Ziua Brâncuși 2020 sărbătorită de Ministerul Culturii

feb. 20th, 2020 | By | Category: Postcard

Ministerul Culturii a trimis, pe adresa redacției AgențiadeCarte.ro, un comunicat de presă  referitor la evenimentele organizate cu ocazia Zilei Naționale ”Constantin Brâncuși”. Vă prezentăm textul integral al comunicatului.

”Ministerul Culturii a organizat, în data de 19 februarie, la Muzeul Național de Artă al României, o serie de evenimente prin care a celebrat, cu ocazia Zilei Naționale „Constantin Brâncuși” 2020, memoria marelui sculptor la 144 de ani de la nașterea sa. Toate evenimentele au fost realizate cu fonduri obținute din sponsorizări.

 

Programul cultural a început în Sala Brâncuși, în care se regăsesc cele mai multe dintre operele faimosului artist, păstrate în România, unde peste 2000 de vizitatori au beneficiat de intrare gratuită și tururi ghidate pe tot parcursul zilei. Menționăm că în 2018 și 2019, de Ziua Brâncuși, Muzeul Național de Artă al României a fost închis, conform programului, și nu a fost făcută nicio excepție de a se deschide în această zi specială.

 

A urmat desfășurarea unei ceremonii de decorare, în Sufrageria Regală, a unor personalități din domeniul literaturii și artelor plastice cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler sau Medalia Meritul Cultural, după cum urmează:

  • Ion GRIGORESCU, Ordinul Meritul Cultural in grad de Cavaler, cat.C “Artele Plasticei”
  • Dorin COLTOFEANU, Ordinul Meritul Cultural in grad de Cavaler, cat.C “Artele Plastice”
  • Daniel CRISTEA-ENACHE, Ordinul Meritul Cultural in grad de Cavaler, cat.A “Literatura”
  • Radu PARASCHIVESCU, Ordinul Meritul Cultural in grad de Cavaler, cat.A “Literatura”
  • Ioana PÂRVULESCU, Ordinul Meritul Cultural in grad de Cavaler, cat.A “Literatura”
  • Carmen Gabriela GHEORGHIȘOR, Medalia Meritul Cultural Cl.III, cat. A “Literatura”

 

Filmele de la Ceremonia de Decorare pot fi accesate aici Film 1 si Film 2

 

La ceremonie au participat Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu și consilierul prezidențial Sergiu Nistor, Șeful departamentului Cultură, Culte, Centenar. Festivitatea a fost succedată de un tur ghidat destinat oficialităților.

De asemenea, au mai fost susținute alocuțiuni de către Premierul Ludovic Orban, Excelența Sa Michele Ramis, Ambasadorul Franței în România și Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii.

Programul Zilei Naționale „Constantin Brâncuși” a culminat cu un spectacol unic de proiecții holografice 3D și mapping prin care publicul a putut viziona imagini care l-au ilustrat atât pe Constantin Brâncuși, cât și unele dintre faimoasele opere ale acestuia. Imaginile au fost dublate de un aranjament muzical al piesei Mariei Tănase “Până când nu te iubeam”.

Video poate fi văzut aici

La eveniment a fost prezentă și cântăreața Irina Rimes, care a ajutat Ministerul Culturii la promovarea acestui eveniment.

În același timp, la Târgu Jiu, a fost inaugurat Muzeul Național „Constantin Brâncuși”. Acesta și-a deschis porțile în casa Barbu Gănescu, în care artistul a locuit în perioada efectuării lucrărilor Ansamblului monumental Calea Eroilor, format din Masa tăcerii, Poarta sărutului și Coloana fără sfârșit. În cadrul evenimentului inaugural a fost vernisată o expoziție de fotografie alcătuită din 10 fotografii donate de către Centrul Pompidou Paris și alte 33 de fotografii document realizate la ridicarea Coloanei fără sfârșit.”- Ministerul Culturii

 

Număr de vizualizări :533


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro