Unul dintre cei mai cunoscuți flautiști ai momentului, în concert la București

nov. 21st, 2019 | By | Category: Eveniment

François Lazarevitch, unul dintre cei mai cunoscuți flautiști ai momentului, artist care și-a dedicat activitatea redescoperirii vechilor repertorii, va concerta la Bucureşti, însoțit de clavecinistul Justin Taylor, în 22 noiembrie 2019, de la ora 19, în Sufrageria Regală a Muzeului Național de Artă al României. Acesta va fi cel de-al patrulea eveniment pe care Festivalul de Muzică Veche București îl propune în cadrul celei de-a XIV-a ediții. Programul serii va fi dedicat aproape în totalitate creației lui Carl Philipp Emanuel Bach, fiul marelui Johann Sebastian. Despre Emanuel scria Mozart: „Bach este tatăl. Noi suntem copiii!”. Lucrările pe care muzicienii le vor interpreta în cadrul Festivalului sunt concepute în perioada 1745 – 1766, atunci când artistul s-a aflat la Berlin, în serviciul regelui Frederic al II-lea al Prusiei, cunoscut și drept Frederic cel Mare. Ca muzician de curte, Carl Philipp Emanuel Bach a fost nevoit să scrie o muzică pe gustul salonului şi al regelui, dar asta nu l-a împiedicat în niciun moment să rămână sincer în arta sa. El este un liant între generații: cea mai mare influență asupra dezvoltării sale muzicale a avut-o tatăl său, urmat apoi de nașul său, Georg Philipp Telemann și de Georg Friedrich Händel, probabil cel mai cunoscut compozitor al vremii. La rândul său, el a influențat un număr impresionant de nume mari, precum Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven și Felix Mendelssohn. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.

François Lazarevitch este și un virtuoz al flautului baroc, al cimpoiului și al mai multor instrumente tradiţionale. A realizat proiecte și înregistrări cu muzică indiană, dar și muzică irlandeză, cea din urmă fiind surprinsă pe discul „The High Road to Kilkenny”, apărut în 2016 la casa de discuri Alpha Classics. Totuși, François Lazarevitch este cunoscut pentru interpretările sale impresionante ale celor mai importante opusuri baroce. Propriile înregistrări ale sonatelor pentru flaut semnate de Johann Sebastian Bach (Alpha Classics, 2014) surprind și încântă prin elocvența, creativitatea și rafinamentul de care dau dovadă în frazări și ornamentație. În 2006 a fondat ansamblul Les Musiciens de Saint-Julien, alături de care aduce la viață unele dintre cele mai interesante proiecte muzicale de pe piața muzicii vechi și nu numai.

 

Clavecinistul franco-american Justin Taylor este laureat al prestigioasei competiții din Bruges. În 2017 a obținut de la Asociația Criticilor Profesioniști distincția „Musical Revelation of the Year”. El abordează cu egal interes atât clavecinul, cât și fortepiano-ul. Între înregistrările pe care le-a realizat regăsim lucrări semnate de familia Forqueray, Johann Sebastian Bach, Domenico Scarlatti, dar și Gyorgy Ligeti.

 

Concertele ediției a XIV-a a Festivalului de Muzică Veche București reprezintă un cadou oferit publicului care ne-a fost alături în toți acești ani. Accesul la evenimente se face în baza unei rezervări realizate la numărul de telefon  0771 747 918, prin email, la adresa clara@medievalpraxis.ro, sau pe pagina de Facebook Bucharest Early Music Festival.

Festivalul de Muzică Veche București este organizat de Asociația Antiqva și Medieval Praxis în parteneriat cu: Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Institutul Cultural Român, Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Național al Țăranului Român, CNA Tinerimea Română, Muzeul Municipiului Bucureşti, Institutul Francez din România, Institutul Balassi din București, Centrul Cultural Județean Harghita, Festivalul de Muzică Veche Miercurea Ciuc, Bio Terra Med, Mediatrust.

Sponsorii evenimentului sunt: Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, Kvint, Apriori, Delicatese Florescu, Apidava.

Partenerii media sunt: Trinitas TV, Radio România, Radio Trinitas, RFI, Radio Clasic, Observatorul Cultural, profit.ro, modernism.ro, festivalier.ro, Agenţia de Carte, Ceaşca de Cultură, Informateca.ro, cezariulian.ro

 

 

Număr de vizualizări :583


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro