spot_img

Luiza Zan, în premieră la Festivalul European de Jazz de la Izmir

Cântăreaţa Luiza Zan, alături de Michael Acker – contrabas şi Albert Tajti – pian, vor participa joi, 19 martie 2020, ora 20.30, la Festivalul European de Jazz de la Izmir, ediţia XXVII, unul dintre cele mai importante festivaluri de jazz din lume, membru al Europe Jazz Network. Evenimentul va avea loc la Centrul Cultural Ahmed Adnan Saygun şi este cel mai mare de acest gen programat primăvara, pe malul Egeei. Institutul Cultural Român de la Istanbul se află la cea de-a cincea colaborare cu Festivalul de Jazz de la Izmir.

Luiza Zan este una din cele mai proeminente voci ale jazz-ului românesc. Cântăreaţa a câştigat numeroase premii la concursurile autohtone de jazz, iar, în iulie 2014, a câştigat premiul al II-lea la prestigiosul Shure Jazz Voice Competition în cadrul Festivalului de Jazz din Montreux, Elveţia, cel mai vechi festival din Europa şi unul dintre cele mai aclamate din lume. Studiază jazz cu saxofonistul american Rick Condit şi cu pianistul american Armen Donelian. În iulie 2004 a câştigat premiul I la Festivalul Cerbul de Aur, secţiunea interpretare, alături de trupa Slang.

Michael Acker, contrabas, urmează cursurile Liceului Teoretic „Johannes Honterus”, iar apoi, cursurile Şcolii populare de artă din Braşov, bass electric şi în paralel, lecţii de armonie şi teoria muzicii cu prof. Dan Pavelescu. În 2008, 2009 şi 2010 participă la taberele de jazz şi muzică improvizată de la Sfântu Gheorghe, sub îndrumarea profesorilor Tibor Barna (contrabas), Robert Benko (contrabas). În 2010 şi 2011 participă la workshopuri de Jazz cu Toth Viktor (saxofon). Din 2008 şi până în prezent studiază la Universitatea Naţională de Muzică Bucuresti, secţia Jazz/Muzică uşoară. Din februarie 2011 este membru al Proiectului Ballads & Blues alături de Mircea Tiberian, Ana-Cristian Leonte şi Vlad Popescu.

Albert Tajti este unul dintre cei mai reprezentativi pianişti de jazz din România. A început studiile muzicale chiar din şcoala primară şi în aceeaşi perioadă şi-a descoperit pasiunea pentru muzica jazz, urmând a-şi concentra întregul viitor artistic în aceasta direcţie. În 2004, Albert Tajti se înscrie la secţia de Compoziţie Muzicală a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj pentru a-şi aprofunda cunoştinţele atât în materie de orchestraţie, cât şi de structură componistică. Pe parcursul studiilor universitare se alătură diverselor proiecte de jazz şi participă la numeroase cursuri şi concursuri pentru a-şi extinde orizonturile muzicale, printre care se numără şi cursurile ICon Arts la care ia parte pentru perfecţionare în acompaniament şi solistică, sub îndrumarea profesorului Mircea Tiberian.

Programul pe care cei trei muzicieni de jazz urmează să îl prezinte publicului de la Izmir, unul avid de muzică de calitate, este Jazz Fuzz.

Abordarea acustică aparte propusă de Luiza Zan, alături de Albert Tajti, Michael Acker, presupune adăugarea unor componente electronice complexe pieselor cunoscute din repertoriul standard de jazz, aducând sonorităţi pe alocuri, aspre sau acide, unor piese cunsocute, cu scopul revigorării, recalibrării sound-ului de jazz clasic.

Pe lângă standarde de jazz, cei trei vor aduce pe scenă şi ceva din suflul autohton, interpretând piese pe versuri de Mihai Eminescu, cu aranjamente originale, precum „Floare albastră”, „Lacul” şi o compoziţie Richard Oschanitzky, „Iubirea noastră”.

Şi la ediţia din acest an şi-au adus contribuţia, prin înscrierea în cadrul festivalului a unor grupuri de top din lumea jazz-ului, o serie de instituţii europene importante: Institutul Cultural Italian din Izmir, Institutul Francez, Consulatul Elveţian, Institutul Goethe, Forumul Austriac din Istanbul etc.

Organizat în fiecare an, începând cu 1994, festivalul este membru al Europe Jazz Network. Printre partenerii festivalului se numără institutele culturale europene din Turcia, consulatele statelor europene prezente la Izmir, corporaţii şi autorităţi locale.

IKSEV (İzmir Kültür Sanat Eğitim Vakfı/Fundaţia de Cultură şi de Artă Izmir), organizatorul principal al festivalului, este cel mai important operator cultural din Izmir, cele două evenimente principale pe care le organizează, Festivalul European de Jazz şi Festivalul Izmir fiind cele mai valoroase şi mai aşteptate evenimente culturale din oraş. Festivalul propune publicului de pe malurile Egeei numere de jazz experimental, jazz electronic, jazz european contemporan în toate variaţiile genului.

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508