Ziua Mondială a Teatrului @artefactum

mart. 26th, 2020 | By | Category: Postcard

De 58 de ani, 27 martie este Ziua Mondială a Teatrului, ziua când se sărbătorește forța incomensurabilă a acestuia de a fi ”oglinda lumii” dincolo de orice bariere geografice, lingvistice, culturale, religioase sau politice, de a descoperi lumi fascinante. Este ziua în care pe mii de scene, înaintea spectacolelor, se citește Mesajul pentru Ziua Mondială a Teatrului. Pandemia de coronavirus face însă ca, în premieră absolută, ziua de 27 martie să găsească teatrele închise, iar evenimentele cu public interzise. Cu toate acestea, mesajul Zilei Teatrului își găsește drum către public de pe scene virtuale. La Timișoara, performerii Arte-Factum #stauacasă și, la invitația regizorului Kocsàrdi Levente,  citesc Mesajul de Ziua Teatrului 2020, scris de Shahid Nadeem (Pakistan), versiunea română de Ozana Oancea. Lectura mesajului va fi urmată de un fragment din #drFaustus, theater-concert după opera omonimă a lui Thomas Mann, adaptare pentru Ziua Mondială a Teatrului 2020 & #stămacasă. Îi veți putea urmări în evenimentul creat pe pagina de facebook  a Asociației Culturală Arte Factum și în grupul Spectacole&concerte în Timișoara, vineri, 27 martie 2020, de la ora 20.

Planeta noastră e cufundată din ce în ce mai adânc într-o catastrofă și răsună galopul celor patru călăreți ai Apocalipsei .Trebuie să ne reconstruim forța spirituală, trebuie să combatem apatia, letargia, pesimismul, cupiditatea, disprețul față de lumea în care trăim, față de planeta pe care trăim. ”- Teatrul ca sanctuar, Shahid Nadeem.

Lectura: Kocsàrdi Levente , Roxana Orz , Ernest Slach, Ioana Mărăscu, Oana Ilincăi, Sarolta Vass, Marin Lupanciuc , Ana Pricop , Sidorov Cătălin, Romeo Ioan, Patricia Gavril .

Theater-concert DR.FAUSTUS (fragment)

Muzică, regie, interpretare : Kocsàrdi Levente
După opera omonimă a lui Thomas Mann, dramatizare Mona Donici
Vioară: Cătălin Sidorov
Flaut, mezzo: Sarolta Vass
Violoncel: Ana Pricop
Scenografie: Mihai Donici
Videoartist: Cornel Putan
Imagine&montaj video: Popa Bujor
Asistență tehnică: Petre Irimus
Adaptare pentru Ziua Mondială a Teatrului 2020 & #stămacasă

Kocsàrdi Levente a compus muzica, a regizat și interpretează spectacolul Doctor Faustus – live drama music show, bazat pe capodopera omonimă a lui Thomas Mann. Criza de inspirație a creatorului, vocația tragică a ratării, fragilitatea și labilitatea creatorului, compromisul fatal și eul supus experienței interioare a timpului, relația dintre neant și etern, disjuncția geniului de schizofrenie sunt temele care alcătuiesc arhitectura acestui inedit concert de muzică contemporană de teatru inspirat de povestea vieții compozitorului Adrian Leverkühn, rememorată de prietenul său intim Serenus Zeitblom.

Arte –Factum are în acest moment în repertoriul său șase producții teatrale independente cu texte/dramatizări după mari opere ale culturii universale, ale unor autori precum Gabriel Garcia Marquez, Feodor Mihailovici Dostoievski, Salvador Dali, Thomas Mann.

 

 

 

Număr de vizualizări :650


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro