spot_img

Vacanța de iarnă în Republica Moldova – o întoarcere la valorile tradiționale

Unul dintre statele considerate de către publicațiile internaționale New York Times și Lonely Planet în top 10 destinații turistice – Republica Moldova – a pregătit pentru sezonul de iarnă 2019-2020 o ofertă axată pe turismul rural, oenoturism și experiențe culinare de neuitat. În 2018, Moldova a fost vizitată de 160.000 de turiști din Germania, Polonia, Italia, Marea Britanie, S.U.A și România. Dacă anul trecut, peste 44.000 de turiști români au trecut Prutul pentru a descoperi farmecul Republicii Moldova, în sezonul 2019-2020 reprezentanții Asociației Naționale de Turism Receptor din Moldova (ANTRIM) se așteaptă la o creștere cu 15% a numărului acestora. Oferta Moldovei pentru vacanța de iarnă este diversă, fiind concepută pentru a fi atât pe placul celor care preferă activitățile în aer liber, cât și pentru cei care sunt adepții produselor culinare autentice în perfectă armonie cu vinurile de calitate pe care le pot degusta la crame.

,,Oferta noastră pentru sărbătorile de iarnă, dar și pentru sezonul rece, este vastă și îl transpune pe vizitator într-un spațiu unde tradițiile sunt păstrate vii. Ne dorim să le arătăm oaspeților noștri ce înseamnă ospitalitatea și autenticitatea basarabeană, să îi facem să își aducă aminte de sărbătorile de iarnă petrecute la bunici, de mirosul de cozonac proaspăt și prăjituri. Tocmai de aceea, la majoritatea pensiunilor se organizează cursuri de gătit sarmale, colțunași, plăcinte și cornulețe cu dulceață. La crame, pe lângă vizitele standard și degustările de vinuri, în perioada de iarnă, turiștii vor avea un program divers de evenimente muzicale, tururi cu bicicleta sau competiții sportive în galeriile subterane, unice în lume. Moldova este o destinație care trebuie descoperită și savurată pe îndelete, cu zone interesante, fiecare cu specificul său, dar care au un numitor comun: dorința de a valorifica potențialul turistic și de a ne poziționa ca o destinație atractivă și autentică pentru vecinii noștri, cei mai apropiați oaspeți.” – a declarat Natalia Țurcanu, director executiv ANTRIM.

 

Printre cramele care pregătesc activități speciale pentru sărbători, dar și pentru vacanțele de iarnă, se numără Asconi Winery, unde vizitatorii vor descoperi un târg cu dulciuri, mezeluri afumate produse chiar în bucătăria acesteia și suveniruri, Castel Mimi, unde pe toată perioada decembrie-februarie vor avea loc concerte și un târg de iarnă, dar și Atu Winery, care propune o abordare modernă și organizează cursuri de grafitti, dar și petreceri cu vin fiert. Cunoscută pe plan mondial pentru cea mai mare colecție de vinuri – peste 1.500.000 de sticle – crama Mileștii Mici are o serie de propuneri inedite pentru vizitatori: tururi cu bicicletele și ATV-urile, un maraton subteran și un festival internațional de muzică ce vor avea loc în galeriile subterane ale vinăriei. La Chateau Purcari, pe lângă ofertele standard, vizitatorii vor putea asculta muzică live, colinde și vor primi cadouri speciale din partea casei. La Chateau Vartely, de Crăciun și Revelion, puteți participa la un program festiv ce include muzică bună, colinde, show de lumini, vinuri și preparate delicioase. În acest an, Cricova vine cu oferte speciale pentru petrecerile corporate, îndemnând oaspeții să petreacă o seară de neuitat în vestitele galerii subterane. Pensiunile din Orheiul Vechi, precum Eco Resort Butuceni, Casa din Luncă, Villa Roz, Casa de sub Stîncă, Valea Stîncii oferă masterclassuri meșteșugărești și de gătit, programe folclorice, bucate tradiționale savuroase, plimbări cu trăsura sau sania trasă de cai și sunt deschise pentru a personaliza concediul fiecărui oaspete. Românii din județele Galați pot face o escapadă în regiunea de sud a Republicii Moldova, la pensiunile din Văleni unde gazdă le va fi „boonika” din spectacolele Zdob și Zdub sau chiar în Găgăuzia, o regiune cu specific cultural, bucate și tradiții găgăuze. Iar cei pasionați de vânătoare și pescuit se pot caza la pensiunea Hanul lui Hanganu unde Nistrul înghețat se va transforma într-un veritabil patinoar.

 

 

Turiștii români pot opta să fie cazați în Chișinău și să meargă în excursii zilnice organizate la cramele din apropierea Capitalei, sau pot să se cazeze la numeroasele pensiuni complet renovate și modernizate existente în Republica Moldova. Costul pentru o vacanță de 4 zile care include tururi la crame și cazare la un hotel de 4 stele pornește de la 360 euro, iar pentru cazare la o pensiune rurală  și participarea la diferite cursuri de gătit și activități conexe poate începe de la suma de 240 euro.

 

Informații despre ofertele turistice și prețurile aferente pot fi consultate la Centrul De Informare pentru Turiști din orașul Chișinău sau la adresa de email tic@antrim.md.

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508