Albinele mor și adulții dispar

mart. 8th, 2020 | By | Category: Postcard

Spectatorii se așază entuziasmați, curioși, disciplinați, intrigați de Joy (Ada Galeș) care stă pe scenă ca o statuie de ceară, cu un pistol în mână. Între ea și public se derulează, la propriu, o cortină de ploaie. ”Beginners”, piesa regizată de Bobi Pricop, este o surpriză perpetuă, un aliaj de absurd și natural, de umor și dramă. Spectacolul este realizat după textul dramaturgului Tim Crouch, actor la rândul lui și unul dintre cei mai neconvenționali creatori de teatru de azi, un autor care experimentează limitele teatralității, abordând cu profunzime și claritate condiția omului contemporan.

”Beginners” nu este o piesă a cărei acțiune poate fi rezumată, pentru că nu respectă o desfășurare convențională, ci se întâmplă în virtutea emoției și a imaginarului. Personajele principale, Nigel (Alexandru Potocean), Lucy (RalucaAprodu), Bart (Istvan Teglas), Joy și Sandy (Ciprian Nicula) se află într-un spațiu vag localizat, captivi în pretextul unei vacanțe. Debutul acțiunii este deturnat în scurt timp, când tot ceea ce este prezentat ca atare capătă aura unei confuzii tăioase: copilul lui Lucy este, de fapt, o păpușă, pistolul lui Joy nu omoară pe nimeni, Sandy se comportă ca un cățel, Nigel nu este, până la urmă, doctor, iar Bart pare de o maturitate venită din lună.

Sandy, liantul perspectivelor care ni se înfățișează, jucat minunat de Ciprian Nicula, este cel care sabotează și clarifică, în același timp, situațiile apărute între adulți și copii. Căci ”Beginners” este un joc neîncetat între copii și variantele lor adulte și invers. Nigel, Lucy, Bart și Joy se confruntă cu problemele acute ale propriilor părinți: iminența dispariției lor, viciile lor, lipsa de atenție, toate acestea percepute cu naivitatea și fabulosul imaginarului infantil.

 

 

Copiii cooptați să joace în ”Beginners” sunt de o naturalețe molipsitoare. Ei devin actanții propriei piese de teatru, pe care o concep pentru a-și surprinde părinții care, de altfel, nu le acordă atenție și lipsesc de la ludica reprezentație.

”Beginners” este o provocare insolită, spectatorul se află în postura de a se privi în oglindă, de a-și confrunta naivitatea, puritatea și suferința din copilărie, o situare inconfortabilă, dar roditoare și atât de actuală.

 

 Tudor VOICU

 

Foto: Andrei Gîndac

 

***

Beginners

de Tim Crouch

Traducere: Silvia Năstasie, Andrei Marinescu

Regie: Bobi Pricop

Asistent regie: Andreea Lucaci

Scenografie: Nikola Toromanov

Muzica: Eduard Gabia

Mișcare scenică: Eduard Gabia

Desen: Dan Basu

Animație: Dan Basu

Regia tehnică: Costy Lupșa, Cristian Paraschivescu

Data premierei: 03.03.2020

Durata: 1 h 45 min / Pauză: Nu

 

Următoarele reprezentații:

22 martie 2020, ora 19:30, TNB, Sala Atelier

09 aprilie 2020, ora 19:30, TNB, Sala Atelier

03 mai 2020, ora 19:30, TNB, Sala Atelier

 

Număr de vizualizări :831


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro