spot_img

Zilele Culturii Ruse în România- Ediţia a IX-a

Centrul Rus de Ştiință și Cultură organizează cea de-a IX-a ediţie a Zilelor Culturii Ruse în România în perioada 16 octombrie și 22 noiembrie 2019. Zilele Culturii Ruse vor prilejui iubitorilor de muzică întîlnirea cu reprezentanţii Academiei Ruse de Muzică “Gnesin”. Ca parte a acordului de parteneriat încheiat cu Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, profesorii Academiei “Gnesin” – V. Vals, A. Koşvaneţ şi N. Brajnikova – vor împărtăşi, din experienţa lor, tinerelor talente bucureştene, şi vor susţine concerte – pe 16 octombrie la ora 16:00, împreună cu muzicienii Universității Naționale de Muzică, în Sala de Concerte a Universității, şi – în aceeaşi zi, pe 16 octombrie, la orele  19:00 – la Centrul Rus de Ştiință și Cultură, bv. Lascar Catargiu 50 (intrarea liberă). Deschiderea Zilelor Culturii Ruse va avea loc, conform tradiţiei, la Sala Radio, în data de 17 octombrie, la orele 19.00. În acest an, vor concerta celebrii muzicieni  ruși Eduard Kunz (pian) și Iuri Medianik (acordeon). Pentru prima oară în cadrul manifestărilor ocazionate de Zilele Culturii Ruse programul va cuprinde atît interpretări solo de pian, precum şi variațiuni muzicale interpretate în duet la pian şi acordeon. Programul va include compoziţii ale lui Scarlatti, Ceaikovski, precum şi tango rusesc în interpretarea virtuozilor. În foaier va fi deschisă expoziția “Rusia – teritoriul  viitorului”. 

Biletele pot fi achiziţionate de la casa de bilete a Sălii Radio si pe www.bilete.ro.

Un alt cadou muzical oferit publicului în cadrul Zilelor Culturii Ruse va fi concertul-evocare a vieţii și creaţiei Lidiei Lipkovskaia, solistă a Majestății Sale Imperiale Țarul Rusiei, artistă născută în Basarabia și afirmată apoi strălucit pe plan mondial, la Sankt Petersburg și în alte centre majore ale lumii operei, inclusiv la București. În capitala României a avut și o activitate pedagogică, fiind mentorul celebrei cântărețe de mai târziu Virginia Zeani, pe când aceasta făcea primii pași în lumea belcanto-ului.
Serata va avea loc pe data de 18 octombrie, la orele 19:00 la Sala Conservatorului (str.Stirbei Voda 33, intrarea libera). Concertul va fi susținut în colaborare cu Mariinsky Theatre Academy of Young Singers și va fi moderat de pianista Larisa Gergieva (Directorul Academiei) și de academicianul Octavian Lazăr Cosma, muzicolog, cei doi povestind despre cariera și personalitatea Lidiei Lipkovskaia, viaţa şi creaţia marii cântărețe de operă, și a perioadei în care aceasta s-a aflat în România. Vor fi interpretate arii celebre din repertoriul acesteia, de la Verdi la Ceaikovski și de la Rimski-Korsakov la Puccini, în prim plan aflându-se invitați de la Teatrul Mariinski și absolvenți ai programului de pregătire de excelență pentru artele spectacolului SUCCES organizat de Universitatea Națională de Muzică București prin programul FDI 2019.
Soliști vor fi Antonina Vessenina, membră a Academiei Mariinski și solistă a Teatrului Academic de Operă și Balet Mariinski din Sankt Petersburg, multiplă laureată la importante concursuri internaționale. O va seconda la pian Elena Fedorenko, maestru acompaniator al Academiei Mariinski, multiplă laureată a premiului pentru cel mai bun pianist în competiții vocale, participantă la numeroase turnee, în Rusia și în multe alte țări europene.
Unul dintre partenerii Zilelor Culturii Ruse este Muzeul “Kulikovo”. În pregătirea aniversării a 75 de ani de la victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei, Centrul Rus de Ştiință și Cultură va găzdui o expoziție de fotografie intitulată “Coloana de tancuri «Cneaz Dmitri Donskoi»”. Deschiderea acestei expoziţii va avea loc pe data de 22 octombrie la ora 18:00 (intrarea liberă).
Un eveniment devenit tradiţional pentru toamna bucureşteană este Saptamana Filmului Rus in Romania. În anul 2019 acest festival celebrează 10 ani de la prima ediţie. Deschiderea festivalului cinematografic va avea loc pe data de 30 octombrie la orele 19:00 la Cinemateca “Eforie” (str.Eforie 2). În programul festivalului sînt prevăzute vizionări ale filmelor “In slujba lui Petru cel Mare”, “Salt”, “Echipajul”, “Proiectul”, “Viaţă vesnica a lui Alexandr Hristoforov”, “Frontiera balcanica”, “Supravietuire in conditii dificile”. In ziua deschiderii intrarea se face pe baza de invitatii, in alte zile ale festivalului (31.10-02.11) intrarea este libera.
Pe 6 noiembrie la orele 18:00 la Centrul Rus pentru Stiinta si Cultura  va avea loc deschiderea expoziției tematice “Rusia secolului XX”. Expoziția este formată din obiecte cotidiene ale mai multor generații de rezidenți ai URSS și ai Rusiei moderne şi contemporane (intrarea liberă).
Ca parte a Zilelor Culturii Ruse, la Târgul Internațional de Carte “Gaudeamus”, care va avea loc la Centrul Expozitional “Romexpo” între 20 și 24 noiembrie, Centrul Rus pentru Stiinta si Cultura va fi present cu un stand de carte rusă. Suntem bucuroși să participăm şi să expunem cărţi și albume ale Societății Geografice Ruse, care istorisesc despre celebri călători ruşi, despre munţi, fluvii, rezerve și bogății naturale ale Rusiei.  De asemenea, vor fi prezentate lucrări specifice, editate în oraşul Iaroslavl. Tot în cadrul standului rusesc va fi prezentată cartea lui L. Andronov intitulată “Amuleta”.L. Andronov este un binecunoscut regizor, scenarist și producător. Cartea sa se adresează tuturor cititorilor și nu vă va lăsa indiferenți. L. Andronov va organiza, de asemenea, un master-class de actorie și va prezenta filmul său intitulat “Kilometrul 29”. De asemenea, si in acest an va fi presenta la stand editura specializată din Rusia – compania ”Zlatoust”, din St. Petersburg, care  timp de 28 de ani  exceleaza în dezvoltarea materialelor didactice de invatare a limbii ruse ca limba străina.
Parteneri ai Zilelor Culturii Ruse: Radio România, Academia Rusă de Muzică “Gnesin”, Asociatia “ArtViva”, Muzeul “Kulikovo”, Cinemateca “Eforie.

https://www.facebook.com/CentrulrusdestiintasiculturaBucuresti/

http://rou.rs.gov.ru/ru
 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508