spot_img

George Banu și Eugen Jebeleanu, despre 30 de ani de teatru românesc în Franța

Teatrul românesc de după 1989 şi relaţiile pe care le-a construit în peisajul teatral francez sunt tema unei dezbateri organizate de Institutul Cultural Român de la Paris, în parteneriat cu Ambasada României în Franţa.

La întâlnirea care are loc luni, 24 februarie 2020, de la ora 19.00, la Palatul Béhague, reşedinţa României în Franţa, participă Patrice Martinet, directorul Teatrului Athénée de la Paris, George Banu, profesor, critic şi eseist, și Eugen Jebeleanu, autor, regizor şi cofondator al Compagnie des Ogres. Discuția va fi moderată de Mirella Patureau, critic de teatru şi cercetător asociat la THALIM/CNRS, Paris.

Imediat după căderea comunismului în România (decembrie 1989), o amplă acţiune de solidaritate cu România a fost declanşată, în primăvara anului 1990, la Paris. La această acţiune au participat cele mai mari nume ale scenei franceze din acel moment – Antoine Vitez, Patrice Chéreau, Gérard Désarthe, Hélène Delavault. De asemenea, a fost organizat un turneu la Bucureşti cu mai multe spectacole –  care s-a numit „Le Printemps de la Liberté” (Primăvara Libertăţii). Turneul a fost un mesaj de prietenie pe care artiştii francezi l-au adus în România.

„În cadrul proiectelor teatrale din Franța despre această temă, o documentație iconografică bogată a acompaniat intervențiile ce au evocat recitalurile emblematice ale lui Ion Caramitru, Dan Grigore și Oana Pellea, de la începutul anilor ’90, reprezentația memorabilă cu «Hamlet» în regia lui Alexandru Tocilescu, invitat la Théâtre de l’Odéon, prezența românească la Avignon, de la «Danaidele» lui Silviu Purcărete și frecventele puneri în scenă ale textelor lui Matei Vișniec până la spectacolele semnate de Alexandra Badea sau Gianina Cărbunariu. Teatrul din Sibiu, prezent în cadrul sezonului Franța – România, a fost evocat în acest demers. Trebuie menționat rolul Festivalului Internațional condus de Constantin Chiriac, care a cultivat constant legăturile între scena franceză și cea româna”, declară criticul de artă George Banu.

Astfel, teatrul românesc a ieșit din izolare şi am asistat, în acelaşi timp, la o schimbare de generaţii, la apariţia unor nume noi, a unor noi viziuni regizorale, care se afirmă pe scenele franceze: Gianina Cărbunariu, Nicoleta Esinencu, Alina Nelega, Mihaela Mihailov, Ioana Păun, unele dintre acestea puse în lumină de recentul Sezon Franţa-România 2019. Din această generaţie a „noului val” românesc, care cunoaşte pentru prima dată un teatru fără frontiere, fac parte Carmen Lidia Vidu, una dintre rarele regizoare de spectacole multimedia,  Alexandra Badea, care a devenit una dintre autoarele dramatice cele mai apreciate în ultimii ani, prezentă la Festivalul de la Avignon în secţiunea „In” sau la Théâtre de la Colline de la Paris.

Eugen Jebeleanu, autor şi regizor, invitat al dezbaterii de la ICR Paris, a realizat de curând spectacolul franco-român „Itinéraires. Un jour le monde changera” („Itinerarii. Într-o zi, lumea se va schimba”), un mare succes al ultimei ediţii a Festivalului Naţional de Teatru de la Bucureşti sau pe mai multe scene din Franţa. Prin originalitatea şi forţa proiectelor sale în domeniul teatrului, cinematografiei şi, mai nou, al operei, Jebeleanu se înscrie ca o figură majoră în peisajul teatral contemporan franco-român.

„Mi se pare important că există un astfel de eveniment care propune un bilanț al ultimilor ani de teatru românesc în Franța și mai ales care subliniază prezența tinerilor artiști pe scenele europene”, subliniază Eugen Jebeleanu.

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508