Festivalul online ”Salut, Adolescența” lansează antologia ”reStart”

mai 7th, 2020 | By | Category: Eveniment

Între 4-10 mai 2020, Clubul UNESCO-Adolescenții, Muzeul Național al Literaturii Române din București, Teatrul de Comedie și asociația Euro CulturArt celebrează online cea de-a XXIII-a ediție a Festivalului ”Salut, Adolescența”, inițiat de maestrul George Mihăiță. În fiecare zi din Săptămâna Adolescenților vor fi distribuite gratuit cărți scrise de adolescenți din România și Republica Moldova, în urma unor concursuri naționale de literatură, fotografie și arte plastice.  Vineri, 8 mai 2020, va fi distribuit gratuit, online, pdf-ul antologiei ”reStart”, apărută, în 2019, la editura arădeană Mirador, în urma atelierelor de scriere creativă susținute de scriitorii Dan Mircea Cipariu și Florin Iaru la Liceul Teoretic „Gheorghe Lazăr” din Pecica, Liceul Teoretic „Jozsef Gregor Tajovsky” din Nădlac, Colegiul Național „Elena Ghiba Birta”, Colegiul Național „Vasile Goldiș” și Colegiul Național „Preparandia-Dimitrie Țichindeal” din  Arad . Antologia ”reStart” a fost finanțată de Centrul Cultural Judeţean Arad, în cadrul proiectului „reStart literar” – un concurs judeţean de literatură şi ateliere de scriere creativă care s-au desfăşurat în licee şi colegii din judeţul Arad. Din juriu au făcut parte: Florin Iaru, Dan Mircea Cipariu, Ioan Matiuţ și Eugen Rogojan. Antologia ”reStart” cuprinde 19 autori, adolescenți cu vârste între 10 și 19 ani. Partenerii media ai Festivalului ”Salut, Adolescența” sunt Radio România Cultural, AgențiadeCarte.ro, Ziua-a.ro

 

O gorilă numită Șansa

Strădania rațională și scopul consecvent ale unei societăți, oricare ar fi ea, sunt să facă din copii oameni întregi, pe calapodul ei. Cum s-ar spune, pentru a supraviețui, specia trebuie să producă indivizi în serie, normați și folositori, cu un mod de a fi, a face, a avea standardizat și compatibil cu al majorității. Dar să vezi drăcie, din când în când, apare în grupul ăsta mare și coerent un individ straniu și ușor de ponegrit: artistul. În concepția fistichie a unui astfel de ins, omul nu mai trebuie să fie conform normei, ci propriei identități. Și, în loc să fie gonit din cetate, ca un stricător de minți ce e, cum spunea de curând un părerolog, artistul pune la îndoială identitatea pragmatică a omenirii și o face să gândească asupra ei și să viseze. Că, dacă n-ar fi loc și de visare, de nonconformism, de paradox, noi nu am ști nimic despre lumea în care trăim. Am fi o societate în care sinele nu contează, originalitatea ar fi blamată, iar arta ar sta cuminte pusă pe coji de nucă.

Lăsând gluma la o parte, ăsta e rolul artistului. Fiind altfel decât ceilalți, el descrie lumea înconjurătoare cu toate paradoxurile ei, dintr-un punct de vedere neobișnuit, dar rezultatul muncii lui e visarea sau speranța.

Astea au fost gândurile mele când am străbătut județul Arad, să-i ascult (și, poate, să-i îndrum) pe tinerii poeți și prozatori din școli și licee. A fost a doua ediție și am pornit având în cap rezultatele de anul trecut. Mă așteptam, cum e și firesc, să nu fie nici prea, prea, nici foarte, foarte. Conștient că creația literară e Cenușăreasa învățământului, nu-mi făceam multe iluzii. După cinci zile de lucru intens, am descoperit că numărul celor care visează să acrie s-a dublat, că numărul celor care au venit să vadă ce e aia creative writing și cu ce se mănâncă s-a dublat și el, iar participarea cadrelor didactice a avut un ușor parfum de entuziasm.

Dar cea mai mare surpriză au constituit-o textele. Să fim înțeleși: nu sunt perfecte, ori demne să rămână în istoria literaturii mondiale. Dar, anul acesta, am putut constata o creștere a complexității, o îmbogățire a vocabularului, o atenție sporită asupra realității înconjurătoare, un mai mare grad de sinceritate. Or, la urma urmei, asta caut la un scriitor: personalitatea și stilul. La vârsta adolescenței și preadolescenței, mărturiile netrucate și neformalizate sunt uneori mai prețioase decât „operele”.

Al doilea lucru care m-a impresionat e racordarea elevilor la modurile de expresie poetică modernă, depășirea inhibițiilor lingvistice, stăpânirea gramaticii. Nu, nu e o glumă. Perindările mele prin țară mi-au dezvăluit o lume școlară profund marcată de puținătatea cuvintelor și de incorecta lor folosire. Aici nu au lipsit încurcăturile și confuziile, dar a fost evident că totul s-a produs în încercarea de a rezolva o problemă, o ghicitoare literară.

Al treilea lucru, poate cel mai surprinzător, e cunoașterea nemijlocită a realității înconjurătoare. Dacă treci de pavăza adolescentină, descoperi o conștiință critică ascuțită, o racordare la real și la realitate, o cunoaștere exactă a mediului familial sau școlar. Și un soi de libertate bine controlată. Toate astea sunt, în mare, garanții ale scrisului. Ca să vă dovedesc, am ales câteva fragmente cu sclipici.

Poezie, adolescenți: Timpul / și-a agățat poalele / în ghimpi sau Mama a pătruns / În lumina toridă a verii sau Patinajul timpului lichid sau Poate, / Când timpul va veni / Voi înflori asemeni unui lotus sau Te ador cu sentimente vechi pe care tu nu le alini sau am o pușcă veche de vânătoare, adio mâță la revedere corbi. Așa-i că sună promițător? La fel au stat lucrurile și la proză

Nici cu proza nu stau rău: Va rămâne acolo tot restul vieții și din când în când îl va ustura sau „De multe ori, oamenii se întreabă ce culoare are cerul” spuse fetița uitându-se la negura de deasupra ei.

Dar stați să vedeți cum scriu elevii din ciclul secundar! De cum reușesc să mă liniștesc, mă întâmpină o gorilă gigantică cu pectoralii de doi metri, gorilă numită Șansa sau acest fragment al unui puști uimitor: Când a venit momentul potrivit, pitpalacul a luat un cuțit și mielul o drujbă. L-au atacat, l-au bătut, l-au tăiat și i-au retezat capul, lăsându-l fără viață.

A fost una din cele mai frumoase experiențe și, când spun asta, îmi dau cuvântul și vă privesc drept în ochi.

Florin Iaru

 

Antologia ”reStart” poate fi descărcată de la următoarea adresă web:

restart 2019

 

Joi, 7 mai 2019, va fi distribuit gratuit, online, pdf-ul antologiei „Itinerarii”, apărută la Editura Muzeul Literaturii Române din București, proiect co-finanțat de Ministerul Culturii. ”Itinerarii” cuprinde textele câştigătoare sau scrise pentru programul „Rezidenţa LiterArt Franța-România” – prima rezidenţă de scriere creativă şi creaţie vizuală din România dedicată adolescenţilor. În prima vacanţă intersemestrială a anului trecut, între 4-8 februarie 2019, au avut loc, în spaţiile Muzeului Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, ateliere de scriere creativă coordonate de scriitorii Dan Mircea Cipariu şi Florin Iaru, precum şi ateliere de creaţie vizuală coordonate de Maestrul Mircia Dumitrescu şi artistul vizual Mihai Zgondoiu. Au fost prezenţi 6 adolescenţi pentru secţiunea literară (în ordine alfabetică): Ioan Coroamă (Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”, Iaşi), Vlad C. Dragne (Colegiul Naţional „Sf. Sava”, Bucureşti), Denisa Lepădatu (Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri”, Galaţi), Elisa Merca (Şcoala Germană Hermann Oberth, Voluntari), Luca Ştefan Ouatu (Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil”, Iaşi) şi Diana Vlasa (Liceul Vocaţional de Artă, Târgu Mureş). Au fost prezenţi 7 adolescenţi pentru secţiunea arte vizuale (în ordine alfabetică): Maria Alexandra Bărbieru (Colegiul Economic „Virgil Madgearu”, Bucureşti), Ioana Ionescu (Colegiul de Artă „Carmen Sylva”, Ploieşti), Silvia-Ioana Niculae (Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”, Bucureşti), Constantin Popovici (Liceul de Arte Plastice, Timişoara), Matei Rădulescu (Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”, Bucureşti), Sânziana Maia Vieru (Liceul de Arte Plastice, Timişoara) şi Maria Anastasia Soleanu (Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”, Bucureşti).

Antologia ”Itinerarii” poate fi descărcată de la următoarea adresă web:

https://www.agentiadecarte.ro/wp-content/uploads/2020/05/Itinerarii-antologie-BT.pdf

 

Miercuri, 6 mai 2020, a fost distribuit gratuit, online, pdf-ul antologiei „SUPRADOZA DE DRAGOSTE. Cele mai frumoase poezii de dragoste ale adolescenţilor”, apărută în 2017 la Editura Muzeului Literaturii Române, cu o copertă semnată de artistul vizual Mihai Zgondoiu. Antologia cuprinde și câteva fotografii selectate în urma Concursului Naţional “InstantAdolescenţa” – cele mai bune fotografii digitale realizate de adolescenţi cu telefonul mobil. ”Supradoza de dragoste” prezintă poemele scrise de 22 de adolescenţi din România şi Republica Moldova, poeme selectate de un juriu format din Ioana Crăciunescu, Dan Mircea Cipariu şi Florin Iaru, în urma Concursului Naţional „Cele mai frumoase poezii de dragoste ale adolescenţilor”. ”Supradoza de dragoste” a fost un proiect co-finanțat de AFCN (Administrația Fondului Cultural Național).

 

Antologia ”Supradoza de dragoste” poate fi descărcată de la următoarea adresă web:

https://www.agentiadecarte.ro/wp-content/uploads/2020/05/supradoza-de-dragoste-2017.pdf

 

Marți, 5 mai 2020, a fost distribuit gratuit, online, pdf-ul antologiei ”reUNIRE”, apărută, în 2018, la editura arădeană Mirador, în urma atelierelor de scriere creativă susținute de scriitorii Dan Mircea Cipariu și Florin Iaru în licee din Pecica, Sântana, Nădlac și Arad. ”reUNIRE” a fost organizat de Centrul Cultural Judeţean Arad, în cadrul proiectului „reUNIRE” – un concurs judeţean de literatură şi ateliere de scriere creativă care s-au desfăşurat în licee şi colegii din judeţul Arad. Din juriu au făcut parte: Florin Iaru, Dan Mircea Cipariu, Ioan Matiuţ și Eugen Rogojan. Antologia ”reUNIRE” cuprinde 19 autori, adolescenți cu vârste între 10 și 19 ani.

 

Antologia ”reUNIRE” poate fi descărcată de la următoarea adresă web:

https://www.agentiadecarte.ro/wp-content/uploads/2020/05/Antologia-reUNIRE.pdf

 

Luni, 4 mai 2020, a fost distribuit gratuit, online, pdf-ul antologiei ”Matrioșka. Nouă prozatori adolescenți” , apărută, în 2018, la editura Tracus Arte, redactor: Teodor Dună, art director: Mihai Zgondoiu, carte cofinanțată de AFCN (Administrația Fondului Cultural Național). Antologia prezintă cele mai frumoase povestiri scrise de adolescenţi, selectate de un juriu format din Dan Mircea Cipariu, Florin Iaru și Cristian Teodorescu, în urma Concursului Naţional „Cele mai frumoase povestiri ale adolescenţilor”. Adolescenții care au publicat în ”Matrioșka. Nouă prozatori adolescenți” sunt (în ordine alfabetică): Andreea-Mădălina Balea, Ana Cernea, Vlad-Cristian Dragne, Denisa Lepădatu, Elena Macsim, Elena Olaru,  Sorina Rîndașu, Adela MariaTudose, DianaVlasa.

 

 

Antologia ”Matrioșka. Nouă prozatori adolescenți” poate fi descărcată de la următoarea adresă web:

https://www.agentiadecarte.ro/wp-content/uploads/2020/05/Proza-Adolescen%C8%9Bi-2018.TIPAR_.pdf

 

Clubul UNESCO-Adolescenţii este o organizaţie non-politică, non-guvernamentală şi non-profit fondată de Maestrul George Mihăiţă. Preşedintele Clubul UNESCO-Adolescenţii este scriitorul Dan Mircea Cipariu, iar Vicepreşedintele asociaţiei este artistul vizual Mihai Zgondoiu.

 

Clubul UNESCO-Adolescenţii a fost creat în anul 1992 şi face parte din reţeaua mondială de cluburi UNESCO. Încă de la înfiinţare, Clubul UNESCO-Adolescenţii a făcut lobby parlamentar pentru legiferarea unei zile speciale dedicate fenomenului adolescentin. Astfel, în 1997, a fost promulgată LEGEA nr. 197 din 17 noiembrie 1997 privind instituirea Zilei Adolescentului în fiecare an.

 

Clubul UNESCO-Adolescenţii este printre primele asociaţii non-guvernamentale din România dedicate adolescenţilor. Scopul clubului este realizarea de programe cultural-sportive, turistice, info-educaţionale, de descoperire de noi şi tinere talente şi de promovare a acestora în plan profesional şi în viaţa publică.

 

Clubul UNESCO-Adolescenţii a colaborat încă de la înfiinţare cu instituţii culturale publice precum AFCN, Primăria Muncipiului Bucureşti, ArCub, Teatrul de Comedie, Primăria Sectorului 3 şi Primăria Sectorului 6 în realizarea unor proiecte culturale, artistice şi info-educaţionale pentru promovarea adolescenţilor şi a tinerilor creatori din domeniile artelor spectacolului, artelor vizuale şi ale literaturii.

 

Proiectele noastre comune, Săptămâna Adolescenţilor, Comedia ţine la TINEri, Festivalul Naţional de Teatru pentru Liceeni „Jos Pălăria”, Vernisaj A, Virtual Text A, Cursurile gratuite de actorie pentru elevi (profesor Delia Nartea), au venit în întâmpinarea creativităţii adolescenţilor din Bucureşti şi din ţară şi au devenit repere de referinţă pentru colaborarea dintre o reprezentantă a societăţii civile, o instituţie culturală aflată sub finanţarea unei autorităţi publice locale şi Primăria Municipiului Bucureşti.

 

În cele 22 de ediţii de până acum ale Festivalului Naţional de Teatru „Jos Pălăria”, au urcat pe scenă peste 5000 de adolescenţi (din care câţiva au ajuns mari actori şi regizori), iar premiile au fost decernate, de-a lungul anilor, de Marcel Iureş, Horaţiu Mălăele, Maia Morgenstern, Emilia Popescu, Vlad Cristache, Andi Vasluianu, Dorina Chiriac, Alex Bogdan etc.

 

 

Număr de vizualizări :1337


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro