România, grație ICR Istanbul, invitată la Festivalul Internațional de Fotografie de la Bursa 2019

oct. 2nd, 2019 | By | Category: Postcard

Institutul Cultural Român ”Dimitrie Cantemir” de la Istanbul anunță participarea României la Festivalul Internațional de Fotografie de la Bursa, ediția a IX-a, cu tema „Aer, apă, pământ … Revenirea la natură”. Țara noastră va fi reprezentată de fotograful Ovi D. Pop. Astfel, în perioada 4 – 13 octombrie 2019, ochii pasionaților de imagine vor fi atenți la fotografiile inedite selecționate la ediția din acest an a BursaFotoFest. Bursa Foto Fest este primul festival internațional de fotografie din Bursa, care a luat naștere grație susținerii constante primite din partea municipalității, alături de Asociația de Artă Fotografică Bursa. Oaspeții festivalului vin din lumea întreaga lume, fotografi și artiști vizuali, și aduc un aer prospăt, o nouă viziune despre și înspre Turcia, reunind lumea bună a fotografiei în Bursa. Odată cu acest festival, organizatorul își propune să creeze un dialog activ și sinergic între toți participanții prezenți și să fie o permanentă platformă și pentru fotografi tineri. Această întâlnire nu este doar în rândul fotografilor. Una dintre misiunile importante ale BursaFotoFest este de a „transforma locuri și fapte prin transpunerea lor în imagini, de a reuni idei și de a crea o adevărată expoziție despre viața de zi cu zi”, după cum declară chiar organizatorii.

Pe lângă aceste obiective, competițiile, evaluările de portofoliu și seminariile fac de multe ori, ca fotografii ale unor amatori, să fie cunoscute și recunoscute, la care se adaugă și inițiative de proiect de responsabilizare socială – imagini care ajung să coloreaze pereții școlilor și instituțiilor publice din Bursa. Astfel, în 8 ani de festival, peste 3000 de fotografii de concurs /  festival au fost expuse în 68 de instituții și prezentate în instituții prin intermediul proiectului Hello to Colors Renk.

 

Kamil Fırat este curatorul festivalului, nume cunoscut încă din anii 80 în zona fotografiei și specializat în teorii despre artă. Kamil Fırat predă Estetică,Teoria Artei, Comunicare vizuală, Fenomenologie și fotografie documentară la Universitatea de Arte Plastice Mimar Sinan. Are expoziții în Turcia și în străinătate. Lucrările sale au fost incluse în numeroase muzee și colecții private și este unul dintre fondatorii Școlii de piatră Adatepe (Çanakkale).

 

Ediția din acest an a BursaFotoFest are ca țară invitat special Rusia, cu 15 fotografi din Sankt Petersburg, reprezentanți și colaboratori ai celor mai importante instituții și muzee de stat. În plus, festivalul va avea invitați din Coreea de Sud, Mexic, Iran, Brazilia, India, Kosovo sau Grecia.

În cadrul festivalului sunt deja stabilite interviuri cu artiști fotografi faimoși, seminarii, ateliere, expoziții foto și, evident, evaluări de portofoliu.

În anii trecuți, fiecare ediție a BursaFotoFest a câte o temă atractivă: 2011 „Întâlniri”, 2012 „Urme ale umanității ”, 2013 „Colours of Life”, 2014 „Living Together ”, 2015„ Migrație ”,  2016 „City Dialogues”,  2017 „Bazaars & Shopping” și anul trecut, 2018 – „Rituals”.

BursaFotoFest a găzduit 1335 de invitați internaționali și naționali în primii 8 ani de existență. De numele festivalului se leagă artiști fotografi faimoși ai scenei instantaneelor:  Ara Güler, Bruno Barbey, Steve McCurry, Thomas Hoepker, Maggie Steber, Yumi Goto, Izzet Keribar, Mary Ellen Mark, Robert Pledge, Shahidul Alam, Ken Light, Ozan Groomsman, George Georgiou, Hari Mahidhar, Sudharak Olwe și expozițiile lui Patrick Zachmann.

Ovi D. Pop, reprezentantul României, s-a născut la Oradea și este cunoscut ca fotograf de peste 20 de ani. Interesul său se îndreaptă spre mai multe genuri ale artei fotografice: portet, nud, aeriene şi monumente. Ovi D. Pop este directorul Editurii „Duran`s” Oradea, unde au fost publicate 7 monografii ilustrate ale judeţului Bihor, lucrări care conţin peste 1500 fotografii cu cele mai reprezentative locuri din judeţ, respectiv 6 ediţii ale Ghidului turistic al judeţului Bihor, 2 ediţii ale albumului Oradea mea, o ediţie a albumului Comitatus Bihoriensis şi multe alte vederi şi cărţi de buzunar.  Din 2013, Ovi D. Pop s-a orientat şi spre fotografia artistică, reuşind să întrunească criteriile pentru obţinerea distincţiilor naţionale şi internaţionaleEAFR (Excelenţă a Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România) şi E.FIAP/b (Excellence de Fédération Internationale de l’Art Photographique) cu rang de argint.

Fotografiile semnate Pop au fost răsplătite cu 810 premii, dintre care 230 medalii de aur/ locul I / și Trofee în 62 ţări ca: Albania, Andorra, Argentina, Austria, Australia, Azerbaidjan, Bangladesh, Belarus, Belgia, Bosnia, Brazilia, Bulgaria, China, Cipru, Croaţia, Cuba, Dominica, Egipt, Estonia, Finlanda, Franţa, Georgia, Germania, Grecia, Hong Kong, India, Iran, Irlanda, Italia, Israel, Japonia, Kosovo, Lituiania, Luxemburg, Macau, Macedonia, Muntenegru, Nepal, Oman, Polonia, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Singapore, Suedia, Spania, SUA, Tanzania, Tadjikistan, Turcia, Ucraina, Ungaria şi România.

Până acum, doar în 2019, Ovi D. Pop a strâns peste 150 de premii, dintre care mai mult de jumătate sunt medalii de aur.

Ovi D. Pop are la activ o serie de expoziţii personale în: Oradea, Cluj Napoca, Carei, Valea lui Mihai, Hajduszoboszló, Gyula, Bruxelles x2, Cernăuţi şi Dărăbani. Numele său este legat și de mai multe expoziţii de grup în: Cluj Napoca, Bucureşti, Szeged, Budapesta, Bratislava, Kosice, Monteviarchi, Cernăuţi, Uzgorod (UA), Chişinău, Kolkatta, Shenzen, Kunming  şi în Macau.

Fotograful român a fost invitat să jurizeze la Saloane Internaţionale din România, Croaţia, Australia, Muntenegru, China, Italia, India, Bangladesh, Georgia, Singapore şi Ucraina.

Ovi D. Pop spune că, pentru el, “Aparatul foto este canalul prin care reuşesc să redau ce văd cu ochii şi cu sufletul”. / transmite ICR Istanbul

 

Număr de vizualizări :631


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro