spot_img

3000 de zile într-o oră

Teatrul devised sau creația colectivă, cum este numit în cultura americană, este, încă, o noutate în România. Acest tip de spectacol se află la granița dintre teatru și arte performative și este bazat pe mai multe forme de improvizație și, mai ales, pe colaborarea actorilor. Premiera producției „Dincolo de salcâmi”, regizată de Ana Crăciun Lambru, a adus în fața spectatorilor, pe scena Teatrului Arte dell’Anima, povestea artistei Lena Constante, într-un mod captivant și inedit. Deși tehnica punerii în scenă este inovativă, experimentală, cel puțin în spațiul cultural românesc, spectacolul este omogen, intuitiv, pătrunzător. Într-o sală intimă, jocurile de lumini și umbre, tehnicile cinematografice sau teatrul de păpuși au fuzionat în redarea unei povești despre limitele umane. Lena Constante, interpretată de Daniela Ruxandra Mihai, a fost o cunoscută artistă și unul dintre fondatorii Teatrului Țăndărică, condamnată în 1950 la 12 ani de închisoare, în procesul Pătrășcanu. Piesa este o adaptare după cartea „Evadare tăcută”, pe care Lena Constante a scris-o în urma eliberării și reabilitării și în care descrie trăirile la limita supraviețuirii fizice și psihice din cei 12 ani de închisoare.

Spectacolul „Dincolo de salcâmi” redă o perioadă de 3000 de zile din detenția artistei Lena Constante, perioadă în care personajul este torturat, înfometat și terorizat psihic. Tactica anchetatorilor comuniști din obsedantul deceniu este tulburătoare prin cruzimea cu care împinge către limită toate resursele umane, aducând așa-zișii acuzați în pragul nebuniei sau aproape omorându-i prin înfometare, înfrigurare, privarea de somn și odihnă. Lena Constante reușește să găsească unele momente de scăpare doar cu ajutorul imaginației, detașându-se de trupul înlănțuit, de „această carne care nu e decât durere” și evadând în poezie și în brațele imaginare ale iubitului, Harry Brauner, de asemenea întemnițat.

Cheia rezistenței de care dă dovadă Lena Constante este tocmai această speranță a minții și sufletului, care găsește metode de supraviețuire și alimentare chiar și în cele mai crâncene și disperate situații: „am reușit să desființez timpul, închisoarea, pe mine însămi”.

Cruzimea anchetatorului e de neînchipuit, zidește cuibul păsărilor de la fereastra celulei, apoi taie salcâmul care putea fi întrezărit, astfel încât să rupă orice legătură exterioară a deținutului. Dar, la fel ca Iona, Lena Constante pare că abia după aceste pierderi sfâșietoare găsește adevărata eliberare în înfățișarea unui crâmpei de cer.
Povestea Lenei Constante este halucinantă, iar Daniela Ruxandra Mihai o trăiește și o redă autentic, alături de actorul Ciprian Chiricheș.
O oră de spectacol în care sunt refăcute 3000 de ore de detenție comunistă, într-un mod cu totul surprinzător, „Dincolo de salcâmi” este o piesă care se asamblează live, pe scenă, ceea ce merită neapărat văzut!

 

Tudor VOICU

***

Distribuție:

Daniela Mihai – Fetița, Lena Constante
Ciprian Chiricheș – Tatăl, Anchetatorul, Harry Brauner, Fotograful

Regie: Ana Crăciun Lambru

Light & Sound design: Traian Marin

Scenografie: Çilem Türköz

Compozitor: Cári Tibor

Adaptare text: Ana Crăciun Lambru

Durată: 1h

**

Următoarea reprezentație: marți, 26 noiembrie, ora 19.00

https://www.artedellanima.ro/dincolo-de-salcami/

https://www.mystage.ro/spectacole/dincolo-de-salcami-2123

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508