spot_img

Creaţii inedite experimentale şi punk cu duo-ul Karpov not Kasparov şi Deathbycoconut la EUROPALIA România

Duo-ul electronic Karpov not Kasparov şi primul concert al formaţiei Deathbycoconut în străinătate, figură nouă a scenei postpunk şi krautrock din Bucureşti, vor concerta, în cadrul EUROPALIA România, la Rotterdam, Bruxelles, Lille, Amsterdam, Berlin şi Charleroi, în perioada 27-30 noiembrie 2019.

Excentricul duo electronic Karpov not Kasparov, format din Valeriu Borcos şi Eduard Gabia, şi-a construit muzica după regulile unei partide de şah, de-a lungul acţiunilor şi reacţiilor dintre tobe, sintetizatoare şi voci.

Cu Karpov not Kasparov, publicul trebuie să se aştepte la un amestec de lecţii de aerobic, dans contemporan, filme mute, balet şi proiecţie live a unei partide de şah jucate de public.

 

În cadrul Festivalului Artelor EUROPALIA România, ei vor prezenta un videoclip realizat în colaborare cu Centrul Internaţional de Cercetare şi Educaţie în Tehnologii Inovativ Creative – CINETic, regizat de Anthony Nti.

 

Anthony Nti, născut în Ghana, s-a stabilit în Belgia la vârsta de 10 ani. A fost fascinat dintotdeauna de cinema şi a urmat studii în acest domeniu. Videoclipurile şi scurtmetrajele sale au fost premiate la numeroase festivaluri internaţionale. Recent, scurtmetrajul său „Da Yie” a fost câştigător la ACE Image Factory Audience Award.

 

Organizatorii EUROPALIA l-au ajutat pe Anthony Nti şi pe colaboratorul său Chingiz Karibekov să meargă la Bucureşti pentru o rezidenţă de 10 zile, în cursul căreia ei s-au întâlnit cu artişti români şi au filmat noul videoclip al celor de la Karpov not Kasparov.

 

„L-am cunoscut pe Antony la Bruxelles în 2018, ne-a plăcut deschiderea şi relaxarea lui şi am fost convinşi încă de la început că vom avea o colaborare interesantă, iar el a regizat clipul la una dintre piesele noastre noi, «Memory»”, spune Valeriu Borcos.

 

În EUROPALIA, Karpov not Kasparov a pregătit o serie de concerte live ultra-antrenante, dublate de un performance hypnotic, momentul culminant fiind  prezentarea clipului. Ei vor susţine reprezentaţii la Worm, Rotterdam, Olanda, pe 27 noiembrie 2019, Ancienne Belgique, Bruxelles, Belgia (28 noiembrie 2019), Lille, Franţa (29 noiembrie 2019) şi Oumuamus Amsterdam, Olanda (30 noiembrie 2019).

„Ne bucurăm mult că facem parte dintre ambasadorii muzicali ai României în acest festival. Abia aşteptăm să performăm pe scenele Europalia”, a spus Valeriu Borcos.

 

EUROPALIA a invitat formaţia Deathbycoconut pentru o rezidenţă de două săptămâni în Belgia, cu scopul de a lucra la primul album şi la primul turneu. Atât numele, cât şi inspiraţia pentru Deathbycoconut provin din anii de tranziţie socio-economică post-comunistă la Bucureşti şi dezamăgirea venită odată cu aceasta.

 

Deathbycoconut este o trupă de muzică experimentală, înfiinţată în Bucureşti în anul 2015. Stilul abordat este eclectic şi combină mai multe tradiţii muzicale (de la krautrock, post punk, până la hip-hop, electro şi pop). DBC este o reinterpretare muzicală a filmului „Laguna Albastră” într-un decor distopic. Muzica lor este energică şi bazată pe ritm, pulsează obsedant şi decadent şi caută constant să surprindă prin moduri originale de a folosi atât vocea, cât şi instrumentele tradiţionale.

 

Andreea Valentina Baciu, Vlad Valentin Ionescu, Alexandru Cristian Mitroi şi Adrian George Dupont alcătuiesc Deathbycoconut.

 

DBC vor cânta la Arkaoda, în Berlin, pe 27 noiembrie 2019, la Ancienne Belgique, în Bruxelles, pe 28 noiembrie 2019, şi în Le Vecteur, la Charleroi, pe 30 noiembrie 2019.

 

Taraf de Impex, rezultat din artiştii de la Taraf de Caliu şi Impex, coordonat de Andrei Dinescu, a susţinut concerte cu sălile pline în cadrul EUROPALIA România, la Londra şi Bruxelles.

De asemenea, Fanfara Ciocârlia, o formaţie alcătuită din 12 artişti, a sedus cu energie şi ingeniozitate publicul din Marea Britanie (pe 20 noiembrie 2019, la Londra). Ei urmează să cânte pe 21 noiembrie 2019, la AB din Bruxelles, Belgia.

 

EUROPALIA

Festivalul Internaţional de Artă EUROPALIA este considerat manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia, fiind organizat sub patronajul Familiei Regale a Belgiei, o dată la doi ani, în Belgia și în țări învecinate – Franța, Olanda, Luxemburg și Germania sau Marea Britanie. Institutul Cultural Român este coordonatorul participării României la cea de-a 27 a ediţie a Festivalului EUROPALIA, proiect de anvergură desfășurat în perioada octombrie 2019 – februarie 2020 şi implementat în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii şi Identității Naționale și Secretariatul General al Guvernului, alături de Asociația EUROPALIA International, organizatorul tradițional al manifestării. Cea de-a 27-a ediție a Festivalului EUROPALIA este dedicată României.

https://www.icr.ro/pagini/creatii-experimentale-si-punk-cu-duo-ul-karpov-not-kasparov-si-deathbycoconut-la-europalia-romania

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508