Ziua limbii elene, sărbătorită la Academia Română

feb. 6th, 2020 | By | Category: Postcard

Academia Română găzduiește luni, 10 februarie 2020, evenimentul „Ziua limbii elene“, inițiat de Uniunea Elenă din România în parteneriat cu Ambasada Republicii Elene din România. Manifestarea se va desfășura în Aula Academiei Române din Calea Victoriei nr. 125,  începând cu ora 9.00.

Evenimentul, dedicat zilei limbii elene, va debuta cu ceremonia de prezentare publică a bustului filantropului grec Evanghelie Zappa (1800-1865) și va fi deschis de acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române, de Sergiu Nistor, consilier Administrația Prezidențială, care va transmite mesajul ES Klaus Iohannis, Președintele României, și de Dragoș-Gabriel Zisopol, președintele Uniunii Elene din România.

 

Manifestarea este onorată de prezența domnului Ioannis Chrysoulakis, secretar general al Ministerului Elen al Afacerilor Externe, a ES doamna Sofia Grammata, ambasador al Republicii Elene în România, a ES domnul Hitoshi Noda, ambasador al Japoniei în România, care vor rosti discursuri inaugurale. De asemenea, vor lua cuvântul acad. Doukas Kapantais, de la Academia din Atena, Irina Elisabeta Kovács, secretar de stat în Ministerul Educației și Cercetării, Irina Marin Cajal, subsecretar de stat în Ministerul Culturii, prof. Varujan Pambuccian, liderul Grupului Parlamentar al Minorităţilor Naţionale din Parlamentul României, Seferis Christodoulos, președintele Camerei de Comerț Bilaterale Eleno-Română, reprezentanți ai diverselor organisme de colaborare economică, științifică, culturală și sportivă româno-elene.

 

Începând cu ora 12:30 va avea loc o sesiune de comunicări științifice dedicată limbii elene vorbite în spațiul românesc, ca depozitar cultural și păstrător al identității elene în țările române. Vor conferenția: prof. univ. Maria Dimasi, prof. Vassilios Grammatikas, prof. univ. Mina-Maria Rusu, prof. univ. Tudor Dinu, dr. Lia Brad-Chisacof, pr. Ion Andrei Țârlescu.

 

Sărbătorită în întrega lume la data de 9 februarie, Ziua limbii elene a fost legiferată în România începând cu anul 2018, cu scopul de a încuraja păstrarea valorilor culturale și a tradițiilor elene de către reprezentanții acestei minorităţi etnice care trăiesc în țara noastră.

 

Filantropul Evanghelie Zappa

Ceremonia de prezentare publică a noului bust al filantropului grec Evanghelie Zappa aduce un omagiu primului mare donator către Societatea Literară Română, devenită ulterior Academia Română. Actualul bust, opera sculptorului Ion Sideri, realizat în 2016 și donat Academiei Române de Uniunea Elenă din România, este o replică peste timp la bustul aceluiași Evanghelie Zappa, realizat în marmură, în urmă cu 153 de ani, de către renumitul Karl Storck, și dezvelit cu fast în ziua de 1 august 1867, în aceeași zi cu inaugurarea viitoarei Academii Române. Vechiul bust a constituit un omagiu al intelectualității românești de la acea vreme adus, post-mortem, operei filantropice și implicării în proiectele societății.

Evanghelie Zappa este unul dintre cei mai mari donatori ai Academiei Române aflate la începuturile sale. Donațiile filantropului s-au concretinzat în sume importante, de mii de galbeni, destinate elaborării primei gramatici a limbii române, întocmirii unui dicționar românesc, realizării unor traduceri în limba națională din operele semnificative ale clasicilor literaturii universale. Sprijinul său financiar, întărit prin testamentul din 30 noiembrie 1860,    s-a transformat în Fondul Zappa, din care s-au tipărit ulterior „Gramatica“ lui Timotei Cipariu și „Dicționarul“ lui Laurian-Maxim, pe a cărui copertă autorii au scris „Memoriei fericitului Evanghelie Zappa, din allu cui fondu se lucredzia şi se tiparesce, se dedică acestu opu“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Număr de vizualizări :735


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro