea de familie a 1.902 copii, a sprijinit în primii pași spre viață independentă 504 tineri de peste 18 ani după ieșirea din centre de plasament, și a adus înapoi acasă 328 de copii ce fuseseră anterior în plasamentul Statului.  Pe parcursul anului, Fundația a lucrat la închiderea altor 15 centre de plasament din 8 județe și București. Adăugând rezultatele anului 2019 la cele înregistrate în 22 de ani de activitate în România, Fundația a îmbunătățit, până în prezent, viața a 57.000 de copii din medii vulnerabile. 

 

Hope and Homes for Children a închis Centrul de Plasament „Sfântul Spiridon” din Târgu Frumos, jud. Iași, unde, la momentul intervenției Fundației, în 2014, erau instituționalizați 178 de copii. Până la momentul închiderii Centrului, în 2019, Hope and Homes for Children a mutat 48 de copii în 4 case de tip familial pe care le-a construit, restul copiilor fiind reintegrați în familiile naturale sau extinse, puși în grija asistenților maternali, sau sprijiniți pentru o viață independentă în cazul celor de peste 18 ani.

 

În București și în județele Iași și Neamț, Hope and Homes for Children a deschis, în 2019, cinci case de tip familial în care s-au mutat deja 60 de copii. Casele „Spartanii” și „Motanul încălțat” din jud. Iași, „Felicia” și „Felix” din jud. Neamț, și „Cavalerii” din București recreează atmosfera unei familii cu mai mulți copii și le oferă copiilor șansa să crească într-un mediu stabil, unde vocea fiecăruia dintre ei poate fi auzită. Dacă într-un orfelinat trăiesc laolaltă și peste 50-60 de copii, într-o casă de tip familial locuiesc 12 copii care sunt îngrijiți pentru a răspunde nevoilor lor specifice. Anul trecut, alte 6 case de tip familial și apartamente de tranzit au fost în construcție, lucrările urmând să fie finalizate.

 

Programul Fundației de prevenire a separării copilului de familie a sprijinit 1.902 copii să rămână alături de familiile lor în anul 2019. Intervențiile fundației au acoperit măsuri de îmbunătățire a condițiilor de locuire, asigurarea alimentelor de bază și a produselor de primă necesitate, și consiliere. În plus, 328 de copii au fost aduși înapoi acasă, fiind scoși din centrele de plasament la a căror închidere a lucrat Fundația.

 

Prin programul de integrare socio-profesională derulat de Hope and Homes for Children au fost ajutați 504 tineri care anul trecut au ieșit din sistemul de protecție a statului, fie la 18 ani, când au împlinit vârsta majoratului, fie la 26 de ani, când au finalizat studiile. Acești tineri au fost sprijiniți în primii lor pași către o viață independentă, prin consiliere în vederea găsirii unui loc de muncă, și prin găsirea unei soluții sustenabile de locuire și de trai autonom.

 

Hope and Homes for Children a lucrat, în 2019, la închiderea a 15 orfelinate sau centre de plasament de tip vechi din București și 8 județe – Iași, Neamț, Botoșani, Suceava, Bihor, Sibiu, Bistrița-Năsăud și Brașov. Închiderea acestor orfelinate devine posibilă numai după ce Fundația găsește cea mai bună soluție pentru creșterea fiecărui copil, în familii, în grija asistenților maternali sau în case de tip familial. Parte din proces este și pregătirea și formarea personalului centrelor și al instituțiilor de protecție a copilului, prin programe de pregătire profesională specializată. În 2019, 274 de specialiști din cadrul acestor instituții au participat la programele de pregătire profesională derulate de Hope and Homes for Children.

 

Ștefan Dărăbuș, Director Regional, Europa Centrală și de Sud, Hope and Homes for Children:

„Este îngrozitor să vezi copii debusolați, abuzați, e cumplit de greu să-i lași în locuri care favorizează tocmai aceste traume, cum sunt orfelinatele, sau în locuri impregnate de sărăcie, foame și frig. Nu e ușor să vezi speranța pe care și-o pun în tine și ei, și părinții lor, așteptând să-i ajuți cumva să poată rămâne împreună. Nu e deloc simplu să-i vezi pe tinerii care ies dintr-un sistem de <<protecție>> specială, fără nici o formă de sprijin real, debusolați, deprimați și mai vulnerabili ca oricând. Și peste ei toți, peste toate astea, prejudecăți și obstacole aproape imposibil de trecut. Aproape imposibil de spulberat. Și ei știu asta, și noi știm asta. Și totuși: nu timpul le rezolvă pe toate, ci oamenii. Doar noi, oamenii, putem face un pic, cât de puțin, pentru binele celor de lângă noi. Cred eu că asta e esența umanității: puterea noastră, a fiecăruia, de a face bine, mai mult sau mai puțin – atât cât putem, celor de lângă noi.”

 

În campaniile derulate, Hope and Homes for Children i-a avut alături pe ambasadorii Amalia Enache, Marius Manole și Alexandru Tomescu, iar Maestrul Victor Rebengiuc a fost figura centrală a campaniei „Testamentul lui Rebengiuc. Nu timpul le rezolvă pe toate, ci oamenii”.

 

În 2019, echipa #TeamHOPE a devenit cea de-a doua comunitate de sportivi urbani participanți la evenimente care au o componentă caritabilă. Peste 1.100 de amatori de alergare urbană, de ciclism, persoane private, dar și angajați ai unor companii partenere, au participat la cele 4 evenimente sportive majore ale anului trecut. Valoarea totală a fondurilor strânse de comunitatea sportivilor din #TeamHOPE în 2019 a fost de peste 120.000 Euro.

 

În cursul anului 2019, Hope and Homes for Children s-a bucurat de susținerea a numeroși parteneri și donatori care au contribuit prin implicarea lor la eforturile de strângere de fonduri și de promovare a cauzei.

 

Activitatea Fundației a fost făcută posibilă prin contribuțiile a peste 10.000 de donatori persoane fizice și de companii precum:

Susținător principal – City Insurance

Parteneri strategici – Kaufland, PEPCO, Bertus Distribution, JYSK, NN, Bershka, MaxBet, Arval, Fondation Solidarité Société Générale, Stradivarius, Alliance Healthcare, Association of Real Estate Investors, Holcim, Digi24.

 

Structura donațiilor și sursele de venituri ale fundației în 2019:

Fonduri din rețeaua internațională: 7.835.159 lei

Fonduri atrase din România: 7.716.167 lei

Sponsorizări de la companii, fundații, organizații: 6.680.873 lei

Donații în natură: 261.500 lei

Evenimente / campanii / donații de la persoane fizice: 753.527 lei

Donații diverse: 20.267 lei

Fonduri europene: 2.577.597 lei

Total: 18.128.923

 

Detalii cu privire la intervențiile derulate de Hope and Homes for Children în România și rezultatele acestora în 2019, puteți citi în Hope and Homes for Children – raport anual 2019 și pe www.hopeandhomes.ro.

 

 

Despre Fundația Hope and Homes for Children România

 

Fundația Hope and Homes for Children activează în România din 1998, timp în care a contribuit în mod direct sau indirect la închiderea a 58 de centre de plasament de tip vechi (orfelinate), în timp ce alte 15 sunt în curs de închidere. Prin serviciile dezvoltate de Hope and Homes for Children, copiii trec de la îngrijirea în instituții-mamut în care nu beneficiază de atenție și afecțiune individuală, la sisteme bazate pe conceptul familial, printre care și case de tip familial, care le permit o viață apropiată de normalitate. Prin eforturile Fundației și ale partenerilor săi, au fost dezvoltate 110 case de tip familial, 5.967 copii au fost scoși din orfelinate, iar alți 448 urmează să părăsească orfelinatele în curs de închidere.

 

În același timp, Fundația activează intens în prevenirea separării copilului de familie, intervenind cu mijloacele necesare pentru susținerea familiilor în care riscul de abandon al copiilor este ridicat. Astfel, 33.482 de copii au fost salvați de la ruperea de familie, peste 1.672 de tineri au fost sprijiniți pentru o viață independentă, 2.026 de copii au fost primiți în centrele de zi, iar 972 în centrele de primire în regim de urgență. 9.272 de membri de personal din sistemul de protecție al copilului au fost instruiți de Hope and Homes for Children.

 

Până în acest moment, peste 57.000 de copii au beneficiat de serviciile Hope and Homes for Children România, al cărei obiectiv este ca până în 2027 să fie eliminată instituționalizarea copiilor în țara noastră. Mai multe informații la www.hopeandhomes.ro.

 

Număr de vizualizări :554


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro