spot_img

Cărțile aduc primăvara la Bookfest Timișoara

Cea de-a noua ediție a Salonului de Carte Bookfest va începe pe 12 martie 2020, la Centrul Regional de Afaceri (Bulevardul Eroilor de la Tisa, nr. 22, Timișoara), cu o ofertă editorială extraordinară: peste 40.000 de volume (majoritatea aflate la reducere față de prețul din librării), cărți pentru copii, auxiliare educaționale, dar și o variată gamă de titluri pentru toate interesele și toate buzunarele. În cele patru zile de Bookfest, vor fi prezenți peste 40 de expozanți, printre care cele mai importante edituri din România — Art, Brumar, Cartea Românească Educațional, Corint, Curtea Veche Publishing, Datagroup, Didactica Publishing House, Fischer International, Herald, Humanitas, Humanitas Fiction, Linghea, Litera, Nemira, Niculescu, Nomina, Paralela 45, Polirom, Polydis, RAO, Trei, Editura Universității de Vest din Timișoara — distribuitori de carte precum Astro, Okian și librăria „La Două Bufnițe” din Timișoara, distribuitori de muzică (Byton), dar și distribuitori de jocuri interactive pentru copii precum Happy Color și Ludicus Games.

Programul evenimentelor va cuprinde peste 30 de lansări de carte și sesiuni de autografe ce vor oferi publicului timișorean oportunitatea de a se întâlni cu personalități de marcă ale culturii scrise din România, precum: Gabriel Liiceanu, Horia-Roman Patapievici, Radu Paraschivescu, Cristian Presură, Tatiana Niculescu, Vlad Zografi, Mircea Mihăieș, Radu Pavel Gheo, Wilhelm Tauwinkl, Claudiu T. Arieșan, Marcel Tolcea, Viorel Marineasa, Daniel Vighi, Cristian Pătrăşconiu, Robert Șerban și mulți alții.

Totodată, iubitorii de muzică bună sunt așteptați la un concert al unui nume „cu greutate” din muzica românească. „Omul cu chitara”, Ducu Bertzi, este invitatul special al primei zile de Bookfest Timișoara pentru un concert extraordinar, care va începe la ora 18.30 și la care sunt așteptați toți cei care apreciază muzica folk, care au încă sensibilitate lirică și pe care Ducu Bertzi promite să nu-i dezamăgească.

 

Aniversare Humanitas – 30 de ani

Editurile Humanitas și Humanitas Fiction vor fi prezente la Bookfest Timișoara cu peste 800 de titluri, cu reduceri de circa 10% față de prețul de listă dar și reduceri de până la 30% la cărțile din colecțiile Humanitas Junior.

Totodată, pentru a sărbători 30 de ani de la înființare, editura Humanitas a pregătit un veritabil desant editorial ce va include lansări de carte, și sesiuni de autografe cu personalități culturale de renume precum Gabriel Liiceanu, Horia-Roman Patapievici, Radu Paraschivescu, Tatiana Niculescu și Cristian Presură. Astfel, vineri seară, de la ora 18:15 va avea loc evenimentul aniversar: Humanitas 30 de ani de la înființarePovestea insulei Humanitas, eveniment la care vor participa Gabriel Liiceanu, Lidia Bodea, Horia-Roman Patapievici și Mircea Mihăieș.

Maratonul lansărilor Humanitas va continua sâmbătă, de la ora 13:15, cu o lansare de carte şi o sesiune de autografe pentru cea mai nouă ediție ilustrată a volumului „Omul recent. O critică a modernităţii din perspectiva întrebării „ce se pierde atunci când ceva se câştigă?“, de Horia-Roman Patapievici. Vor vorbi: Horia-Roman Patapievici și Mircea Mihăieș. Apoi, la ora 15:00, va urma lansarea cărții Ludice. Exerciții de umor criptic, de Gabriel Liiceanu. Cu această ocazie, Gabriel Liiceanu se va afla în dialog cu Cristina Chevereșan iar evenimentul va fi urmat de o sesiune de autografe.

La 15:30, Grațiela Benga, Alexandru Oravițan și Cristian Pătrășconiu vor discuta despre despre volumul Din ce este făcut un măr? Convorbiri cu Shira Hadad, al faimosului autor israelian Amos Oz, volum apărut recent la editura Humanitas Fiction.

 

Radu Paraschivescu aduce „Omul care mută norii”

Apoi, de la 16:00, va urma lansarea celei mai recente cărți semnate de Radu Paraschivescu, Omul care mută norii. Șapte întâmplări, la care vor participa, alături de autor, Robert Șerban și Marcel Tolcea. Romanul prezintă șapte întâmplări de ieri și de azi, din Franța sau din Italia, dintr-un colț al Bucureștiului sau dintr-altul. În Omul care mută norii, Radu Paraschivescu se suie la volanul prozei scurte și își plimbă cititorii pe un traseu cu o serie de opriri la cerere: stupoare, veselie, tandrețe, deznadejde și speranță.

Evenimentul va fi urmat, la 16:30, de lansarea cărții Nici toate ale popii. Religie fără stres, (bestseller Humanitas la Gaudeamus 2019), a teologului catolic Wilhelm Tauwinkl. Vor vorbi Wilhelm Tauwinkl, Claudiu T. Arieșan și Gabriel Liiceanu, iar după lansare va urma o sesiune de autografe.

Începând cu ora 17:00, editura Humanitas aduce în atenție Cartea întâmplărilor. Mistere, ciudățenii, uimiri, volum colectiv coordonat de Tatiana Niculescu, ce conține texte semnate de Ana Blandiana, Mircea Cărtărescu, Ioana Pârvulescu, Corina Șuteu, Gabriel Liiceanu, Cristina Cioabă, Gabriela Tabacu, Ioan-Florin Florescu, Monica Pillat, Florin Bican, Ioana Nicolaie, Augustin Cupșa, Marie-France Fauvet, Steinar Lone, Andreea Răsuceanu, Bogdan Raileanu, Mihaela Miroiu, Adriana Bittel, Marius Chivu, Alina Pavelescu, Jean A. Harris Vor vorbi despre carte: Tatiana Niculescu, Alexandru Oravițan, Augustin Cupșa și Lidia Bodea.

Apoi, de la ora 17:30, va avea loc lansarea bestsellerurilor Humanitas Epoca întunecării. Cum a distrus creștinismul lumea clasică, de Catherine Nixey și Dumnezeu, o istorie umană, de Reza Aslan. Cele două volume vor fi discutate timp de jumătate de oră de către Wilhelm Tauwinkl, Claudiu T. Arieșan, Cristian Pătrășconiu.

Cel din urmă eveniment Humanitas al serii va avea începe la ora 18:00, când Mădălin Bunoiu și Claudiu T. Arieșan  vor prezenta cele mai noi apariții în colecția Știință: Acum. Fizica timpului, de Richard Muller și Cosmosapiens. Evoluția omului de la originile universului, de John Hands. În aceeași colecție au apărut recent bestsellerurile: Demența digitală, de Manfred Spitzer și Anxietatea. O poveste personală despre frică, speranță și căutarea liniștii interioare, de Scott Stossel.

Lansările Humanitas vor continua și duminică, de la 11:45, odată cu lansarea celei mai recente cărți de popularizare a științei în rândul copiilor, intitulată O călătorie prin univers. Astrofizica povestită, a celebrului fizician și autor Cristian Presură. Autorul va discuta împreună cu Cristian Pătrășconiu și Iustina Croitoru despre cea mai grozavă poveste din câte s-au spus vreodată: aceea a universului și a oamenilor care au visat dintotdeauna să-i descifreze tainele.

Evenimentul ce va încheia seria lansărilor Humanitas de la Bookfest Timișoara va începe la ora la 13:30, când  Ilinca Ilian și Cristian Pătrășconiu vor discuta despre cartea O lungă petală în mare, de Isabel Allende, carte apărută recent la editura Humanitas Fiction.

 

Despre Molly Bloom cu Horia-Roman Patapievici și Mircea Mihăieș

Editura Polirom va fi prezentă cu o ofertă editorială care cuprinde circa 800 de titluri aflate la vânzare cu reduceri de până la 25%. De asemenea, editura a pregătit pentru Bookfest o serie de lansări și sesiuni de autografe pentru cele mai nou titluri. Astfel, prima lansare Polirom va avea loc vineri, la ora 17.30, pentru volumul Porunca lui rabbi Akiba. Ceremonia lecturii de la sfîntul Augustin la Samuel Pepys, de Valeriu Gherghel, unde, alături de autor, va lua cuvântul și Robert Șerban.

Apoi, sâmbătă, de la ora 12.00, Mircea Mihăieș va discuta despre cel mai recent volum al său, O noapte cu Molly Bloom. Romanul unei femei,  împreună cu Horia-Roman Patapievici și Alexandru Oravițan.

Tot sâmbătă, de la ora 14.00 va avea loc la spațiul de evenimente prezentarea ultimelor noutăți din seria „Biblioteca Polirom”: Premiul Nobel pentru Literatură, 1961: Ivo Andrić, Povestea cu elefantul vizirului, traducere din limba sârbă şi note de Gellu Naum şi Voislava Stoianovici; Leonard Cohen, Flacăra, traducere din limba engleză de Florin Bican; F. Scott Fitzgerald, Prăbușirea, traducere din limba engleză de Radu Pavel Gheo; Man Booker Prize 2018: Anna Burns, Lăptarul, traducere din limba engleză de Mihaela Ghiță. Vor vorbi: Mircea Mihăieș, Radu Pavel Gheo, Robert Șerban (moderator).

Cel de-al patrulea eveniment Polirom va avea loc duminică de la ora 12:30 când la spațiul de evenimente va începe un atelier de lectură și dezbatere, marca Polirom Junior, pe tema cărții Mecanopolis. Aventurile lui Oliver Rock în Lumea de Sub Camion, de Flavius Ardelean.

 

Nobelul pentru Literatură 2019 și reduceri de 45%

Editura Curtea Veche Publishing vine la Bookfest Timișoara cu aproximativ 420 de titluri.  Toate cărțile disponibile la stand vor avea reducere de 25% față de prețul întreg. Printre noile titluri recomandate de editură se află volumul Ajutor! Mersi! Wow!, de Anne Lamott. Ajutor! Mersi! Wow! este, înainte de toate, o carte sinceră și foarte profundă. Lamott nu vorbește din auzite și nu oferă rețete ori soluții universal valabile. Pagină după pagină, veți descoperi aici o femeie cu o încredere extraordinară în bunătate, frumusețe și iubire. O încredere care vă va cuceri negreșit.

Editurile Art și Art Klett vor fi, de asemenea, prezente cu o ofertă editorială de peste 1000 de titluri aflate la reduceri cuprinse 20% și 45% față de prețul normal. Printre noile cărți ce vor putea fi găsite la stand se vor număra și titlurile Scurtă scrisoare pentru o lungă despărțire și Frica portarului înaintea loviturii de la 11 metri ale autorului austriac Peter Handke, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 2019, ambele volume fiind bestseller-uri Târgul Intrernațional de Carte Gaudeamus din 2019.

La standul editurii Niculescu, cititorii vor putea răsfoi aproximativ  1.000 de titluri, inclusiv titluri Oxford University Press, pachete promoţionale, și reduceri de până la 50% la titlurile din seria de cărți pentru copii „Nu ai vrea să trăiești fără…” a autorilor Alex Woolf, Fiona Macdonald, Anne Rooney și Jim Pipe. De asemenea, la standul Niculescu părinții vor putea găsi pentru cei mici cursuri pentru limbile engleză, franceză și germană.

Editura Corint îi va întâmpina pe vizitatori cu o bogată ofertă de cărți, manuale școlare și auxiliare didactice ce cuprinde circa 300 de titluri cu preț redus de până la 35% față de prețul întreg. Cei mici vor putea găsi la stand ediții noi ale unor cărți clasice precum Aventurile lui Buratino sau Cheiţa de Aur, de Aleksei Nikolaevici Tolstoi sau Aventurile lui Huckleberry Finn, de Mark Twain.

 

Programul complet al evenimentelor va putea fi consultat în curând pe pagina www.bookfest.ro.

La fel ca la toate evenimentele Bookfest, intrarea publicului va fi liberă atât în cadrul Salonului iar în toate cele patru zile Bookfest Timișoara va putea fi vizitat între orele 10:00 și 20:00.

 

Salonul de Carte Bookfest Timișoara este organizat de Asociaţia Editorilor din România sub egida Federației Editorilor din România.

 

Parteneri: Consiliul Local Timișoara, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Biblioteca Județeană Timiș, Universitatea de Vest din Timișoara.

Parteneri media: TVR Timișoara, Radio România Timișoara, Tanănana, West City Radio, Tele Europa Nova, Banatul Azi, Timiș Online, Timpolis, Puterea a Cincea, Zile și Nopți Timișoara, Știri de Timișoara, Știri pentru copii

Bookfest este cel mai important salon de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă. La Salonul Internațional de Carte Bookfest de anul trecut  (București, 29 mai – 2 iunie 2019) au fost prezenți peste 150 de expozanți, programul celor cinci zile cuprinzând peste 400 de evenimente, de la lansări şi dezbateri până la proiecţii cinematografice şi evenimente interactive. Invitatul de onoare al acestei ediții a fost Marea Britanie. La edițiile internaționale anterioare țările invitate au fost: Spania, Ungaria, Franța, țările de limbă germană (Germania, Austria, Elveția), Polonia, Cehia, Israel, Suedia și Statele Unite ale Americii.

Salonul de Carte Bookfest are ediții locale în Timișoara, Cluj-Napoca, Tîrgu Mureș, Brașov și o altă ediție internațională la Chișinău.

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508