Editura Berg anunță apariția volumului ”Război pe băncuța dintre blocuri”, de Călin Hentea.
Cunoscut publicului larg, dar mai ales pasionaților de istorie, pentru volumele sale dedicate propagandei românești și din lumea largă, Călin Hentea încearcă să se reinventeze literar și propune un volum de pretinsă ficțiune, dar în fapt o nedisimulată satiră privind evenimentele și personajele politice ce au marcat anul Centenar al României.
Două personaje purtând nume emblematice, Ion și Gheorghe, ambii tineri pensionari, dar cu un profil diferit, stau de vorbă și-și varsă năduful politic, comentând întâmplările, zicerile și faptele din anul Centenar ale politicienilor dâmbovițeni, stând pe băncuța de pe aleea din fața blocului în care locuiesc. Când și când, pe băncuță, această pretinsă agoră de cartier bucureștean, li se alătură alte personaje simbolice fie din categoria semidocților atoateștiutori sau dimpotrivă, a intelectualilor dezolați de mersul lucrurilor în România. Dialogurile sunt savuroase, adesea fără perdea, chiar dacă uneori cam lungi, pentru că autorul vrea să pună prea multe idei, opinii, atitudini tăioase și fără echivoc în vorbele personajelor sale.
Inedite și de tot hazul sunt însă poreclele atribuite personajelor politice, indexate în finalul volumului, și prin care le este schițat portretul real, cel din spatele măștii publice purtate de aceștia. Desigur, fiecare politician este ușor recognoscibil, fie că este vorba de figuri de prim rang, de jurnaliști, partide sau de posturi de televiziune. Insolite și captivante sunt și ilustrațiile de care se face „vinovat” același Călin Hentea, care încercă astfel să-și potențeze atitudinea, asumat non-neutră, față de bestiarul politic dâmbovițean. „Nu-mi fac nici o iluzie despre cât de puțini, mult prea puțini dintre cei ce au serbat cu mici, bere și aplauze prelungite Centenarul României, vor ceti această carte. Poate că și mai puțini vor fi acei români care vor simți durerea, exasperarea, dezolarea din spatele acestor rânduri, fotografii și colaje”, recunoaște autorul în cuvântul introductiv al volumului, tendențios adresat „ne-cititorului român” (…) „… din fiecare pagină răzbate o atitudine deschis asumată, vitriolând tot ceea ce (în principal) pesedismul și-a asociat și a inoculat în societatea românească timp de trei decenii post-decembriste, în continuarea celor cinci decenii pre-decembriste și anume populism, demagogie, naționalism, incompetență, agramatism, nepotism, corupție, hoție”.
Rezultă astfel o pseudo-cronică amuzant-amară a anului Centenar al României surprinsă la nivelul străzii, de românul obișnuit, dar și o radiografie virulentă a societății românești într-un an care nu a reușit deloc să fie festiv.
Tânăra editura Berg, promotoare temerară a autorilor români ne-consacrați, și-a asumat curajos riscurile publicării în condiții excelente a acestui text polemic și contondent, dar care este nu doar amuzant, ci dă de gândit… celor care încă mai citesc.