Goethe-Institut București lansează în luna februarie un proiect amplu despre migrație în colaborare cu publicațiile DOR, Teleleu și Școala9

ian. 30th, 2020 | By | Category: Postcard

În perioada 5-21 februarie 2020 Goethe-Institut București împreună cu publicațiile DoR, Școala9 și Teleleu prezintă proiectul ”Acasă: wohin?”, o expoziție de fotografie care explorează viețile românilor din Germania.

În contextul expoziției vor avea loc mai multe dezbateri despre migrație, integrare prin sport și educație, sustenabilitate. Detalii despre proiect:

Website: https://bit.ly/3aQFrQ8

Facebook:  https://bit.ly/36y64pF

Documentarea pentru expoziție a pornit în 2019 de la câteva întrebări: de ce emigrează un român în Germania, de ce îl dă pe familiarul „ACASĂ” la schimb cu un ”ACASĂ” nou început, necunoscut și cu siguranță diferit.

Mai mulți jurnaliști au plecat pe urmele românilor din Berlin, Köln, Lüneburg, Frankfurt și München pentru a descoperi dacă ideea de acasă rămâne undeva adânc pierdută în imaginarul emigrantului sau dacă acesta poate identifica elemente concrete care îl fac să retrăiască și de la depărtare mirosul și senzația de ACASĂ.

În urma documentării în Germania făcută de echipele DOR, Școala 9 și Teleleu, a rezultat o expoziție cu fotografii realizate de Cătălin Georgescu și Cosmin Bumbuț.

Imaginile din expoziție prezintă viața cotidiană a unor familii de români din Berlin, Köln, Lüneburg, Frankfurt și München, care activează în domenii diverse, de la educație și artă, la medicină și sport.

Poveștile lor sunt diverse, pentru că domeniilor lor de activitate sunt diferite, însă sunt fascinante legăturile pe care cei din diaspora încă le au cu România și cu familiile lăsate în urmă.

Vernisaj Acasă: wohin?
5 februarie, ora 19.
Program de vizitare în perioada 6-21 februarie:  Lu-Vi 16.00-20.00; Sâ 11.00-17.00

Detalii despre proiect: documentarea Decât o Revistă

În două excursii de documentare făcute în Germania – în lunile august și noiembrie – reporterul Nicoleta Coșoreanu (DoR și Școala9) și fotograful Cătălin Georgescu au aflat povestea unui cuplu de români din Lüneburg și au intrat în casele mai multor români din Berlin pentru a discuta despre relația lor cu acasă, dar și despre lucrurile care încă îi leagă de România.

Documentarea Teleleu
Echipa Teleleu a început să documenteze proiectul „Plecat” la începutul lui 2019, din dorința de a auzi vocile românilor din diaspora și de a înțelege de ce au plecat, ce au lăsat în urmă și ce i-ar convinge să se întoarcă acasă. În toamnă, Elena Stancu și Cosmin Bumbuț au documentat cum se desfășoară alegerile pentru președinția României în orașele din Germania, dar și gândurile pe care românii de acolo le aduc cu ei la vot.

 

Dacă vrei să cunoști o parte din protagoniștii expoziției înainte de vernisaj, le găsești poveștile aici:

 

Parteneri media:  Agenția Națională de Presă AGERPRES, DOR, Teleleu, Școala9.

 

 

 

Număr de vizualizări :454


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro