spot_img

O nouă premieră la EUROPALIA ROMÂNIA: Maria Balabaş și Alexander Arpeggio reeditează muzica electronică a anilor ‘80

Maria Balabaş şi Alexander Arpeggio, întâlnirea dintre o cântăreaţă eclectică română și un producător berlinez, va avea loc pe 5 și 6 decembrie 2019, la Arkaoda din Berlin, respectiv la Centrul Cultural Brass din Bruxelles. Alexander Arpeggio este DJ şi fondator al mărcilor EINE WELT şi MOND MUSIK, care se axează pe reeditarea de muzică electronică de nişă, lansată la sfârşitul anilor ’70 şi începutul anilor ’80. Inspirat de cartierele bucureştene şi berlineze, de marile bulevarde din post-comunism, DJ-ul şi producătorul Alexander Arpeggio a participat la o rezidenţă alături de artista de sunet şi jurnalista din România, Maria Balabaş. Prin intermediul emisiunii ei de la postul naţional Radio România Cultural, Maria Balabaş, muzicolog şi muzician, este una dintre vocile din România care promovează muzica diversă contemporană peste tot în ţară. Împreună, ei au creat un album cu puternice influenţe de muzică experimentală aparţinând anilor 80.

„Cu Alexander Arpeggio am început să lucrez în urma ideii lui Christoph Hammes, curator muzical al EUROPALIA. Ceva i-a spus lui că ne-am potrivi ca idei şi personalităţi. Ne-am văzut la Berlin anul trecut, în primăvară, am stat de vorbă şi am fost de acord amândoi să facem acest proiect împreună. După aceea a urmat rezidenţa de la Bucureşti, unde am lucrat într-un studio organizat în sufrageria mamei mele. Ne-am înţeles foarte bine şi întâlnirea a fost foarte productivă. Deja aveam schiţată ideea albumului şi era ceva care ne surprindea pe amândoi. Foarte importantă pentru mine a fost decizia lui Alexander de a cânta în limba română. Încercam să formulez fraze şi versuri în engleză, gândindu-mă că e vorba de un proiect internaţional; el m-a oprit şi a zis «vreau să te aud în română». Şi-aşa, albumul, deşi cu un sound internaţional, are versuri doar în română”, a spus Maria Balabaş.

 

În cadrul EUROPALIA ROMÂNIA, cei doi artişti vor prezenta rezultatul celor două rezidenţe (Bucureşti şi Berlin), prin două concerte live la Arkaoda din Berlin (05.12.2019) şi centrul Brass din Bruxelles (06.12.2019).

,,Având în vedere faptul că imediat după încheierea turului de reprezentaţii din cadrul festivalului vom avea lansat un produs discografic de muzică electronică alternativă conţinând versuri exclusiv în limba română, consider că avem de-a face cu o premieră absolută pentru scena muzicală contemporană din ţara noastră. Maria Balabaş face parte dintr-o categorie minoritară a artiştilor care caută noi influenţe muzicale, explorează, cercetează sunetul, contribuind astfel la evoluţia muzicii contemporane româneşti”, a spus Cătălin Rogojinaru, expert ICR, coordonator al programului de muzică nouă din cadrul EUROPALIA ROMÂNIA.

 

 

„Cred că nou în acest proiect este un limbaj muzical comun pe care l-am descoperit şi l-am creat doar în studio. Alexander vine cu o experienţă muzicală diferită de a mea, e crescut în cultura de club, cunoaşte foarte multă muzică de nişă. Formarea mea este de muzician clasic, experienţa de muzician improvizator, lucrez cu înregistrări de teren şi cu vocea în diferite formule narative şi sonore. Împreună, aceste două personaje, acordându-şi respect şi înţelegere şi bucurându-se de lucrul împreună, creează un album cu influenţe de anii ‘80, muzică electronică, spoken word, folclor, un album foarte dancy şi poetic. Nu ne-am propus nimic din toate acestea, nu le-am programat. Au apărut din noi, din bagajul cu care venim fiecare, din imaginile pe care le aveam mai aproape în momentele acelea şi pe care le-am putut împărtăşi unul cu celălalt”, a subliniat și muzicologul român Maria Balabaș.

Ea își dorește ca întregul album să fie gata anul viitor și crede că albumul este un produs autentic: ”O astfel de întâlnire între două culturi sonore diferite e greu de imaginat şi de prezis cum va fi în final. Şi are atmosferă”.

„Să particip la EUROPALIA este o şansă şi o dovadă de recunoaştere pentru mine, ca artist. Să ştiu că pot reprezenta România cu un produs sonor rezultat din toată experienţa mea de până acum, care e generat exclusiv de dorinţa de a crea muzică într-un mod autentic şi personal, într-un proiect de colaborare cu un muzician german, înseamnă o mare împlinire pentru mine”, a mai spus Maria Balabaş.

EUROPALIA

Festivalul Internaţional de Artă EUROPALIA este considerat manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia, fiind organizat sub patronajul Familiei Regale a Belgiei, o dată la doi ani, în Belgia și în țări învecinate – Franța, Olanda, Luxemburg și Germania sau Marea Britanie. Institutul Cultural Român este coordonatorul participării României la cea de-a 27 a ediţie a Festivalului EUROPALIA, proiect de anvergură desfășurat în perioada octombrie 2019 – februarie 2020 şi implementat în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii şi Identității Naționale și Secretariatul General al Guvernului, alături de Asociația EUROPALIA International, organizatorul tradițional al manifestării. Cea de-a 27-a ediție a Festivalului EUROPALIA este dedicată României.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508