Colegi de viață, acum și colegi de colecție: Moni Stănilă și Alexandru Vakulovski. Cărți noi în „Ego. Proză”

apr. 30th, 2020 | By | Category: Agenda de carte

Colegi de breaslă, colegi de viață, acum și colegi de colecție: Moni Stănilă & Alexandru Vakulovski vin cu cărți noi în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom, cel mai puternic proiect editorial autohton dedicat literaturii române contemporane. ”Țipă cît poți” de Moni Stănilă & ”Pizdeț” de Alexandru Vakulovski sînt cele mai recente apariții din „Ego. Proză” și sînt disponibile atît în versiune tipărită, cît și în format digital.

 

”I-am invitat pe cei doi scriitori să citească fiecare fragmente din romanul celuilalt, iată și video-lecturile acestora, vizionare și audiție plăcută!

 

Moni Stănilă citește din Pizdeț

https://www.youtube.com/watch?v=4hweX99kLB8&feature=youtu.be

 

Alexandru Vakulovski citește din Țipă cît poți

https://www.youtube.com/watch?v=258_cGv4Fr4&feature=youtu.be

 

Țipă cît poți de Moni Stănilă

Simona Popescu: „După un roman fantasy pentru copii, Războiul solomonarilor, Moni Stănilă recurge la elemente de fantastic și de basm pentru a crea, de data asta, o autoficțiune deghizată. Personajele sînt toate feminine. De fapt, ar trebui întrebuințat singularul: cartea se deschide cu Una, Una Stanilovski, poetă și jurnalistă în jur de 40 de ani (ca și Moni Stănilă, născută în 1978), care se va multiplica, într-un scenariu aproape oniric, în cîteva ipostaze, în Noua, Prima, Drei (cea mai tînără, de 17 ani), a Opta și, pe ultima pagină, Alta, ca într-un final deschis. Una e nostimă, cu savoir-vivre, dar și credincioasă și microbistă (trăsături ale autoarei, pentru cine o cunoaște), celelalte adăugîndu-se unui personaj colectiv, un fel de Alice cu mai multe fețe, dar nu în Țara Minunilor, ci în Țara Timpului. Țipă cît poți: un roman aparent feeric, de fapt o carte despre identitatea multiplă, despre viață și despre trecerea ei.”

 

Dan Coman: „O carte absolut surprinzătoare. Un roman insolit și curajos, plin de umor, candoare și ironie, cum n-am mai citit de multă vreme în literatura noastră. O poveste atipică, spusă inteligent și abil, cu schimbări neașteptate ale registrelor, într-un permanent joc al apropierilor și distanțelor. Un text proaspăt și dinamic despre identitate și alteritate, construit fragmentar, cu o scriitură precisă și densă, asemănătoare cînd structurilor poetice, cînd jurnalului, cînd textelor vechi/sacre. O istorie personală de la Una la Alta, conturînd, alături de Noua și Drei, unul dintre cele mai interesante personaje feminine din literatura de azi.”

 

  • Ediția tipărită

https://www.polirom.ro/web/polirom/carti/-/carte/7261
• Ediția digitală

https://www.libris.ro/ebook-tipa-cat-poti-moni-stanila-EPM9…

  • Un fragment din carte, în lectura autoarei:

https://www.youtube.com/watch?v=iOKz1KTLx34&feature=emb_title

Pizdeț de Alexandru Vakulovski

Andrei Gheorghe: „În sfîrșit am citit o carte românească. Alexandru Vakulovski: Pizdeț. Să-i scriu? Să nu-i scriu? Nu știu, oricum în seara asta o să mă văd cu Santiago și o să-i povestesc despre Pizdeț, poate o să-i dau cartea și lui… și altora, și altora, și la emisiune probabil o să povestesc de ea, și poate o să-i spun și Mădălinei, și lui Bogdan, și lui Miron, și poate o să uit, așa cum deseori o fac, și poate o să-mi treacă. Sper să nu.”

 

Gheorghe Perian: „Într-un moment de confuzie și stagnare, cum e cel pe care îl traversează acum literatura română, Alexandru Vakulovski a știut să deschidă un drum, să schițeze o orientare, a avut, cu alte cuvinte, puterea să inoveze. Nu e puțin lucru.”

  • Ediția tipărită

https://www.polirom.ro/web/polirom/carti/-/carte/7276

  • Ediția digitală

https://www.libris.ro/ebook-pizdet-alexandru-vakulovski-EPM…

  • Un fragment din carte, în lectura autorului:

https://www.youtube.com/watch?v=EdAolMgXNzs&feature=emb_title

 

#EgoProză
#Staredelectură
#Polirom25

 

Urmăriți-ne și pe Facebook, Instagram și Twitter. ”- anunță editura Polirom.

Număr de vizualizări :788


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro