spot_img

Liberté, égalité, sororité- despre fertilitatea paradoxală a constrângerii

Sororitatea LOCOMOTIVE este o colectivă formată de 14 artiste din România: Elena Andrei, Beatrice Anghelache, Anca Boeriu, Angela Bontaș, Ana Chiorean, Raluca Ilaria Demetrescu, Selma Dragoș, Cristina Iacob, Lumi Mihai, Magdalena Pelmuș, Mirela Trăistaru, Em Sun (Mihaela Biolan), Nona Șerbănescu, Sabina Ulubeanu. Având o poziționare feministă în contextul artei contemporane, sororitatea se concentrează asupra promovării drepturilor și intereselor artistelor. Temele explorate includ fără a se limita la discriminare, stereotipizare, opresiune și patriarhat. Interesul comun este evidențierea calitativă și cantitativă a artei feminine și feministe în România și recunoașterea ei ca valoare intrinsecă a artei contemporane românești.

Prima manifestare artistică, care marchează și debutul sororității în această formulă, este expoziția Liberté, égalité, sororité, demarată pe 15 mai, ora 00:00, online și offline la Atelier 35 (Șelari 13).

Este propusă o lucrare video colectivă ce va rula timp de trei zile și trei nopți în spațiul public unde va putea fi văzută de către trecători și locuitorii zonei.

 

Deschiderea expoziției NU este un vernisaj iar publicul NU este invitat la deschidere.

Cu toate acestea, sperăm că în plimbările pe care bucureștenii le vor putea face în primul weekend după relaxare – acum și fără declarație – vor alege centrul istoric și respectiv strada Șelari, unde la numărul 13 îi așteaptă în fereastră prima lucrare publică a sororității LOCOMOTIVE.

 

 

Despre fertilitatea paradoxală a constrângerii

 

Unde te duci, când lumea nu îți mai e permisă? Cine mai ești, când nu poți să îți pui un costum elegant să te duci la evenimente? Cum mai muncești, când uneltele muncii nu îți mai sunt la îndemână, când trebuie să faci un slalom printre declarații și polițiști până la atelier, și când timpul ți-e invadat de obligații care cândva erau considerate nu-muncă? Cum comunici, când nu ai acces la corpul celuilalt și la corpul tău să transmită ceea ce limba nu poate spune, când ești redus la cuvinte pe un ecran și o bidimensionalitate în Zoom? Cine îți rămâne alături, când nu mai poți întâlni oamenii? Cum mai poți fi singur, când nu îți e îngăduit să te pierzi nici în mulțime nici în parc, cum mai poți fi împreună, când nu ai voie să te regăseși în căldura grupului, corp lângă corp? Cine ești, când viața ta veche și distragerile dispar dincolo de granița unei date în calendar, botezate ”Ordonanța Militară Nr. 1”? Unde te refugiezi, când prudența și grija pentru ceilalți devin zidurile izolării sociale?

 

Înăuntru.

 

[…]

 

Acum aceste artiste-surori vă invită la un ritual de eliberare, care să transforme miezul nopții care este granița dintre 14 și 15 mai în lumina paradoxală a libertății, prin proiecția creațiilor lor alăturate. Rupând regulile obișnuițelor vechi, vernisajul lor are loc exact la 0:00, oră simbolică a ridicării unor constrângeri. Ele au invins deja acele constrângeri, transformându-le în instrumente artistice – și vă invită acum să vă alăturați lor, regăsind lumina din noi în noaptea din jur. Opera lor comună e o punere împreună ce transgresează separațiile tehnicilor, mijloacelor, perspectivelor artistice – și chiar limitele genului. Suroritatea lor se deschide dincolo de convenții, tuturor celor care se regăsesc în ea.

 

Și privită prin lentila acestei lumini imposibile de la miezul nopții, carantina – și orele dinaintea proiecției-vernisaj – devine o gestație, o așteptare fertilă.

 

Acesta este doar începutul. Primăvara a venit tărziu anul acesta, închisă dincolo de ferestre – dar vine, și nimic nu o poate opri.

Em Sun

București, 10 Mai 2020

 

Sororitatea LOCOMOTIVE este un proiect artistic independent.

 

Parteneri ai proiectului: Atelier 35, ALERT studio, ARTHUB Bucharest, Modernism.ro

 

 

Detalii despre eveniment sau proiect la:

Email: sororitylocomotive@gmail.com

Facebook: LocomotiveArtSorority

Instagram: LocomotiveArtSorority

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508