Prima ediție a Festivalului Internațional de Poezie Ion Monoran

dec. 6th, 2019 | By | Category: Eveniment

În perioada 14-16 decembrie 2019, la Timișoara, la 30 de ani de la Revoluția din 1989, Asociația Memoria Culturii, în parteneriat cu Asociația 2021 Timișoara Capitală Culturală Europeană, organizează prima ediție a Festivalului Internațional de Poezie Ion Monoran, cu un program de lecturi publice și de revizitare culturală dedicat Revoluției. Festivalul are invitați scriitori din Timișoara, din țară și din străinătate: Adrian Bodnaru, Alexandra Bodnaru, Raul Bribete, Eugen Bunaru, Ruxandra Cesereanu, Dan Mircea Cipariu, Tudor Crețu, Mircea Dan Duță, Serge van Dujnhoven, Șerban Foarță, Slavomir Gvozdenovici, Iulia Iacob, Florin Iaru, Petru Ilieșu, Borco Ilin, Viorel Marineasa, Ciprian Măceșaru, Virgil Mihaiu, Andrei Mocuța, Ioan Moldovan, Ioan T. Morar, Goran Mrakic, Alexandru Potcoavă, Claudio Pozzani, Daniela Rațiu, Vasile Rodian, Nenad Saponja, Miroslav Sosoi, Peter Sragher, Robert Șerban, Marcel Tolcea, Laurențiu Ciprian Tudor, Gilda Vălcan și muzicienii: Alex Reisz, Victor Miclăuș, Ferencz Szekeres, Ion Dorobanțu. Festivalul Internațional de Poezie Ion Monoran își propune să reaprindă, metaforic, flacăra Revoluţiei și a Poeziei prin trei zile de manifestări culturale: lecturi publice de poezie, muzică, film, lansare de carte, evenimente ce vor avea loc la Teatrul pentru Copii și Tineret Merlin, Tramvaiul istoric al Revoluției, Mansarada Muzeului Banatului și Muzeul Consumatorului Comunist. De asemenea, va fi reeditată antologia de poezie a lui Ion Monoran, precum și o antologie care va aduna poeme și texte ale poeților prezenți la festival.  AgențiadeCarte.ro este partenerul media al Festivalului Internațional de Poezie Ion Monoran.

 

30 de ani de la Revoluția din 1989. În zilele premergătoare Revoluției, pastorul Tőkés László urma să fie evacuat, dar enoriașii s-au strâns în fața casei lui în semn de tăcut protest. Alături de ei s-au adunat și alţi timișoreni.  Gestul care avea să transforme toate acestea în Revoluție vine de la poetul Ion Monoran, care a oprit tramvaiele în Piața Maria. Imaginea revoluţionarului s-a răsfrânt asupra poetului. Și invers.

 

După 30 de ani. Revoluția înaintează, poticnindu-se între speranță, neliniști, spaime și taină. O revoluție a scârțâitului roților de tramvai, acum ruginite de un timp trecut prea repede și împotriva noastră.

Revoluția continuă, o revoluție dedicată poeziei la 30 de ani de la nașterea ei.

 

Detaliile programului se găsesc pe pagina de facebook:

https://www.facebook.com/Festivalul-de-Poezie-Ion-Monoran-108854197263746/

 

Proiect cultural realizat de Asociația Memoria Culturii, în parteneriat cu Asociația 2021 Capitală Europeană a Culturii, cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara.

 

Număr de vizualizări :1256


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro