Zilele Culturii Ruse în România- Ediţia a IX-a

oct. 4th, 2019 | By | Category: Postcard

Centrul Rus de Ştiință și Cultură organizează cea de-a IX-a ediţie a Zilelor Culturii Ruse în România în perioada 16 octombrie și 22 noiembrie 2019. Zilele Culturii Ruse vor prilejui iubitorilor de muzică întîlnirea cu reprezentanţii Academiei Ruse de Muzică “Gnesin”. Ca parte a acordului de parteneriat încheiat cu Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, profesorii Academiei “Gnesin” – V. Vals, A. Koşvaneţ şi N. Brajnikova – vor împărtăşi, din experienţa lor, tinerelor talente bucureştene, şi vor susţine concerte – pe 16 octombrie la ora 16:00, împreună cu muzicienii Universității Naționale de Muzică, în Sala de Concerte a Universității, şi – în aceeaşi zi, pe 16 octombrie, la orele  19:00 – la Centrul Rus de Ştiință și Cultură, bv. Lascar Catargiu 50 (intrarea liberă). Deschiderea Zilelor Culturii Ruse va avea loc, conform tradiţiei, la Sala Radio, în data de 17 octombrie, la orele 19.00. În acest an, vor concerta celebrii muzicieni  ruși Eduard Kunz (pian) și Iuri Medianik (acordeon). Pentru prima oară în cadrul manifestărilor ocazionate de Zilele Culturii Ruse programul va cuprinde atît interpretări solo de pian, precum şi variațiuni muzicale interpretate în duet la pian şi acordeon. Programul va include compoziţii ale lui Scarlatti, Ceaikovski, precum şi tango rusesc în interpretarea virtuozilor. În foaier va fi deschisă expoziția “Rusia – teritoriul  viitorului”. 

Biletele pot fi achiziţionate de la casa de bilete a Sălii Radio si pe www.bilete.ro.

Un alt cadou muzical oferit publicului în cadrul Zilelor Culturii Ruse va fi concertul-evocare a vieţii și creaţiei Lidiei Lipkovskaia, solistă a Majestății Sale Imperiale Țarul Rusiei, artistă născută în Basarabia și afirmată apoi strălucit pe plan mondial, la Sankt Petersburg și în alte centre majore ale lumii operei, inclusiv la București. În capitala României a avut și o activitate pedagogică, fiind mentorul celebrei cântărețe de mai târziu Virginia Zeani, pe când aceasta făcea primii pași în lumea belcanto-ului.
Serata va avea loc pe data de 18 octombrie, la orele 19:00 la Sala Conservatorului (str.Stirbei Voda 33, intrarea libera). Concertul va fi susținut în colaborare cu Mariinsky Theatre Academy of Young Singers și va fi moderat de pianista Larisa Gergieva (Directorul Academiei) și de academicianul Octavian Lazăr Cosma, muzicolog, cei doi povestind despre cariera și personalitatea Lidiei Lipkovskaia, viaţa şi creaţia marii cântărețe de operă, și a perioadei în care aceasta s-a aflat în România. Vor fi interpretate arii celebre din repertoriul acesteia, de la Verdi la Ceaikovski și de la Rimski-Korsakov la Puccini, în prim plan aflându-se invitați de la Teatrul Mariinski și absolvenți ai programului de pregătire de excelență pentru artele spectacolului SUCCES organizat de Universitatea Națională de Muzică București prin programul FDI 2019.
Soliști vor fi Antonina Vessenina, membră a Academiei Mariinski și solistă a Teatrului Academic de Operă și Balet Mariinski din Sankt Petersburg, multiplă laureată la importante concursuri internaționale. O va seconda la pian Elena Fedorenko, maestru acompaniator al Academiei Mariinski, multiplă laureată a premiului pentru cel mai bun pianist în competiții vocale, participantă la numeroase turnee, în Rusia și în multe alte țări europene.
Unul dintre partenerii Zilelor Culturii Ruse este Muzeul “Kulikovo”. În pregătirea aniversării a 75 de ani de la victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei, Centrul Rus de Ştiință și Cultură va găzdui o expoziție de fotografie intitulată “Coloana de tancuri «Cneaz Dmitri Donskoi»”. Deschiderea acestei expoziţii va avea loc pe data de 22 octombrie la ora 18:00 (intrarea liberă).
Un eveniment devenit tradiţional pentru toamna bucureşteană este Saptamana Filmului Rus in Romania. În anul 2019 acest festival celebrează 10 ani de la prima ediţie. Deschiderea festivalului cinematografic va avea loc pe data de 30 octombrie la orele 19:00 la Cinemateca “Eforie” (str.Eforie 2). În programul festivalului sînt prevăzute vizionări ale filmelor “In slujba lui Petru cel Mare”, “Salt”, “Echipajul”, “Proiectul”, “Viaţă vesnica a lui Alexandr Hristoforov”, “Frontiera balcanica”, “Supravietuire in conditii dificile”. In ziua deschiderii intrarea se face pe baza de invitatii, in alte zile ale festivalului (31.10-02.11) intrarea este libera.
Pe 6 noiembrie la orele 18:00 la Centrul Rus pentru Stiinta si Cultura  va avea loc deschiderea expoziției tematice “Rusia secolului XX”. Expoziția este formată din obiecte cotidiene ale mai multor generații de rezidenți ai URSS și ai Rusiei moderne şi contemporane (intrarea liberă).
Ca parte a Zilelor Culturii Ruse, la Târgul Internațional de Carte “Gaudeamus”, care va avea loc la Centrul Expozitional “Romexpo” între 20 și 24 noiembrie, Centrul Rus pentru Stiinta si Cultura va fi present cu un stand de carte rusă. Suntem bucuroși să participăm şi să expunem cărţi și albume ale Societății Geografice Ruse, care istorisesc despre celebri călători ruşi, despre munţi, fluvii, rezerve și bogății naturale ale Rusiei.  De asemenea, vor fi prezentate lucrări specifice, editate în oraşul Iaroslavl. Tot în cadrul standului rusesc va fi prezentată cartea lui L. Andronov intitulată “Amuleta”.L. Andronov este un binecunoscut regizor, scenarist și producător. Cartea sa se adresează tuturor cititorilor și nu vă va lăsa indiferenți. L. Andronov va organiza, de asemenea, un master-class de actorie și va prezenta filmul său intitulat “Kilometrul 29”. De asemenea, si in acest an va fi presenta la stand editura specializată din Rusia – compania ”Zlatoust”, din St. Petersburg, care  timp de 28 de ani  exceleaza în dezvoltarea materialelor didactice de invatare a limbii ruse ca limba străina.
Parteneri ai Zilelor Culturii Ruse: Radio România, Academia Rusă de Muzică “Gnesin”, Asociatia “ArtViva”, Muzeul “Kulikovo”, Cinemateca “Eforie.

https://www.facebook.com/CentrulrusdestiintasiculturaBucuresti/

http://rou.rs.gov.ru/ru
 

Număr de vizualizări :775


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro