spot_img

Emisiunea de mărci poștale „Sfintele Paști 2020”

Sărbătoarea Paștilor începe, conform ritualului creștin, cu o frumoasă zi de Duminică, înscrisă în calendarul ortodox drept Duminica Floriilor. Este ziua în care Iisus Hristos, însoțit de o mulțime mare de oameni a intrat în Ierusalim. Așternându-și hainele în calea Lui, copiii, tinerii și bătrânii care auziseră de minunile Sale L-au întâmpinat cu ramuri de finic în mâini, ca pe Împăratul împăraților, ca pe un împărat biruitor asupra împărăției răului. ,,Osana Fiul lui David binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului! Osana întru Cel de sus!’’, strigau ei.  Colița emisiunii cu valoarea nominală de 29 lei ilustrează sugestiv această scenă.

După câteva zile, Iisus cere ucenicilor să-i pregătească locul unde se va desfășura Cina cea de Taină. Într-un foișor mare și frumos, împodobit cu tapet și divanuri, Domnul nostru Iisus Hristos a luat împreună cu ucenicii săi ceea ce numim Cina cea de Taină. Iisus s-a așezat la masă între Petru și Ioan. Pentru ultima oară ucenicii s-au strâns în jurul lui. Chiar și trădătorul Iuda se afla printre ei.

Pentru prima dată, la Cina cea de Taină, ucenicii Domnului s-au împărtășit în chip tainic cu Trupul și Sângele lui Hristos (simbolizate de pâinea dospită și vinul roșu, pregătite pentru masă). Ce a făcut de fapt Iisus? A oferit fiecăruia după trebuință: hrană pământească, o nevoie zilnică, dar și o hrană sufletească pentru partea divină a ființei omenești, pentru că sufletul tânjește totdeauna după Dumnezeu.

În întunericul serii trădătorul Iuda își făcea datoria oferind trimișilor marilor preoți, ca prizonier, pe Iisus. Mulțimea care-L aclamase în Duminica Floriilor devine ulterior ostilă cerându-i condamnarea la moarte. După Drumul Crucii, un drum al calvarului, Hristos este răstignit, dar conform profețiilor biblice, înviază a treia zi.

Cunoscute în iconografia ortodoxă drept ,,Femeile mironosițe’’ cele două Marii sosite la mormânt, cu gândul de a îmbălsăma cu miresme trupul mort, găsesc un mormânt gol străjuit de un înger, care le-a spus: ,,Nu vă temeți, căci știu că-L căutați pe Iisus Cel răstignit. Nu este aici căci a înviat precum a zis. Veniți și vedeți locul unde a stat, iar apoi mergeți repede și spuneți ucenicilor Lui că S-a sculat din morți și va merge înaintea voastră în Galileea. Acolo vă veți întâlni cu El…’’

Cele două timbre ale emisiunii de mărci poștale (cu valoarea nominală de 1,90 lei fiecare) reproduc imaginile icoanelor ,,Cina cea de Taină’’ și ,,Sfintele Femei Mironosițe la Mormântul Sfânt’’, aflate în patrimoniul Mănăstirii Radu Vodă din București.

 

Păstrătorii credinței strămoșești, credința creștină, noi, românii, trebuie să ne întâlnim la slujba din Duminica Sfântă a Învierii cu bucuria unei mari sărbători definită printr-un salut de suflet: Hristos a Înviat! Adevărat a Înviat! 

 

 

Romfilatelia aduce respectoase mulțumiri obștii Mănăstirii „Radu Vodă” din București, pentru binecuvântarea și sprijinul documentar oferite la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

 

 

Albumul filatelic este realizat în tiraj limitat de 377 de exemplare și este echipat cu blocul filatelic special de două timbre dantelate și „plicul prima” zi având ștampila „prima zi” aplicată în clar în folio aur. Ambele produse sunt numerotate de la 001 la 377. În cuprinsul albumului se mai regăsesc cele două timbre dantelate reproduse separat pe două file gumate, într-o asociere grafică cu imaginile icoanelor tematice ale emisiunii, icoane care aparțin patrimoniului Mănăstirii Radu Vodă din București.

 

 

Produsul special, cu timbru de argint, reunește într-o prezentare originală un bloc filatelic de colecție cu două timbre nedantelate, realizat într-un tiraj limitat de 327 exemplare, Certificatul de Autenticitate eliberat de Monetăria Statului ambele înseriate de la 001 la 327, precum și replica modelată în argint a mărcii poștale care ilustrează icoana cu Sfintele mironosițe la Mormântul Sfânt. Icoanele, ale căror imagini sunt reproduse în album, fac parte din patrimoniul Mânăstirii Radu Vodă din București.

 

 Emisiunea de mărci poștale „Sfintele Paști 2020” va fi disponibilă începând de joi, 12 martie 2020, în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul online: http://romfilatelia.ro/store/.

Aceasta este completată de plicul „prima zi”, coală de 28 timbre, minicoală de 8 timbre + 1 vinietă, bloc special de 2 timbre (seria dantelată a emisiunii, alături de imaginea coliţei), bloc special de 2 timbre nedantelate (seria emisiunii), coliţă dantelată și file gumate cu timbru perforat (2 modele) inserate în album filatelic.

 

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508