Expoziţia „Autori francezi pe scenele românești în secolul al XIX-lea”, la Muzeul Jules Verne din Amiens

mart. 4th, 2020 | By | Category: Postcard

„Resonances – rencontres du patrimoine littéraire et de la création” / „Rezonanțe – întâlnirile patrimoniului literar și ale creației” este un festival francez care se derulează anual în orașul Amiens, dar și în regiunea Picardie, un festival al instituțiilor culturale din toate regiunile Franței. România este prezentă, în premieră, la această a doua ediție, care se desfăşoară în perioada 20 martie – 20 aprilie 2020, cu o delegație de cercetătoare de la Muzeul Literaturii din Iași. Debutul festivalului va fi precedat de un eveniment conex, joi, 19 martie, întâlnirea anuală a Federației caselor memoriale din toată Franța. Vor participa peste 100 de delegații din Franța şi din străinătate. Institutul Cultural Român de la Paris sprijină prezenţa cercetătoarelor Beatrice Panţiru şi Laura Terente la festival, cât și la întâlnirea Federației caselor memoriale din Franța.

În cadrul festivalului„Resonances – rencontres du patrimoine littéraire et de la création”/„Rezonanțe – întâlnirile patrimoniului literar și ale creației”, va putea fi vizitată, în perioada 19 martie – 20 aprilie, la Muzeul Jules Verne din Amiens, expoziţia „Autori francezi pe scenele românești în secolul al XIX-lea”. Vernisajul va avea loc joi, 19 martie. Vor fi expuse afișe din secolul al XIX-lea (1880-1900) ale reprezentaţiilor teatrale care au avut loc la Iaşi, bazate pe texte semnate de Alexandre Dumas, tatăl și fiul, cu trupe de actori români, dar și de trupe de teatru franceze, curatoare fiind Laura Terente.

O prezentare a rețelei muzeale românești şi a publicaţiilor/ traducerilor la MNLR Iași va avea loc joi, 19 martie, în cadrul întâlnirii anuale a Federației caselor memoriale din Franța, la Universitatea din Amiens. Beatrice Panţiru va reprezenta Muzeul Național al Literaturii Române din Iași şi o va avea invitată pe Béatrice Labat, director al casei memoriale Edmond Rostand, de la Vila Arnaga, şi vicepreședinte al Federației, la Festivalul Internațional de Literatură și Traducere 2019.

Fédération nationale des maisons d’écrivain & des patrimoines littéraires a fost înființată în 1993, cu scopul de a pune mai bine în valoare aceste părți importante ale patrimoniului francez, cât și pentru a asigura, într-un mod mai eficient, conservarea acestor locuri și memoriale şi pentru a facilita schimbul de experiențe cu alte instituții de gen din lume.

 

Număr de vizualizări :481


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro