Asociația Istoria Artei: Evenimente culturale desfășurate de Ziua Culturii Naționale

ian. 17th, 2020 | By | Category: Postcard

Cu prilejul împlinirii a 75 de ani de la trecerea în neființă a arhitectului Paul Smărăndescu (1881-1945), Asociația Istoria Artei a inițiat o serie de evenimente culturale, menite a-i cinsti memoria și a-i readuce activitatea în atenția publicului. Proiectul „Paul Smărăndescu 75” a fost lansat cu ocazia Zilei Culturii Naționale, pe 15 ianuarie 2020, în București, Ploiești, Sinaia și Galați. 

”Vizita la Sinaia, alături de istoric dr. Raluca Tănăsescu, a fost un bun prilej de a descoperi timp de mai bine de trei ore arhitectura neoromânească adaptată reliefului montan, peste 25 de participanți având prilejul unic de a intra și pe domeniul personal al arh. Smărăndescu, în curs de restaurare. Grupul a poposit și într-una dintre vilele proiectate de ginerele său, Dimitrie Ghiulamila, sediul actual al Centrului de odihnă al Uniunii Arhitecților din România.

 

În paralel, istoricul Alina Havreliuc a prezentat în fața a 180 de elevi ai Școlii Gimnaziale „Henri Berthelot” din Ploiești diferite noțiuni de istoria arhitecturii și istorie urbană, exemplificate din arhiva arh. Paul Smărăndescu.

 

Programul a continuat cu o conferință pe tema „Paul Smărăndescu și arhitectura neoromânească în Galați”, susținută la Biblioteca franceză ” „Eugène Ionesco”” de către istoric de artă dr. Daniela Langusi, în care l-a pus în contextul epocii, alături de arhitecții Ion Mincu și Petre Antonescu.

 

Începând cu ora 17:00, istoricul de artă dr. Oana Marinache a organizat în zona învecinată Căii Victoriei un tur ghidat în care au fost prezentate opt imobile ale unor societăți de asigurări și credit, imobiliare, tipografice și de exploatare a hârtiei. În ciuda vremii neprielnice, bucureștenii au putut descoperi și aprecia varietatea stilistică (eclectism francez, modernism-cubism, modernism Art Deco) din diferite etape ale carierei lui Smărăndescu. Prezentarea a continuat de la ora 18:30 la Elite Art Gallery, alături de istoricul genealogist Mihai-Alin Pavel, când au fost aduse în fața publicului informații și documente inedite referitoare la viața personală, proprietățile familiei și genealogia și familia extinsă a arhitectului Paul Smărăndescu.

 

În cadrul proiectului am prezentat pe https://paulsmarandescu.blogspot.com/

o parte din arhiva autorizațiilor de construcție din perioada 1909-1914, cu o varietate de lucrări în stil eclectic și neoromânesc. Încărcarea documentelor, digitizate prin fotografiere din arhive publice și private, va continua și în perioada următoare, prezentând noi informații. Apreciem că în cursul zilei de 15 ianuarie am informat direct cel puțin 1000 de persoane atât la evenimentele noastre, cât și în mediul online și prin intervenția de la Radio România Internațional, din cadrul emisiunii „Pauza mare”.

 

Parteneri: Arhivele Naționale ale României, Uniunea Arhitecților din România, Bibliothèque Française „Eugène Ionesco” Galați, Elite Art Gallery, Editura Intaglio

 

Mulțumirile noastre se îndreaptă către: Rodica Stan, Patricia Lupuțiu, Narcis Ispas, Aleksandra Zaiț, familia Drăgănescu (Casa Pandele din Sinaia), Cosmin Fleancu (Domeniul Smărăndescu & Săvulescu din Sinaia), Dorina Moisa (Galați), Alexandre Ghiulamila (Paris)

 

Proiect cultural realizat cu sprijinul Ministerului Culturii” – anunță Asociația Istoria Artei.

 

Număr de vizualizări :611


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro