spot_img

”Atlantics” și ”Those Who Remained”, în premieră pe marele ecran în România, la Oscar Weekend

”Oscar Weekend” aduce anul acesta șase din cele 10 filme rămase pe lista scurtă pentru Oscarul la categoria “Cel mai bun film într-o limbă străină”, care va fi acordat în cadrul celei de-a 92-a ediții a Premiilor Academiei Americane de Film. În weekendul 17-19 ianuarie 2020, la Cinema  Elvire Popesco, propunerile Ungariei și Senegalului vor fi prezentate în premieră pe marele ecran în România, alături de avanpremiere ale reprezentantelor Franței și Rusiei și proiecții ale filmelor din Coreea de Sud și Spania.

Membri ai Academiei reprezentând diverse ramuri ale industriei cinematografice au fost invitați să participe în runda preliminară a procesului de votare. Cele șapte alegeri ale acestora, la care se adaugă trei filme alese de Comitetul Executiv al Academiei pentru Film străin de lungmetraj (Academy’s International Feature Film Award Executive Committee) constituie lista scurtă de filme. Dintre aceste 10 filme, cinci vor fi nominalizate pe 13 ianuarie,  pentru runda finală. Cu toate că timp de mai bine de un deceniu Oscarurile au fost organizate la finalul lunii februarie, anul acesta ceremonia de decernarea a premiilor va avea loc pe 9 februarie, la Los Angeles.

 

Șase dintre cele zece filme aflate pe lista scurtă deschisă votului membrilor Academiei Americane de Film, se află în programul de anul acesta al Oscar Weekend: Those who remained (Barnabás Tóth, Ungaria), Parasite (Bong Joon-ho, Coreea de Sud), Les Misérables (Ladj Ly, Franța), Atlantics (Mati Diop, Senegal), Dolor y Gloria – Durere și glorie (Pedro Almodóvar, Spania), Beanpole (Kantemir Balagov, Rusia). Biletele sunt disponibile pe Evenbook.ro.

 

“Unele amintiri sunt prevestiri” spune eroina filmului Atlantics, lungmetrajul de debut al regizoarei franco-senegaleze Mati Diop, cu care a câștigat la Cannes Marele Premiu (Grand Prix). Mati Diop vine din zona actoriei (Claire Denis, 2008, 35 shots of Rum; Antonio Campos, 2013, Serial Killer), iar Atlantics este dezvoltat dintr-un scurt documentar pe care regizoarea l-a realizat acum 10 ani, fiind primul film regizat de o femeie de culoare care a intrat în competiția de la Cannes. Jay Weissberg scrie pentru Variety că filmul e ,,romantic și melancolic, în parte comentariu social și poveste cu fantome, care evocă pierderea și solidaritatea feminină”. Filmul spune povestea Adei, 17 ani, îndrăgostită de Souleiman, un tânăr muncitor în construcții, care însă a fost promisă unui alt bărbat. Într-o noapte, Souleiman părăsește țara pe mare, în speranța unui viitor mai bun. Câteva zile mai târziu, un foc distruge nunta Adei și o atmosferă misterioasă începe să se răspândească. Ada nu știe că Souleiman s-a întors. Filmul se va vedea vineri, 17 ianuarie, de la 20:30.

 

,,Fragilitatea emoțională a ungurilor care au supraviețuit celui de-al Doilea Război Mondial, dar și-au pierdut persoanele dragi și au avut de înfruntat un viitor nesigur este capturată cu fidelitate în filmul Those Who Remained. Acest lungmetraj intim al lui Barnabás Tóth, al doilea după Camembert Rose de acum 10 ani, urmărește cu sensibilitate vulnerabilitățile și nevoile unui doctor de vârstă mijlocie și ale unei adolescente, în Budapesta, în timp ce se ajută unul pe altul să găsească adăpost și echilibru în mijlocul dezastrului fizic și emoțional”. Proiecție în premieră, duminică, 19 ianuarie, de la 17:30.

 

La finalul lui 2019, distribuitorul francez Le Pacte, anunța peste 1,6 milioane de spectatori la debutul lui Ladj Ly, Les Misérables, în contextul protestelor din Franța și din multe alte țări ale lumii împotriva autorităților, întărind actualitatea subiectului și necesitatea povestirii acestuia. Les Misérables a fost recompensat cu premiul pentru regie la Cannes (alături de brazilianul Bacurau) și ales ulterior să reprezinte Franța la Oscarul pentru film străin. ,,Cartierul este platoul meu de filmare” a afirmat regizorul Ladj Ly cu ocazia premierei filmului în România, în toamna anului trecut la Les Films de Cannes à Bucarest. Influențat de filme americane ca Menace to Society, New Jack City și Boyz n the Hood și de regizorii Spike Lee și Martin Scorsese, francezul a început să filmeze de unul singur, încă de la 17 ani, filme scurte în Montfermeil, orașul unde Victor Hugo a plasat acțiunea romanului Les Misérables și unde este filmat și debutul său de lungmetraj cu același nume. Avanpremiera în cadrul Oscar Weekend are loc sâmbătă, 18 ianuarie, la 20:30, filmul urmând să intre în cinematografe pe 24 ianuarie, distribuit de Independența Film.

Program Oscar Weekend 2020:

Vineri, 17 ianuarie
18:00   Dolor y Gloria, de Pedro Almodóvar, Spania
20:30   Atlantics, de Mati Diop, Senegal

 

Sâmbătă, 18 ianuarie
17:30
   Parasite, de Bong Joon-ho, Coreea de Sud
20:30   Les Misérables, de Ladj Ly, Franța

 

Duminică, 19 ianuarie

17:30   Those Who Remained, de Barnabás Tóth, Ungaria

20:00   Beanpole, de Kantemir Balagov, Rusia

Prețul unui bilet este de 15 lei pentru biletele achiziționate până pe 16 ianuarie și 20 lei pentru biletele achiziționate în timpul evenimentului (17-19 ianuarie 2020). Biletele sunt disponibile pe Eventbook.ro și la casieria cinematografului Elvire Popesco. Mai multe informații pe site-ul Oscar Weekend și Facebook Oscar Weekend.

Oscar Weekend este organizat de Voodoo Films și Asociația Cinemascop în parteneriat cu Institutul Francez din București. Parteneri: Institutul Balassi, Independența Film. Partener media principal: Radio Guerrilla. Parteneri media: Radio România Cultural, Iqads, Smark.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508