spot_img

O nouă apariție editorială Rediviva: “România. Un itinerariu printre amintiri 1957-1967″, de Ida Garzonio

Editura Rediviva anunță apariția volumului: ”Romania. Un viaggio nella memoria. 1957-1967 un decennio difficile. Paesaggi e figure” [România. Un itinerariu printre amintiri. 1957-1967 un deceniu dificil. Peisaje și personalități], 323 pagini, colecția Quaderni romeni.  Volumul reprezintă, în mare măsură, o întoarcere în timp la perioada din tinerețe a autoarei, Ida Garzonio, milaneză de origine, ajunsă astăzi la frumoasa și venerabila vârstă de peste 80 de ani. Este o întoarcere la decada anilor ’60, dar mai ales o rememorare legată de o veche și nostalgică pasiune: România și cunoașterea valorile ei culturale, un cufăr azi plin cu amintiri, care înseamnă și zeci de traduceri realizate în italiană, din poezia și literatura română, unele publicate în acea perioadă, iar altele care văd doar acum lumina tiparului.

 Ida Garzonio este, poate, printre ultimii studenți italieni care au beneficiat de cursul de limba română de la Universitatea de Studi din Milano. Urmând Facultatea de Litere, tânăra studentă Ida Garzonio optează la acea vreme, pentru studiul limbii române din cadrul catedrei de limbă română, condusă de profesoara Rosa del Conte. “Ținea atunci – amintește autoarea – lectoratul de limba română profesoara Rosetta Del Conte (1907-2011) și eu, atrasă de dorința de a aborda o limbă romanică mai puțin studiată […], am început să particip la cursul ei. Modul ei de lucru mi s-a părut extraordinar: pleca de la lectura unui text și ne conducea, pe baza acestuia, la dobândirea unor elemente de gramatică, apelând la cunoștințele noastre lingvistice generale și, în special, la limba latină. În felul acesta ne făcea repede să ne apropiem de câte un mare poet, oferindu-ne informații generale […]. Sosită în România în 1957, ca bursieră pentru studiul limbii române, Ida Garzonio avea să cunoască realitățile românești, așa cum erau ele prezentate de autoritățile de la București, interesate de propagandă și de construirea unei imagini pozitive, care să vină în sprijinul noilor interese ale guvernului.  În pofida unei deschideri aparente manifestate față de Occident, în România erau promovate doar acele realități care se încadrau noii viziuni a guvernului, astfel încât studenților străini ajunși în România, nu li se prezentau, de pildă, autori precum Mircea Eliade, Emil Cioran sau chiar Mihai Eminescu, interzis în anumite perioade. O altă Românie autoarea o descoperise oarecum singură, prin ceea ce aflase la Milano sau din cărțile pe care și le procurase singură din anticariatele bucureștene la venirea în țară. Prezența ei în România în acei ani, stârnea pe de o parte interesul în special din partea intelectualilor, doritori să afle vești despre realitatea din Occident, dar și un soi de rezervă, din partea celor care “trăiau socialismul”. A fost o pasiune pe care autoarea a cultivat-o în ciuda contextului existent. Eram în căutarea propriei identități – scrie autoarea – și eram convinsă că am găsit-o în această limbă și cultură de frontieră, care a reușit să reziste în fața valurilor de asimilare […].

           Autoarea face parte dintre prietenii italieni care au cunoscut România în acea tristă perioadă, care iubește țara noastră și se emoționează ori de câte ori are ocazia să vorbească despre ea. De aici și străduința și bucuria cu care avea să publice la Milano în decada anilor ’60 -‘70, numeroase traduceri din poezia și literatura română, în diferite reviste literare italiene, inclusiv un mic volum de colinde românești traduse în limba italiană (apărut la Milano în 1966) sau continua sa străduință de a organiza diferite conferințe despre România.  Aceste traduceri, multe din autori pe care îi cunoscuse personal, se regăsesc în partea a doua a prezentului volum. În baza legăturii cu Grupul milanez Poiesis, Ida Garzonio publică în italiană poezii din Nina Cassian, Anatol E. Baconsky, Mihai Beniuc, Maria Banuș în revistele literare: Uomo e immagini, Nuove dimensioni, Nuovi spazi ș.a. În 1966, profesoara Rosa del Conte îi încredințează autoarei, traduceri din opera lui Mihail Sadoveanu. Așa, apar în 1966, Il bosco incantato (din volumul Cozma Racoare), Edizioni Paoline, 1966; povestirea: La fontana della gioventù, tot la aceiași editură etc. O ocazie foarte importantă pentru publicarea unor autori români s-a dovedit, pentru Ida Garzonio, fondarea la Milano a revistei literare Il Canguro, unde avea să publice în 1967 în traducere italiană un număr de 13 poezii din Tristan Tzara, de altfel primele poezii ale poetului apărute în această limbă.  Amintirile autoarei despre România se opresc, așa cum cititorii vor afla, aproape brusc, la anii ’70, urmând o lungă perioadă de timp intitulată sugestiv în carte: Uitarea și câteva mici licăriri de interes. Pe fondul deteriorării raporturilor culturale dintre cele două țări, nici contextul românesc și nici cel italian al acelor ani, nu mai favorizau deloc cultivarea acestei pasiuni și nici concretizarea unor inițiative de acest fel.

Emoțiile și amintirile trăite în timpul celor trei călătorii de studii în România (1957-1963), pe care Ida Garzonio le-a transpus cu multă sinceritate în paginile acestui volum, evocă situații, persoane și prietenii care au alcătuit, în acei ani, micul și îndepărtatul său “univers românesc”, cu aspectele lui pozitive și negative. Autoarea privește cu seninătate perioada “românească” din viața ei, rămasă în scrinul cu amintiri, necunoscută chiar și celor mai apropiați prieteni italieni din cercurile literare sau muzicale milaneze.

După terminarea Universității și imposibilitatea de a continua în mod constant raporturile cu România, în special activitatea de traduceri literare, Ida Garzonio va fi profesor de latină și italiană la prestigioase licee milaneze. Pasiunea pentru muzică, dar și pregătirea paralelă în acest domeniu, o vor duce la organizarea în anii ’80, a unui important grup coral: Corul Polifonica Ambroziana din Milano, iar, din 1994, va ocupa diverse funcții artistice și organizatorice în Asociația Nuova Polifonica Ambrosiana, pentru care a editat producții de înregistrări și volume documentare, însoțite de zeci și sute de concerte în Italia.

Titlu: Romania – Un viaggio nella memoria 1957-1967 un decennio difficile. Paesaggi e figure

Colecția: Quaderni romeni

© 2020 by Rediviva, Milano www.rediviva.it

ISBN: 978-88-97908-57-9

Euro, 14 00

www.rediviva.it

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508