Apariție editorială în limba italiană: „Depărtarea și timpul” de Mihail Diaconescu

dec. 3rd, 2019 | By | Category: Agenda de carte

Editura Rediviva anunță editarea volumului: „Depărtarea și timpul” [Lo spazio e il tempo], de Mihail Diaconescu, traducere în limba italiană de Ana Rodica Similea, colecția Cultură și civilizație, 646 p., Milano. Cartea a fost publicată pentru prima oară în limba română în 1986 la Editura Eminescu – București, bucurându-se de atenția criticii literare românești și aprecierea publicului cititor încă de la început. Depărtarea și timpul” este un roman de factură istorică  a cărei acțiune se desfășoară în secolul V d. Hr.,  al cărui personaj central este figura lui Dionisie cel Mic, (prezentat în perioada tinereții sale).  Dionisie Exiguul sau Dionisie „cel Mic” a fost un călugăr originar din Scythia Mică (Dobrogea de astăzi) şi a trăit în secolele V-VI. Cea mai mare parte a vieţii sale a petrecut-o la Roma, unde a fost stareţul unei mănăstiri. A rămas în istorie ca un renumit traducător de opere teologice din greacă în latină. Dionisie Exiguul este cunoscut prin faptul că a calculat data nașterii a lui Iisus, plasându-o în anul 753 de la întemeierea Romei și pentru faptul că a introdus folosirea numărării anilor începând de la acea dată (Anno Domini).

MIHAIL DIACONESCU s-a născut la 8 noiembrie 1937, în comuna Priboeni din judeţul Muscel. A absolvit în 1955 Liceul “Gheorghe Şincai” din Bucureşti, iar în 1960 a absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii din Bucureşti. În 1972 a obţinut titlul de doctor în filologie la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi cu teza “Gib I. Mihăescu. Prezentare monografică”, publicată în volum în 1973, în colecţia Universitas a Editurii Minerva. Între 1972-1975 a fost conferenţiar oaspete la Institutul de Romanistică al Universităţii Humboldt-Berlin, unde a ţinut cursuri, a condus seminarii şi a îndrumat elaborarea unor teze de licenţă cu subiecte româneşti. Este autorul unei monumentale opere literare, fiind autor a zece romane: “Visele au contururi precise” (1963), “Culorile sângelui” (1973), “Adevărul retorului Lucaci” (1977), “Umbrele nopţii” (1980), “Marele cântec” (1982), “Călătoria spre zei” (1982), “Speranţa” (1984), “Depărtarea şi timpul” (1986), “Sacrificiul” (1988), “Nopţi şi nelinişti, Pseudojurnal metafizic” (2008).  Fapt inedit în cultura română, celor zece romane le-au fost consacrate şase volume monografice.

Ca scenarist şi regizor de filme documentare Mihail Diaconescu a realizat serialul Dobrogea creştină.
Mihail Diaconescu a fost distins cu premiul Academiei Române “Mircea Florian”, secţiunea filosofie, pentru tratatul său “Prelegeri de estetica Ortodoxiei”, publicat la Editura „Doxologia” a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, din municipiul Iaşi, în anul 2009, bucurându-se de Prefaţa acad. Alexandru Surdu. Scriitorul şi profesorul Mihail Diaconescu a fost propus la Premiul Nobel pentru Literatură în anul 2013 de către Academia DacoRomână.

Este membru titular al Uniunii Scriitorilor din România. O parte din proza sa a fost tradusă în limbile germană, franceză, engleză, rusă.

 

Cronologic, Departarea si timpul este penultimul roman al lui Mihail Diaconescu. Ar fi putut fi insă, primul sau ultimul. Fac această precizare pentru a sublinia locul privilegiat al acestei cărți în ansamblul nu numai al beletristicii, dar al intregii sale opere. Incercarea de ierarhizare nu ține seama, aici, de criteriul valoric, deși, într-o anume privință, s-ar putea ca Departarea și timpul sa fie cel mai bun roman al lui Mihail Diaconescu. Autorul s-a oprit la personalitatea de prim rang a spiritualitatii crestine patristice: Sfantul Dionisie. El este produsul cel mai ilustru al Școlii Literare și Teologice de la Tomis din opera daco-romana, trăitor apoi la Constantinopol, iar în cea mai mare parte la Roma, sub zece papi. Dacă aș utiliza conceptele vizionarismului eminescian analizate de Edgar Papu, aș zice ca Mihail Diaconescu are vibrație, în primul rând, pentru categoria departelui, spre a ajunge, finalmente, la cea a aproapelui. (Theodor Codreanu).

Despre Mihail Diaconescu, părintele Dumitru Stăniloae spunea că este “cel mai reprezentativ scriitor al spiritualităţii româneşti, începător al scrisului nostru viitor” (…)

Trebuie să îi mulțumim presitigiosului scriitor Mihail Diaconescu pentru credința de a fi rămas aproape de eroii culturii noastre. (Virgil Cândea)

 

Mihail Diaconescu: Depărtarea și timpul
Titlul în traducere italiană: Lo spazio e il tempo, colecția Culture e Civiltà
Prima ediție: București, Editura Eminescu, 1986
Traducere în limba italiană: Anca Rodica Similea
Corectură, ediție îngrijită: Giorgio Giacomello, Renzo Peressini
Coperta: Avorio Barberini avorio, Museo di Louvre, Parigi
prima metà del VI secolo
Împaginare și grafică: Gabriel Popescu
ISBN: 978-88-97908-52-4
Pagini, 645
Euro, 20, 00

 

Număr de vizualizări :1227


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro