spot_img

România, grație ICR Istanbul, invitată la Festivalul Internațional de Fotografie de la Bursa 2019

Institutul Cultural Român ”Dimitrie Cantemir” de la Istanbul anunță participarea României la Festivalul Internațional de Fotografie de la Bursa, ediția a IX-a, cu tema „Aer, apă, pământ … Revenirea la natură”. Țara noastră va fi reprezentată de fotograful Ovi D. Pop. Astfel, în perioada 4 – 13 octombrie 2019, ochii pasionaților de imagine vor fi atenți la fotografiile inedite selecționate la ediția din acest an a BursaFotoFest. Bursa Foto Fest este primul festival internațional de fotografie din Bursa, care a luat naștere grație susținerii constante primite din partea municipalității, alături de Asociația de Artă Fotografică Bursa. Oaspeții festivalului vin din lumea întreaga lume, fotografi și artiști vizuali, și aduc un aer prospăt, o nouă viziune despre și înspre Turcia, reunind lumea bună a fotografiei în Bursa. Odată cu acest festival, organizatorul își propune să creeze un dialog activ și sinergic între toți participanții prezenți și să fie o permanentă platformă și pentru fotografi tineri. Această întâlnire nu este doar în rândul fotografilor. Una dintre misiunile importante ale BursaFotoFest este de a „transforma locuri și fapte prin transpunerea lor în imagini, de a reuni idei și de a crea o adevărată expoziție despre viața de zi cu zi”, după cum declară chiar organizatorii.

Pe lângă aceste obiective, competițiile, evaluările de portofoliu și seminariile fac de multe ori, ca fotografii ale unor amatori, să fie cunoscute și recunoscute, la care se adaugă și inițiative de proiect de responsabilizare socială – imagini care ajung să coloreaze pereții școlilor și instituțiilor publice din Bursa. Astfel, în 8 ani de festival, peste 3000 de fotografii de concurs /  festival au fost expuse în 68 de instituții și prezentate în instituții prin intermediul proiectului Hello to Colors Renk.

 

Kamil Fırat este curatorul festivalului, nume cunoscut încă din anii 80 în zona fotografiei și specializat în teorii despre artă. Kamil Fırat predă Estetică,Teoria Artei, Comunicare vizuală, Fenomenologie și fotografie documentară la Universitatea de Arte Plastice Mimar Sinan. Are expoziții în Turcia și în străinătate. Lucrările sale au fost incluse în numeroase muzee și colecții private și este unul dintre fondatorii Școlii de piatră Adatepe (Çanakkale).

 

Ediția din acest an a BursaFotoFest are ca țară invitat special Rusia, cu 15 fotografi din Sankt Petersburg, reprezentanți și colaboratori ai celor mai importante instituții și muzee de stat. În plus, festivalul va avea invitați din Coreea de Sud, Mexic, Iran, Brazilia, India, Kosovo sau Grecia.

În cadrul festivalului sunt deja stabilite interviuri cu artiști fotografi faimoși, seminarii, ateliere, expoziții foto și, evident, evaluări de portofoliu.

În anii trecuți, fiecare ediție a BursaFotoFest a câte o temă atractivă: 2011 „Întâlniri”, 2012 „Urme ale umanității ”, 2013 „Colours of Life”, 2014 „Living Together ”, 2015„ Migrație ”,  2016 „City Dialogues”,  2017 „Bazaars & Shopping” și anul trecut, 2018 – „Rituals”.

BursaFotoFest a găzduit 1335 de invitați internaționali și naționali în primii 8 ani de existență. De numele festivalului se leagă artiști fotografi faimoși ai scenei instantaneelor:  Ara Güler, Bruno Barbey, Steve McCurry, Thomas Hoepker, Maggie Steber, Yumi Goto, Izzet Keribar, Mary Ellen Mark, Robert Pledge, Shahidul Alam, Ken Light, Ozan Groomsman, George Georgiou, Hari Mahidhar, Sudharak Olwe și expozițiile lui Patrick Zachmann.

Ovi D. Pop, reprezentantul României, s-a născut la Oradea și este cunoscut ca fotograf de peste 20 de ani. Interesul său se îndreaptă spre mai multe genuri ale artei fotografice: portet, nud, aeriene şi monumente. Ovi D. Pop este directorul Editurii „Duran`s” Oradea, unde au fost publicate 7 monografii ilustrate ale judeţului Bihor, lucrări care conţin peste 1500 fotografii cu cele mai reprezentative locuri din judeţ, respectiv 6 ediţii ale Ghidului turistic al judeţului Bihor, 2 ediţii ale albumului Oradea mea, o ediţie a albumului Comitatus Bihoriensis şi multe alte vederi şi cărţi de buzunar.  Din 2013, Ovi D. Pop s-a orientat şi spre fotografia artistică, reuşind să întrunească criteriile pentru obţinerea distincţiilor naţionale şi internaţionaleEAFR (Excelenţă a Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România) şi E.FIAP/b (Excellence de Fédération Internationale de l’Art Photographique) cu rang de argint.

Fotografiile semnate Pop au fost răsplătite cu 810 premii, dintre care 230 medalii de aur/ locul I / și Trofee în 62 ţări ca: Albania, Andorra, Argentina, Austria, Australia, Azerbaidjan, Bangladesh, Belarus, Belgia, Bosnia, Brazilia, Bulgaria, China, Cipru, Croaţia, Cuba, Dominica, Egipt, Estonia, Finlanda, Franţa, Georgia, Germania, Grecia, Hong Kong, India, Iran, Irlanda, Italia, Israel, Japonia, Kosovo, Lituiania, Luxemburg, Macau, Macedonia, Muntenegru, Nepal, Oman, Polonia, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Singapore, Suedia, Spania, SUA, Tanzania, Tadjikistan, Turcia, Ucraina, Ungaria şi România.

Până acum, doar în 2019, Ovi D. Pop a strâns peste 150 de premii, dintre care mai mult de jumătate sunt medalii de aur.

Ovi D. Pop are la activ o serie de expoziţii personale în: Oradea, Cluj Napoca, Carei, Valea lui Mihai, Hajduszoboszló, Gyula, Bruxelles x2, Cernăuţi şi Dărăbani. Numele său este legat și de mai multe expoziţii de grup în: Cluj Napoca, Bucureşti, Szeged, Budapesta, Bratislava, Kosice, Monteviarchi, Cernăuţi, Uzgorod (UA), Chişinău, Kolkatta, Shenzen, Kunming  şi în Macau.

Fotograful român a fost invitat să jurizeze la Saloane Internaţionale din România, Croaţia, Australia, Muntenegru, China, Italia, India, Bangladesh, Georgia, Singapore şi Ucraina.

Ovi D. Pop spune că, pentru el, “Aparatul foto este canalul prin care reuşesc să redau ce văd cu ochii şi cu sufletul”. / transmite ICR Istanbul

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508