Liberté, égalité, sororité- despre fertilitatea paradoxală a constrângerii

mai 12th, 2020 | By | Category: Postcard

Sororitatea LOCOMOTIVE este o colectivă formată de 14 artiste din România: Elena Andrei, Beatrice Anghelache, Anca Boeriu, Angela Bontaș, Ana Chiorean, Raluca Ilaria Demetrescu, Selma Dragoș, Cristina Iacob, Lumi Mihai, Magdalena Pelmuș, Mirela Trăistaru, Em Sun (Mihaela Biolan), Nona Șerbănescu, Sabina Ulubeanu. Având o poziționare feministă în contextul artei contemporane, sororitatea se concentrează asupra promovării drepturilor și intereselor artistelor. Temele explorate includ fără a se limita la discriminare, stereotipizare, opresiune și patriarhat. Interesul comun este evidențierea calitativă și cantitativă a artei feminine și feministe în România și recunoașterea ei ca valoare intrinsecă a artei contemporane românești.

Prima manifestare artistică, care marchează și debutul sororității în această formulă, este expoziția Liberté, égalité, sororité, demarată pe 15 mai, ora 00:00, online și offline la Atelier 35 (Șelari 13).

Este propusă o lucrare video colectivă ce va rula timp de trei zile și trei nopți în spațiul public unde va putea fi văzută de către trecători și locuitorii zonei.

 

Deschiderea expoziției NU este un vernisaj iar publicul NU este invitat la deschidere.

Cu toate acestea, sperăm că în plimbările pe care bucureștenii le vor putea face în primul weekend după relaxare – acum și fără declarație – vor alege centrul istoric și respectiv strada Șelari, unde la numărul 13 îi așteaptă în fereastră prima lucrare publică a sororității LOCOMOTIVE.

 

 

Despre fertilitatea paradoxală a constrângerii

 

Unde te duci, când lumea nu îți mai e permisă? Cine mai ești, când nu poți să îți pui un costum elegant să te duci la evenimente? Cum mai muncești, când uneltele muncii nu îți mai sunt la îndemână, când trebuie să faci un slalom printre declarații și polițiști până la atelier, și când timpul ți-e invadat de obligații care cândva erau considerate nu-muncă? Cum comunici, când nu ai acces la corpul celuilalt și la corpul tău să transmită ceea ce limba nu poate spune, când ești redus la cuvinte pe un ecran și o bidimensionalitate în Zoom? Cine îți rămâne alături, când nu mai poți întâlni oamenii? Cum mai poți fi singur, când nu îți e îngăduit să te pierzi nici în mulțime nici în parc, cum mai poți fi împreună, când nu ai voie să te regăseși în căldura grupului, corp lângă corp? Cine ești, când viața ta veche și distragerile dispar dincolo de granița unei date în calendar, botezate ”Ordonanța Militară Nr. 1”? Unde te refugiezi, când prudența și grija pentru ceilalți devin zidurile izolării sociale?

 

Înăuntru.

 

[…]

 

Acum aceste artiste-surori vă invită la un ritual de eliberare, care să transforme miezul nopții care este granița dintre 14 și 15 mai în lumina paradoxală a libertății, prin proiecția creațiilor lor alăturate. Rupând regulile obișnuițelor vechi, vernisajul lor are loc exact la 0:00, oră simbolică a ridicării unor constrângeri. Ele au invins deja acele constrângeri, transformându-le în instrumente artistice – și vă invită acum să vă alăturați lor, regăsind lumina din noi în noaptea din jur. Opera lor comună e o punere împreună ce transgresează separațiile tehnicilor, mijloacelor, perspectivelor artistice – și chiar limitele genului. Suroritatea lor se deschide dincolo de convenții, tuturor celor care se regăsesc în ea.

 

Și privită prin lentila acestei lumini imposibile de la miezul nopții, carantina – și orele dinaintea proiecției-vernisaj – devine o gestație, o așteptare fertilă.

 

Acesta este doar începutul. Primăvara a venit tărziu anul acesta, închisă dincolo de ferestre – dar vine, și nimic nu o poate opri.

Em Sun

București, 10 Mai 2020

 

Sororitatea LOCOMOTIVE este un proiect artistic independent.

 

Parteneri ai proiectului: Atelier 35, ALERT studio, ARTHUB Bucharest, Modernism.ro

 

 

Detalii despre eveniment sau proiect la:

Email: sororitylocomotive@gmail.com

Facebook: LocomotiveArtSorority

Instagram: LocomotiveArtSorority

 

 

Număr de vizualizări :738


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro