Întâlnire cu scriitoarea olandeză Nausicaa Marbe, la Centrul Multicultural al Universității Transilvania

nov. 4th, 2019 | By | Category: Agenda de carte

Marți, 5 noiembrie 2019, de la ora 17:00, la Centrul Multicultural al Universității Transilvania, va avea loc o întâlnire cu scriitoarea olandeză de origine română Nausicaa Marbe. Scriitoarea vine la Braşov ca parte din proiectul Sofia Nădejde pentru Literatură Scrisă de Femei, la invitația Universității Transilvania, și va citi fragmente din ultimul ei roman, Smeergeld (Șpagă). 

Nausicaa Marbe s-a născut la Bucureşti și este fiica celebrei compozitoare Myriam Marbe. În 1982 se stabileşte în Olanda, unde studiază politologia şi filosofia. Lucrează în presă, fiind printre cele mai apreciate voci publicistice din Olanda. Debutează în 1999 cu romanul Mandraga, o poveste despre emigrare cu multe trimiteri autobiografice, care a fost premiat şi a fost tradus în limba germană. În 2002, Marbe a publicat novela Kader, Lulu, Mozes en ik şi în 2004 a avut loc premiera piesei sale de teatru Ayaan, bazată pe viața activistei şi politicienei Ayaan Hirsi Ali. Marbe a publicat proză scurtă şi eseuri în diferite reviste şi volume literare. În 2014, a publicat mult așteptatul roman Smeergeld (Șpagă), care a fost primit excelent de critică şi vândut imediat unei edituri germane. În 2016, romanul a obținut premiul belgian De Diamanten Kogel.

Deşi s-a născut la Bucureşti,  Nausicaa  Marbe  şi literatura ei sunt absolut necunoscute în România. De aceea, cu ajutorul Ambasadei Olandei în România, echipa Premiilor Sofia Nădejde pentru Literatură Scrisă de Femei oferă un  grant de 500 de euro  pentru publicarea în limba română a romanului Smeergeld (Șpagă).

 

Număr de vizualizări :636


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro