”Cartea de identitate” la Buftea și o piesă a lui Nicu Alifantis, după 50 de ani

nov. 1st, 2019 | By | Category: Proiecte

Joi, 31 octombrie 2019, ora 12:00, la Centrul Cultural Buftea (str. Știrbei Vodă, nr.8), a avut loc a noua secvență a Turneului  ”Cartea de identitate”  ce a constat într-o donație de carte realizată de APLER (Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România), urmată de o conferință și momente artistice susținute de Nicu Alifantis și George Mihăiță, moderatorii evenimentului fiind Ioan Cristescu, președintele APLER, și Dan Mircea Cipariu, vicepreședintele APLER. Moderna sală a Centrului Cultural Buftea, instituție condusă de cunoscutul tenor Robert Nagy, a fost neîncăpătoare pentru liceenii care au venit să îi asculte pe muzicianul Nicu Alifantis și pe actorul George Mihăiță. Nicu Alifantis a cântat ”Decembre” a lui George Bacovia, mărturisind faptul că această piesă compusă acum 50 de ani va fi subiectul unui eveniment editorial la Târgul Internațional Gaudeamus, când, pe 23 noiembrie 2019, va lansa, printre manuscrise, mărturii muzicale  și video de arhivă, un film realizat chiar în casa lui Bacovia, la Muzeul Bacovia ce este sub îngrijirea Muzeului Național al Literaturii Române din București. George Mihăiță a prezentat și a dat autografe pe cartea Doinei Papp – ”Mihăiță. Reconstituirea unei vieți”, apărută la Editura Tracus Arte. Ioan Cristescu i-a invitat pe liceenii și pe profesorii din Buftea să viziteze și chiar să își facă lecțiile în sălile de expoziție ale Muzeului Național al Literaturii Române din București, un muzeu care tezaurizează manuscrise ale cărților de identitate din spațiul românesc. Dan Mircea Cipariu a făcut un apel la exprimarea spiritului critic al elevilor și al profesorilor în fața formalismului programei și al societății noastre, tot mai aprentată de consumism și noile media. Viceprimarul orașului Buftea, Alexandru Vaida, profesor de fizică, și-a exprimat dorința ca donatorii cărților de identitate să participe, în 2020 su 2021, la inaugurarea Parcului integrat pentru recreere, sport și agrement de la Buftea, care va cuprinde și o bibliotecă modernă, o investiție majoră demarată de primarul Orașului Buftea,  Gheorghe Pistol.

”Cartea de identitate” este un program cultural-artistic, educativ, social și comunitar sponsorizat de Loteria Română prin intermediul căruia comunitățile din 10 orașe ale României au un acces democratic la resurse și opere culturale, artistice și identitare, de patrimoniu cultural național și din categoria operelor fundamentale. Astfel, prin intermediul bibliotecilor publice din cele 10 orașe ale programului – Craiova, București, Bacău, Brăila, Timișoara, Galați, Arad, Dumbrăveni-Suceava, Buftea și Odorheiul Secuiesc – , comunitățile primesc în dar peste 1000 de cărți din categoria operelor fundamentale publicate de Fundația Națională pentru Știință și Artă a Academiei Române – FNSA, Muzeul Național al Literaturii Române din București, Tracus Arte și alte edituri ale Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România – APLER.

Partenerul turneului ”Cartea de identitate” este asociația Euro CulturArt. Partenerii media sunt Radio România Cultural, Cațavencii, Observator cultural și AgențiadeCarte.ro, Jurnalul de Ilfov.

 

Turneul ”Cartea de identitate” vine să acopere achiziția de carte din categoria operelor fundamentale în bibliotecile publice din România, în condițiile în care, în ultimii ani, bugetul dedicat acestor achiziții a cunoscut drastice reduceri.

Turneul ”Cartea de Identitate realizează un acces democratic al comunităților din 10 orașe ale României la resurse culturale de patrimoniu cultural național, luptând pentru formarea şi educarea unui public de opere literare canonice, identitare, europene și naționale. Astfel, programul asigură, într-un formulă interactivă, creşterea gradului de competenţă culturală şi acces la cultură a beneficiarilor proiectului.

 

fotografii: Eugen DICHISEANU / JURNALUL DE ILFOV

 

CARTEA DE IDENTITATE

turneu de conferințe și donații de carte în 10 orașe din România

Sponsor: Compania Națională Loteria Română

www.loto.ro

 

 

Număr de vizualizări :1238


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro