Festivalul SAD – 2020

apr. 24th, 2020 | By | Category: Postcard

Festivalul cunoscut ca SAD (Zile și Seri de Literatură Doinaș) a fost inițiat la Arad, în 2015, de scriitoarea și profesoara Lia Faur. Anul acesta, ediția a VI-a se va desfășura online, pe pagina de Facebook a festivalului www.facebook.com/festivaldoinas/ și va avea o formă nouă, din cauza crizei, și, datorită alăturării în echipa Liei Faur a celor patru organizatori ai Maratonului de Poezie 2020: Toni Chira, Antonia Mihăilescu, Savu Popa și Sorina Rîndașu (în ordine alfabetică).

Mesajul pe care îl transmite festivalul SAD – 2020 este despre solidaritate și conservarea frumuseții umane. Scriitorii și artiștii invitați fac un gest de voluntariat cultural în vremea pandemiei. Organizatorii transmit, astfel, un mesaj instituțiilor de cultură că își doresc ca fondurile ce le-ar fi fost destinate celor peste 200 de artiști invitați, în condițiile unui festival real și nu virtual,  și  altor mii de artiști care fac gesturi caritabile în aceste luni, să fie direcționate către spitale și centre de bătrâni, printr-o ordonanță de urgență morală.

Data evenimentului este 1-2 mai 2020 și vor fi două zile și seri de literatură bună, muzică și artă. Participă în jur de 200 de artiști, cu înregistrări video, poeți, prozatori, români și străini, critici literari, actori de la diverse teatre din țară, care vor recita poeme de Ștefan Aug. Doinaș, scriitori care mai au și alte talente artistice pe lângă scris (grafică, muzică, fotografie), muzicieni, care înregistrează în sufrageria sau grădina lor o piesă pentru festival.

Se dorește, de asemenea, promovarea editurilor (cele care au răspuns invitației) sau a unor voluntariate culturale. S-au alăturat evenimentului scriitori din: Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia, Bulgaria, Republica Moldova,Tunisia, Spania, Franța și SUA.

Un alt aspect al festivalului este acordarea unor premii în cărți (Editura Polirom, Brumar și altele care se vor alătura) pentru cele mai expresive înregistrări video (text și imagine).

Partenerii morali ai festivalului sunt Centrul de Cultură și Știință al României la Tunis (coordonat de Lia Faur), PEN, Lectoratul Român din Tunis (ILR), Maraton de Poezie online, Casa de Poezie Link, TRILL, Grupul de Inițiative Culturale (Arad).

Echipa celor cinci organizatori este susținută cu traduceri, recomandări, regie și montaj, de o echipă extinsă formată din oameni de cultură sau prieteni, care au înțeles necesitatea unui astfel de eveniment într-o perioadă dificilă pentru noi toți.

Organizatorii le mulțumesc tuturor invitaților și regretă că, din lipsă de spațiu, nu pot fi amintite numele participanților, deopotrivă de importante.

Număr de vizualizări :722


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro