Zilele Jazzului Maghiar la Bucureşti

oct. 11th, 2019 | By | Category: Eveniment

Zilele Jazzului Maghiar la Bucureşti este un nou proiect al Institutului Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti, ce se va desfășura în perioada 16-19 octombrie 2019.

”Institutul a invitat şi până acum artişti şi formaţii de jazz maghiare în Bucureşti şi în România, din această toamnă însă ne propunem să prezentăm anual publicului şi specialiştilor din domeniu câte un eveniment jazzistic concentrat, aducând în faţa lor diferitele curente ale jazzul contemporan maghiar.

 

În cadrul primei ediţii a Zilelor Jazzului Maghiar la Bucureşti vor avea loc următoarele concert:

Boros Zoltán Trio, miercuri, 16 octombrie 2019, ora 19.00, Institutul Maghiar din Bucureşti

http://www.bukarest.balassiintezet.hu/ro/zsofia-csanki-danse-macabre-la-bidff/boros-zoltan-trio/

 

Bohém Ragtime Jazz Band, joi, 17 octombrie 2019, ora 19.00, Teatrelii – creart, Lahovari 7.

http://www.bukarest.balassiintezet.hu/ro/zsofia-csanki-danse-macabre-la-bidff/bohem-ragtime-jazz-band/

 

Trio Kolta feat. Berki Szofi, vineri, 18 octombrie 2019, ora 21.00, La Mama – Muzeul Ţăranului, Monetăriei 3.

http://www.bukarest.balassiintezet.hu/ro/zsofia-csanki-danse-macabre-la-bidff/trio-kolta-feat-berki-szofi/

 

Binder Károly & borbély Mihály, sâmbătă, 19 octombrie 2019, ora 20.00, Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, Ştirbei Vodă 33.

http://www.bukarest.balassiintezet.hu/ro/zsofia-csanki-danse-macabre-la-bidff/duo-binder-karoly-borbely-mihaly/

 

Prima ediţie a Zilelor Jazzului Maghiar la Bucureşti este deschisă de Boros Zoltán Trio, concert cu ocazia căruia îl sărbătorim pe Boros Zoltán, un muzician de jazz care a contribuit în mod esenţial la promovarea jazzul, a muzicii vechi şi a muzicii uşoare maghiare din Transilvania. În această seară îi are ca parteneri pe compozitorul şi basistul Virgil Popescu, conducător artistic al formaţiei Zan, respectiv pe Trendler József, toboşarul legendarei trupe Metropol.

 

În a doua zi urcă pe scenă Bohém Ragtime Jazz Band, o trupă care promovează jazzul tradiţional, prezentând publicului muzica jazzului american din prima jumătate a secolului trecut, invocând în acelaşi timp şi atmosfera Budapestei din anii fericiţi de pace. Cu o istorie de peste patruzeci de ani, Bohém Ragtime Band a fost invitată deja pe cele mai mari festivaluri de marcă din lume, de la Berlin până la Oslo, Drezda, Breda, Porito, Montreux, Ascona, Bude, Rimini şi Sacramento.

 

În ordinea evoluărilor a treia trupă, Trio Kolta feat. Berki Szofi induce prin muzica ei o atmosferă total diferită. Conducătorul trupei, Kolta Péter cântă la chitară rece, flamenco, compoziţii inspirate din picturi, ale căror varietate coloristică se accentuează prin stilul latino al cântăreţei Berki Szofi.

 

Prima ediție a Zilelor Jazzului Maghiar la Bucureşti se încheie cu concertul susţinut de Duo Binder Károly & Borbély Mihály, format din doi muzicieni de excepţie care se declară cetăţeni ai jazzului şi despre care compozitorul Petrovics Emil scrie că „îndeplinesc toate obligaţiile morale ale muzicii: ne înveselesc, ne întristează, ne îndeamnă la meditaţie, ne extaziază”. Binder Károly este pianist şi compozitor distins cu premiul Erkel, iar Borbély Mihály este multiinstrumentalist şi compozitor distins cu Premiul Liszt, ambii sunt profesori la Universitatea de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta.

 

Formaţiile vor fi prezentate de Alexandru Şipa, Florian Lungu şi Mircea Tiberian.

 

Avem speranţa că Zilele Jazzului Maghiar la Bucureşti va deveni un brand al Institutului nostru precum Zilele Filmului Maghiar şi Festivalul Muzicii Maghiare, iar publicul va aştepta ediţiile noi de la an la an.

 

Evenimentul se realizează cu sprijinul Fondului Naţional de Cultură al Ungariei, în parteneriat cu Asociaţia ErGo, Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, Teatrelli – creart, Fundaţia Muzza, La Mama – Muzeul Ţăranului. ”- anunță Institutul Maghiar din Bucureşti

 

Număr de vizualizări :492


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro