spot_img

Seminar național dedicat angajaților din biblioteci

Miercuri, 15 ianuarie 2020, în capitală are loc un seminar cu participare națională dedicat angajaților din biblioteci: începând cu ora 10.00, la Salonul Cărții „Luceafărul” (Bulevardul Unirii 10.00). Evenimentul, având tema „Cum creștem rolul bibliotecilor în promovarea lecturii? Secretele organizării cu succes ale unei expoziții tematice”, este organizat de Headsome Communication, în parteneriat cu Asociația Națională de Bibliotecilor Publice din România, Compania de Librării București și Atelierul de Grafică, cu sprijinul Ministerului Culturii. Seminarul își propune să adune laolaltă angajații din acest domeniu, dornici să facă schimb de informații, dar, mai ales, să afle noutăți legate de activitatea lor de la referenții invitați. Subiectul se încadrează în tematica mai largă a comunicării cu publicul cititor, mai precis, a găsirii de noi metode de promovare a lecturii în activitatea de zi cu zi a bibliotecilor.  

„Astăzi, când vorbim despre rețeaua bibliotecilor din România, trebuie să ținem cont de mulți factori caracteristici: nevoia informatizării, impactul social media, organizarea de evenimente culturale și, nu în ultimul rând, de rolul esențial al bibliotecii în promovarea lecturii în cadrul comunității.

În ultimii ani, bibliotecile din România au beneficiat de dotări cu calculatoare datorită programului de informatizare a bibliotecilor publice desfășurat de Fundația «Bill & Melinda Gates». Consecințele benefice ale acestui program sunt evidente în toate bibliotecile – mai ales în cele din comunitățile mici și izolate –, ele căpătând, în numeroase cazuri, roluri de adevărate puncte culturale active, frecventate de cititori de toate vârstele”, au declarat organizatorii.

 

Pe lângă rolul de îndrumător pe care orice bibliotecar îl are în relația directă cu cititorii săi – copiii, adolescenții sau adulții care intră în bibliotecă –, acesta este și un promotor cultural care încearcă, pe toate căile posibile, să atragă publicul spre lectură. Două dintre acestea ar fi organizarea de evenimente legate de carte și crearea un spațiu propice lecturii și cât mai atrăgător pentru vizitatori. Expozițiile pe o temă dată sunt una dintre componentele care țin de amenajarea spațiului unei biblioteci. Organizatorii speră ca acest demers să ofere câteva soluții de bază pentru realizarea unei expoziții la standarde moderne, cu tematici atractive, însoțite de materiale de promovare de calitate.

 

În prima parte a seminarului referenții vor vorbi despre metodele concrete prin care se poate organiza în mod profesionist o expoziție în cadrul unei biblioteci și factorii de care trebuie să ținem seama: alegerea tematicii, dimensiunea spațiilor de expunere, materialele avute la dispoziție, panotarea, luminozitatea. În cea de-a doua parte, referenții vor discuta despre metodele de promovare ale unui astfel de eveniment prin intermediul mass-media: cum se realizează un comunicat de presă profesionist, cum alegem canalele media cele mai potrivite, cum se întreține o relație profesionistă cu jurnaliștii.

 

REFERENȚI:
Claudia Șerbănuță – membră a Fundației Progress (instituție care pilotează inițiative locale în domeniul educației/formării, (e-)incluziunii și dezvoltării comunitare), fost director al Bibliotecii Naționale a României și membră a ANBPR
Ciprian Isac – licențiat în grafică al Universității de Arte din București, și cofondator al Atelierului de grafică, proiectantul și curatorul a zeci de expoziții
Ioana Gruenwald – curatoarea mai multor proiecte expoziționale, naționale și internaționale, dedicate cărții, membră a echipei Headsome Communication
Oana Boca Stănescu – consultant în comunicare editorială cu o experiență de 17 ani, fondatoarea și managerul Headsome Communication
Magda Grădinaru – editor coordonator Ziare.com

 

Proiectul reprezintă o continuare firească a eforturilor Asociației Headsome Communication de a concepe evenimente dedicate profesionalizării angajaților din instituțiile care compun lumea publishingului de carte autohton: edituri, librării, biblioteci.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508