spot_img

Reduceri de 30% la albumele şi cărţile editate de Institutul Cultural Român pentru Târgul Gaudeamus 2019

Institutul Cultural Român oferă albume şi cărţi publicate de Editura ICR la preţ redus de 30%, scrieri care vor fi disponibile, alături de revista Lettre Internationale (ediţia în limba română), în perioada 20-24 noiembrie, la ediţia 2019 a Târgului Internaţional de Carte Gaudeamus, la standul nr. 164 din Pavilionul B2 de la Romexpo.

Cea de a XXVI-a ediție a Târgului Internaţional de carte Gaudeamus – Carte de învăţătură, eveniment organizat de Radio România, va avea loc  într-un spaţiu expoziţional de 14.000 mp și prezintă publicului larg (aproximativ 100.000 de vizitatori anual) și profesioniștilor din domeniu ofertele a peste 300 de edituri româneşti şi străine, tipografii, instituţii de învăţământ, centre şi institute culturale, instituţii mass-media, agenţii de difuzare de carte, firme multimedia, agenţii literare, organizaţii non-guvernamentale cu profil cultural şi educaţional, asociaţii profesionale, librării, biblioteci.

Două lansări și noi apariții editoriale alcătuiesc oferta Institutului Cultural Român la Târgul Internațional de Carte Gaudeamus. Grafica standului ICR a fost realizată de arhitectul Răzvan Luscov.

Joi, 21 noiembrie, de la ora 17.00, la standul ICR, va avea loc lansarea cărţii Dragă Cioran. Cronica unei prietenii de Alina Diaconu. Participă: Anca Sîrghie, Gabriela Banu şi Aureliu Goci. Actrița Genoveva Preda va citi fragmente din carte.

„Cartea memorialistică «Dragă Cioran (Cronica unei prietenii)» a scriitoarei argentiniene Alina Diaconu anunță o dimensiune inedită, nonficțională, a creației sale ce o recomandă până în prezent ca autoare a nouă romane, a unor cărți de poezie, nuvele, aforisme și eseuri, totalizând 19 apariții în țara de adopție, cât și traduceri în franceză, engleză, română sau italiană. Un asemenea palmares dovedește că Alina Diaconu este cea mai valoroasă scriitoare de origine română de pe continentul Americii de Sud. Recent ea a fost primită și în Uniunea Scriitorilor din România. Construită poliedral, noua carte recompune într-un stil captivant, ca emotivitate a palpitului vieții autentice, imaginea unei mari personalități – gânditorul rășinărean, metec apatrid la Paris, autorul celebrei cărți «Pe culmile disperării» și al altora, ce uimesc lumea prin modul insolit în care proiectează angoasele existenței –, Alina Diaconu valorificând interviurile, conversațiile purtate în mansarda de pe strada Odeon a Parisului și cele telefonice, dedicațiile primite pe cărți, fotografiile, precum și cele 10 scrisori păstrate de la Cioran. În jurul acestui nume se profilează și alte chipuri importante de scriitori hispanici, precum Jorge Luis Borges, sau români, ca Eugen Ionescu, Mircea Eliade, autoarea însăși afirmându-și personalitatea cu o putere expresivă nuanțată. În acest fel, exegeza cioraniană câștigă un nou titlu, unul de o certă importanță documentară”, declară Anca Sîrghie, critic și istoric literar.

Alina Diaconu s-a născut la Bucureşti, România. În anii ’60 a ajuns cu părinţii la Buenos Aires, unde s-a stabilit şi a luat cetăţenia argentiniană. Este prozatoare şi colaborează la diferite publicaţii, semnând editoriale şi articole. A scris în pagina de “Opinii” a ziarului La Nación, în La Nación-online, în Clarín, în ziarul Perfil, iar în prezent, în suplimentul cultural al ziarului La Gacetadin Tucumán. Este autoarea a nouă romane (La Señora – Doamna; Buenas noches, profesor – Noapte bună, domnule profesor; Enamorada del muro – Îndrăgostită de un zid; Cama de Angeles – Pat de Îngeri; Los ojos azules – Ochii albaştri; Los devorados – Sfâşiaţii; El penultimo viaje – Penultima călătorie; Una mujer secreta – O femeie misterioasă; Avatar), cărora li se adaugă o carte de povestiri, o carte intitulată Preguntas con respuestas. Entrevistas a Ionesco, Borges, Girri, Sarduy y Cioran – Întrebări cu răspunsuri. Interviuri cu Ionesco, Borges, Girri, Sarduy şi Cioran, şi Calidoscopio – Caleidoscop, volum ce reuneşte note şi reflecţii pe teme cotidiene.

Alte lucrări: Ensayo general (2009), carte editată de Fundaţia Internaţională “Jorge Luís Borges” din Buenos Aires, şi o biografie a lui Buddha (2014) în Colecţia „Bărbaţi şi femei care au făcut istorie”, Ed. Aguilar, Buenos Aires.

În 2015, Alinei Diaconu i-a apărut Relámpagos. Máximas y Mínimas – Fulgere. Maxime şi minime, prima sa carte de aforisme, iar în 2016 i s-au editat Gritos y Susurros. 30 años de argentinidad – Strigăte şi şoapte. 30 de ani de argentinitate, cuprinzând o selecţie a editorialelor scrise de-a lungul a 30 de ani.

Cărţile sale de poezie sunt: Intimidades del Ser – Intimităţile Fiinţei (2005); Poemas del Silencio – Poemele Tăcerii (2007); Aleteos – Fâlfâit de aripi (2015), volum ilustrat cu gravuri de Guillermo Roux.

A fost tradusă în engleză, franceză şi română, volumele apărute în România fiind: Penultima călătorie (trad. Mirela Petcu, Editura Univers, 1994), Noapte bună, domnule profesor! (trad. Tudora Șandru, editura Cartea Românească, 1995) şi Ochii albaștri (trad. Mirela Petcu, Editura Paralela 45, 2007). Un amplu reportaj despre Borges din 1978 a fost publicat ca volum în Franţa, la Éditions du Capucin, în 2002 (Alina Diaconu, Entretien avec Jorge Luís Borges).

A primit numeroase premii naţionale şi internaţionale, între care Eşarfa de Onoare a SADE (Societatea Argentiniană a Scriitorilor) sau Meridianul de Argint, precum şi Bursa Fulbright. În 2009 şi în 2013 Guvernul român i-a conferit Medalia şi Diploma de Excelenţă pentru difuzarea culturii române şi a imaginii României în afara graniţelor.

În 2018 a fost declarată Personalitate Distinsă a Culturii de către Primăria oraşului Buenos Aires şi a primit premiul internaţional Prix Asolapo Italia.

Sâmbătă, de la ora 12.00, va fi lansată cartea Exerciţiul puterii – între împlinire şi eşec. Arheologii ale uimirii în teatrul lui Matei Vişniec, scrisă de Elena Roată, publicată la editura Niculescu, în prezenţa autoarei şi a invitaților: Matei Vișniec, Andrei Novac, Dorica Boltașu, Nicolae și Irina Ungureanu.

Volumul Exerciţiul puterii – între eșec și împlinire – Arheologii ale uimirii în teatrul lui Matei Vişniec, publicat de editura Niculescu, reprezintă un exercițiu de hermeneutică asupra textelor cunoscutului dramaturg, un proiect îndrăzneț realizat de 10 elevi ai Colegiului National „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu, coordonați de profesorii Elena Roată, Elena Velțan, Cristina Goanță și Daniel Murărița.

„Cititorii acestei cărți vor găsi în ea un admirabil laborator de libertate interioară și de demers critic, dar și un elogiu adus în comun culturii umaniste. Ne aflăm, aș spune, și într-o logică de rezistență culturală într-un moment când imensul imperiu al industriei de divertisment și al noilor tehnologii operează o spălare pe creier comparabilă cu cea a ideologiilor totalitare. A citi, a căuta sensuri, a reflecta… Avem atâta nevoie de aceste trei demersuri pentru a nu deveni niște mutanți ai societății de consum”, menționează Matei Vișniec în prefața cărții. https://www.icr.ro/pagini/reduceri-de-30-la-albumele-si-cartile-editate-de-institutul-cultural-roman-pentru-targul-gaudeamus-2019-35689

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508