A fost să fie altfel

mai 13th, 2020 | By | Category: Postcard

13 mai 2020… Ar fi trebuit să fie o zi specială, o zi frumoasă de primăvară într-un Iași în care teii abia mai stau în loc de nerăbdare să nu o ia la fugă ca să-și aprindă mai repede, mult mai repede, florile ca pe niște candele de parfum și poezie.13 mai 2020 figura deja pe zeci de calendare ale editorilor și autorilor ca prima din cele cinci zile care ar fi alcătuit cea de a 28-a ediție a Târgului de Carte LIBREX de la Iași. Ne-am fi reîntâlnit iarăși, bucurându-ne de atâtea mii de cărți frumoase și întâlniri cu prieteni, iar cărțile ne-ar fi fost bun pretext pentru noi amintiri de neuitat. Pregătisem niște surprize frumoase, o altă temă captivantă a ediției, întâlniri cu autori care nu mai fuseseră invitați la Iași de multă vreme și pe care suntem siguri că ați fi dorit să-i întâlniți, să-i ascultați, să le citiți sau să le recitiți cărțile.

A fost să fie însă altfel. Pandemia de SARS-Cov-2 declarată în mod oficial de Organizația Mondială a Sănătății pe 11 martie 2020 și instalarea imediată a stării naționale de urgență pe 17 martie a.c. ne-au bulversat pe toți, de-a valma, au cutremurat piața de carte din România, au trimis în șomaj tehnic zeci de edituri și au anulat zeci de evenimente din întreaga lume. Odată cu acestea, inevitabil, a căzut și povestea a ceea ce ar fi trebuit să fie LIBREX 28.
Ca organizatori de târguri de carte și de diverse alte evenimente culturale, nu ne permitem să ne pierdem însă speranța și suntem siguri că lucrurile vor reintra pe un făgaș normal în următoarele luni, când ne vom simți, din nou, în siguranță în spațiul public, când vom avea certitudinea că organizarea unor evenimente publice nu pune sub nicio formă în pericol sănătatea cititorilor și pe cea a expozanților, când vom putea sta relaxați în compania celorlalți și ne vom bucura de lansări de carte într-o atmosferă plăcută, iar în toamnă, ne vom revedea cu bine la Iași, pe Arca lui Gutenberg, târgul de cărți și arte frumoase, fratele mai tânăr al LIBREX-ului.
Până atunci însă, astăzi, cărțile pot ajunge la noi prin atâtea și atâtea posibilități, iar Librăriile Sedcom Libris din Iași, parte din povestea acestui oraș minunat încă din 1949, rămân mereu aproape de toți cei care iubesc să citească. Și asta pentru că noi credem în povestea cuvintelor care trec în cărți, a cărților care trec din mână în mână și din inimă în inimă, în această poveste fără sfârșit, pentru că „nici cartea, nici nisipul n-au început și nici sfârșit”, nici Borges, nici „Cartea de nisip”.

Organizatorii Târgului de Carte LIBREX

 

Număr de vizualizări :480


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro