spot_img

2.400 de spectatori au întâmpinat sărbătorile de iarnă alături de Corul Madrigal și 1.500 de copii din Programul Național Cantus Mundi

Magia celor trei concerte extraordinare de Crăciun susținute pe 7, 8 și 10 decembrie 2019, la Ateneul Român, de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a ridicat sala în picioare, în ropote de aplauze, în fiecare seară. Bucuria celor peste 2.000 de spectatori de a participa la tradiționalul spectacol al renumitului ansamblu, care de peste jumătate de secol aduce spiritul Crăciunului în sufletele românilor, a dus la epuizarea biletelor în doar câteva zile de când au fost scoase la vânzare. Concertul de Crăciun al Corului Madrigal, dirijat de Anna Ungureanu, va fi transmis pe postul de televiziune Digi 24 în seara de Crăciun, 25 decembrie, începând cu ora 22:00.

Mă bucur că am avut privilegiul de a participa la concertul Corului Madrigal. Ceea ce am văzut și ascultat a fost incredibil: pe de o parte, este vorba despre calitatea și puritatea sonorității ansamblului, iar finalul, acel moment extraordinar când sute de copii au pătruns în sală și au cântat alături de cor, a fost extrem de emoționant. O idee minunată și un eveniment de Crăciun încântător care m-au impresionat incredibil de mult”, a declarat Michèle Ramis,  Ambasadorul Republicii franceze în România.

 

Eleganța festivă a decorului – șase brazi au străjuit clădirea Ateneului Român și alți trei s-au aflat în interior, împodobiți în aceeași manieră rafinată – cât și propunerea celor mai emoționante lucrări specifice sărbătorii Nașterii Domnului, selectate atât din repertoriul clasic românesc, de inspirație folclorică sau religioasă, dar și pagini muzicale internaționale, din registrul modern, interpretate în premieră de un ansamblu coral românesc au îmbrăcat în haine de sărbătoare cele trei concerte extraordinare de Crăciun.

 

Concertul de Crăciun al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” este cel mai longeviv și consecvent eveniment cultural din România. De 56 de ani, în fiecare lună decembrie, Corul Madrigal aduce Crăciunul în casele românilor. Vă invit ca în preajma sărbătorilor de iarnă să încercăm să lăsăm grijile deoparte, să ne adunăm în jurul bradului alături de sunetul Madrigalului și vocile copiilor din Programul Național Cantus Mundi și să ne bucurăm de lumina pe care ne-o aduce nașterea Mântuitorului Iisus Hristos. Corul Madrigal și echipa Cantus Mundi vă urează Sărbători fericite!”Emil Pantelimon, managerul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin

Atmosfera de poveste a celei mai dragi sărbători, Crăciunul, recreată pe scena Ateneului Român prin sunetul îngeresc al Corului Madrigal – pe 7 și 8 decembrie, dirijat  de Anna Ungureanu, iar pe 10 decembrie de Cezar Verlan, dirijorul secund al ansamblului –  a fost întregită prin prezența a 1.500 de mici coriști din Programul Național Cantus Mundi. Sosiți din toată țara, copiii, coordonați de Cezar Verlan și Lăcrămioara Pauliuc, au întâmpinat publicul în fiecare seară în pauza concertului cu o surpriză muzicală, iar în sala Ateneului, la finalul spectacolului, Corul Madrigal a interpretat ultimele patru colinde alături de copii, dar și de publicul copleșit de emoție.

Momentele muzicale susținute de tinerii coriști din Programul Național Cantus Mundi au pătruns în casele a peste 50.000 de spectatori, fiind transmise în direct pe conturile de social media  –  Corul Madrigal și Cantus Mundi România.

 

Pentru Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” anul 2019 a însemnat un parcurs complex artistic și de diplomație culturală. În ianuarie, a deschis concertistic evenimentul inaugural dedicat preluării de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. În aprilie, a lansat proiectul video „Florilegiul bizantin”, în interpretarea magistrală a Corului Madrigal și a 100 de copii din Programul Național Cantus Mundi, dirijați de Anna Ungureanu, care a fost preluat de 19 posturi de  televiziune naționale și regionale, 19 televiziuni locale și 15 posturi de radio din România. În luna mai a celebrat vizita istorică a Papei Francisc la București, susținând în fața a mii de pelerini un recital în Piața Ateneului Român, alături de coruri din Programul Cantus Mundi. Noiembrie a fost luna în care partidele de voci feminine (sopran și alto) ale Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” au susținut în Hamburg (Germania) un concert vocal-simfonic alături de Orchestra Simfonică din Hamburg, avându-l la pupitru pe maestrul Ion Marin.

 

Parteneri media: Digi 24, Europa Fm, Adevărul, agențiadecarte.ro, Agerpres, Avantaje, Bookhub, ceascadecultura.ro, I-tour.ro, femeiintendinte.ro, miscareaderezistenta.ro, movienews.ro, Revista Cariere, ziare.com, Zile și Nopți București.

 

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” este o emblemă a vieții muzicale românești și universale. Din momentul înființării sale, în 1963, de către dirijorul Marin Constantin (1925–2011), Corul Madrigal a susținut peste 4.500 de concerte aplaudate în întreaga lume, impunându-se astfel ca un adevărat „brand de țară”. Este unul dintre etaloanele mondiale ale muzicii corale camerale, cu un repertoriu îndreptat către Renașterea europeană, muzica bizantină și creația contemporană românească și universală. În noiembrie 2016, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summitului Global de Religie, Pace şi Securitate. În 2019, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a împlinit 56 de ani de activitate neîntreruptă, devenind astfel unul dintre cele mai longevive ansambluri corale.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508