Teatrul Național, preferatul publicului din București

dec. 11th, 2019 | By | Category: Postcard

Un studiu de marketing cu două componente de analiză, realizat de Teatrul Național I.L. Caragiale în perioada 13 mai – 30 octombrie 2019, arată faptul că instituția situată la Km 0 al Bucureștiului se află pe primul loc în topul preferințelor publicului rezident în capitală și nu numai.

Prima componentă a studiului comandat de TNB se bazează pe analiza publicului care a mers cel puțin o dată la TNB în ultimul an, intervievat, parțial, prin intermediul unei platforme performante on-line,  prietenoasă și ușor de completat, programată de compania Novel Research și afișată pe website-ul www.tnb.ro (eșantion de 601 respondenți, din care 243 au completat chestionarul on-line).

A doua componentă a studiului a fost realizată pe baza analizei răspunsurilor unui eșantion de 800 respondenți-public general, cu vârste între 18-64 ani, rezident în Municipiul București.

Studiul arată faptul că cel mai mare procent din publicul rezident în București, din segmentul de vârstă precizat, este reprezentat de spectatorii TNB – 45%. Publicul altor instituții teatrale din București este reprezentat de doar 13 % dintre respondenți, 6% fiind public neinteresat direct de teatru.

Rezultatele studiului ne oferă un profil general al publicul TNB – un public  foarte activ din punct de vedere cultural, cu circa 6 din 10 spectatori care au frecventat, în ultimul an, mai mult de 6 evenimente artistice diverse: spectacole de teatru, muzee, expoziții, filme, concerte. Mai mult de jumătate din publicul TNB a declarat că a mers, în ultimul an, la circa 5 instituții teatrale: Teatrul Național din București, Teatrul de Comedie, Teatrul Bulandra, Teatrul Nottara și Teatrul Mic. Două treimi din publicul TNB participă la spectacole de teatru pentru că preferă acest tip de artă, în timp ce motivația pentru 60% dintre spectatori este dorința de îmbunătățire a cunoștințelor și de a vedea celebrități-artiști.

Genul de teatru preferat de 51% din publicul TNB este comedia, iar pentru 16%, genul preferat este drama. Publicul Teatrului Național din București este un public dinamic, apreciază valoarea confirmată și integrează arta, ca parte esențială în viețile lor. Din punct de vedere demografic, publicul TNB este ușor feminizat, echilibrat însă pe segmente de vârste, având, preponderent, studii superioare. Circa 40% dintre spectatorii TNB au venituri între 3000-6000 lei, cei mai mulți dintre spectatori având gospodării mici (1-3 persoane) și fiind, în general, mulțumiți de viața pe care o au.

Studiul realizat în Municipiul București relevă faptul că cel mai frecventat teatru de către consumatorii de teatru din capitală și zonele limitrofe este Teatrul Național, circa 80% dintre respondenți  declarând că anul trecut au fost la TNB cel puțin o dată. În ordinea preferințelor publicului, Teatrul Național din București este urmat de Teatrul Bulandra, Teatrul Notara și Teatrul Mic.

În ceea ce privește activitățile desfășurate de TNB, acestea sunt foarte apreciate de publicul acestei instituții.

37 % din publicul Teatrului Naţional a declarat că a vizionat repertoriul TNB, iar 95 % dintre respondenți s-au declarat mulțumiți de piesele vizionate. Evenimentele și spectacolele găzduite de TNB în cadrul Programului TNB – Teatru Gazdă sunt apreciate, de asemenea, de publicul chestionat, 94% din acesta având o părere foarte bună despre aceste activități.

Referitor la atracțiile originale pe care spectatorii le pot găsi doar la TNB, 68% dintre spectatorii TNB participanți la studiu au o părere foarte bună despre Amfiteatrul TNB în aer liber, 14 % dintre spectatori au declarat că au participat la Turul Ghidat prin TNB,  88 % dintre aceștia declarându-se mulțumiți, în timp ce 90% dintre spectatori au o părere foarte bună și se declară mulțumiți de Programul 9G la TNB – program al Centrului de Creație și Cercetare Teatrală ”Ion Sava”, dedicat tinerei generații de creatori de teatru. Un procent de 92% dintre spectatori au o părere foarte bună despre Conferințele TNB (desfășurate duminica, din două în două săptămâni, în timpul stagiunilor TNB) și despre expozițiile organizate în foaierele teatrului, în cadrul Programului TNB Parateatral. Programul TNB Parateatral cuprinde evenimentele conexe ale teatrului, altele decât spectacolele de teatru: expoziții, concerte, lansări de carte, conferințe, etc.

În clasamentul evaluărilor făcute de public instituțiilor teatrale din București, TNB ocupă tot primul loc, spectatorii acordându-i nota 10 în procent de 38% , nota medie acordată Teatrului Național de publicul intervievat fiind  8,74. Pe următoarele locuri în acest clasament se află,  în ordinea notelor medii date de public: Teatrul de Comedie(8,53), Teatrul Nottara(8,31), Teatrul Bulandra(8,30), Teatrul Mic (8,19) , Teatrul Excelsior (8,15), Teatrul Odeon (8,10), Teatrul Metropolis (8,02), Teatrul Evreiesc de Stat (7,89), teatre independente (7,54), etc.

Dintre spectacolele repertoriului TNB vizionate,  cele mai des citate de publicul participant la studiu sunt: Dineu cu proști (16%), Take, Ianke și Cadâr(6%), Visul unei nopți de vară(3%),  Revizorul (2%), Idolul și Ion Anapoda(2%), Micul Infern(2%), Regele Moare(1%), Pădurea Spânzuraților(1%), Preșul(1%), Livada de vișini(1%).

Cele mai importante aspecte apreciate de public în evaluarea spectacolelor TNB au fost: distribuția (27%), interpretarea actorilor(22%), genul de teatru(8%), subiectul/tema (6%), decorul (5%), costumele (3%), regia(3%), piesa(3%), atmosfera(2%), emoția(1%), pasiunea actorilor (1%), etc.

Din punctul de vedere al atributelor acordate de publicul spectator, Teatrul Național din București este considerat un teatru cu tradiție de către 71% dintre respondenți, un teatru inovativ (41%), un teatru cu ofertă variată de evenimente culturale (56%), teatrul marilor actori/regizori/mari nume din domeniu (69%), teatrul unde pot fi văzuți mulți actori tineri (28%), teatrul unde se găsesc, în principal, piese consacrate(68%), un teatru conservator (35%), un teatru pentru tineri (32%).

În ceea ce privește sursele de informare prin intermediul cărora spectatorii au declarat că află despre spectacolele de teatru, acestea sunt evaluate de spectatori în următoarea ordine: afișele, panourile și bannerele outdoor din oraș (cele mai importante pentru 59% dintre respondenți), paginile de socializare(59%), presa on-line(56%), TV/Radio(52%), website-uri ale instituțiilor de artă sau diverse website-uri (52%), membri ai familiei, prieteni, cunoștințe (45%), newslettere, email-uri informative (37%), pliantele răspândite de organizatori (30%), etc.

Concluziile acestui studiu arată faptul că activitățile și evenimentele oferite de TNB sunt foarte bine primite de public. Peste jumătate din publicul TNB a auzit despre și/sau a participat la aproape toate activitățile oferite de instituție, de la repertoriul TNB, la Programele TNB Parateatral și 9G la TNB, iar circa 90% dintre aceștia au părere bună/foarte bună despre toate aceste evenimente

Studiul cuprinde și alte concluzii interesante, referitoare la comportamentul publicului în raport cu artele, în general și cu teatrul, în special.

Rezultatele complete ale celor două variante de studiu:

  1. TNB în rândul consumatorilor de teatru-Studiu de marketing realizat în rândul publicului TNB și
  2. TNB în rândul consumatorilor de teatru-Studiu de marketing realizat în Municipiul București

pot fi vizualizate pe site-ul www.tnb.ro, la adresa: https://www.tnb.ro/ro/tnb-in-randul-consumatorilor-de-teatru

 

Număr de vizualizări :567


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro