spot_img

Pianista Ana Silvestru vine la București pentru Gala de Balet „Carmen Sylva”

Momente extraordinare de balet pe muzică live la Gala de Balet „Carmen Sylva”. Talentata pianistă Ana Silvestru și violonistul Rafael Butaru îi vor acompania pe balerinii invitați pe scena Teatrului Național București, în cadrul unor momente speciale. Este vorba de nume importante ale baletului, precum Iana Salenko și Dinu Tămăzlăcaru, prim-balerini la Staatsballett Berlin, Brooklyn Mack – artist independent, Marina Minoiu, balerină la Danish Royal Ballet, Francesca Velicu și Henry Dowden (English National Ballet), Julian MacKay, prim-balerin la Mikhailovsky Theatre, Rin Okuno, Robert Enache, Cristian Preda și Alice Minoiu (Opera Națională București). Evenimentul va avea loc în 20 ianuarie 2020, ora 20:00, pe scena Sălii Mari a Teatrului Național București.

Despre Ana Silvestru, marele pianist rus Dmitri Bashkirov preciza că este „strălucit înzestrată, cu un temperament artistic viu, un sunet splendid si un repertoriu vast…”, iar pianistul Konstantin Șerbakov, cu care a studiat pentru masterat la Universitatea de Arte din Zurich, spunea că este „extrem de talentată…”

„Am serioase motive pentru a fi bucuroasă și onorată să fiu parte a acestei Gale: am o mare admirație pentru Alice Minoiu și urma luminoasă pe care inițiativele ei au lăsat-o; sunt foarte recunoscătoare că am din nou oportunitatea să creez ceva alături de marea artistă Marina Minoiu, după ce ne-am înțeles atât de bine în timpul filmărilor pentru clipul inspirat de “Il pleure dans mon coeur”, de Dinu Lipatti. Pentru a scrie o pagină de istorie (de preferat, cât mai puțin întunecată), primul pas este să te poziționezi de partea corectă a istoriei”, a declarat pianista Ana Silvestru.

 

Ana Silvestru locuiește la Zurich. După terminarea studiilor de licență la Universitatea Națională de Muzică din București, la clasa profesorului Viniciu Moroianu, și-a continuat studiile de master la clasa reputatului maestru Konstantin Șerbakov, la Universitatea de Arte din Zurich, primind prestigioasa diplomă de solist concertist, cu cele mai înalte distincții. A susținut recitaluri și concerte în peste 12 țări de pe patru continente și promovează muzica românească în străinătate – cu accent pe cea a lui Dinu Lipatti.

 

Violonistul Rafael Butaru este concertmaestru al Operei Naționale București și al Filarmonicii „George Enescu”.

 

Cred că relația dintre muzică și dans reprezintă cea mai profundă formă de artă care are la bază două limbaje simbiotice: de o parte sunetul, de cealalta mișcarea, având ca element comun ritmul. Piesele incluse în programul Galei de balet „Carmen Sylva” au o importanță deosebită pentru orice violonist, iar traducerea acestor sunete în mișcare reprezintă o materializare tangibilă a acestei muzici. Pentru mine este un privilegiu nu doar faptul că împart scena cu unii dintre cei mai semnificativi balerini contemporani, dar mai ales că acești extraordinari artiști vor exprima prin dans sentimente și stări pe care pe parcursul carierei mele le-am putut trăi doar prin sunet”, a declarat violonistul Rafael Butaru.

 

Rafael Butaru este licențiat al Academiei „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca și a susținut concerte alături de muzicieni de prestigiu precum: Marin Cazacu, Dorin Marc, Liviu Prunaru, Razvan Popovici, Razvan Suma. A participat la festivalul SoNoRo, alături de Gilles Apap, Reto Bieri, David Cohen, Daishin Kashimoto, Diana Ketler, Bjørg Lewis, Răzvan Popovici, Alexander Sitkowetsky, Daniel Rowland, Serghei Malov , Alina Pogostkina etc.

 

Butaru a câștigat numeroase premii la concursuri naționale și internaționale și a participat la cursuri de măiestrie, precum cel susținut de Adam Fischer și de membri ai Orchestrei Filarmonicii din Viena și la cursuri de muzică veche și de perfecționare instrumentală susținute de Dieter Weitz și Cristoph Wyneken. Totodată, artistul a fost la cursurile internaționale de muzică de cameră susținute la Londra de Chilingirian și Amadeus Quartet.

Mă bucur foarte mult că pianista Ana Silvestru și violonistul Rafael Butaru au acceptat invitația noastră de a fi parte din Gala de Balet Carmen Sylva. Cu siguranță că participarea lor oferă un mare plus evenimentului”, a declarat Alice Minoiu, balerină la Opera Națională București și organizatoare a evenimentului, alături de Asociația Literati.

Bilete se găsesc online pe www.mystage.ro și la Casa de bilete  a Teatrului Național din București, pe www.iabilet.ro, în magazinele Flanco și în rețeaua iabilet.ro

 

Gala de Balet „Carmen Sylva” este un spectacol Ars Gratia Regalia, care va pune în scenă un adevărat labirint al emoțiilor, marcat de tot ceea ce înseamnă pentru cultura noastră personalitatea Reginei Elisabeta (Carmen Sylva). Sunt reunite fragmente coregrafice celebre pentru temele naturii și ale iubirii, specifice creațiilor primei regine a României. Se vor regăsi fragmente ale baletului clasic, sub semnătura unor mari și importanți coregrafi ca Sir Frederick Ashton, Johan Kobborg, Mauro de Candia, coregrafii inspirate din magia pădurii și momente ale marilor povești de iubire. De asemenea, coregraful Andrei Cozlac va crea, în premieră, un moment dedicat reginei artiste.

 

Gala de Balet „Carmen Sylva” este organizată de Asociatia Literati și de Alice Minoiu, balerină la Opera Națională din București. Vara aceasta, Alice Minoiu a dansat pe Arena din Verona, alături de celebrii Sergei Polunin și Alina Cojocaru, în spectacolul de balet „Romeo și Julieta”, în regia lui Johan Kobborg.

 

Asociația Literati este o Asociație Non-guvernamentală înființată în anul 2006, care s-a remarcat prin proiecte în educație, cultură și cercetare.

 

Distribuție: Iana Salenko –Staatsballett Berlin, Dinu Tămăzlăcaru –Staatsballett Berlin, Brooklyn Mack – Independent Artist, Julian Mackay –Mikhailovsky Theatre, Francesca Velicu – English National Ballet, Marina Minoiu – Royal Danish Ballet, Henry Dowden – English National Ballet, Rin Okuno, Robert Enache, Cristian Preda și Alice Minoiu- Opera Națională București. Cu participarea pianistei Ana Silvestru și a violonistului Rafael Butaru.

 

Regia artistică: Alice Minoiu (face parte și din distribuție)

Organizator: Asociația Literati

Partener de comunicare: PiArt Vision

Parteneri media: Agerpres, HotNews, Adevărul, Newsweek.

 

Biletele se găsesc în format electronic pe www.iabilet.ro și în magazinele Flanco, Diverta, Cărturesti, Metrou Unirii 1, magazinele Muzica, IQ BOX, Uman,  Libmag, Casa de Balet și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, Paypal, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier oriunde in țară.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508