O ediție gălățeană ”Memorabilia”, cu Nicu Alifantis, în Turneul ”Cartea de identitate”

oct. 27th, 2019 | By | Category: Postcard

Miercuri, 23 octombrie 2019, ora 16:00, în  sala ”Mihai Eminescu” a Bibliotecii Județene ”V.A.Urechia” din Galați (str.Mihai Bravu, nr.16), în fața unui public numeros și entuziast, a fost lansată a cincea secvență a  Turneului  ”Cartea de identitate”, sponsorizat de Loteria Română, și  care a constat într-o donație de carte realizată de APLER (Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România).  Maestrul Nicu Alifantis a prezentat și a dăruit cu autograf cartea sa de colecție ”Memorabilia”, cu afișele celor peste 100 de spectacole de teatru cărora compozitorul născut la Brăila le-a scris muzica. Maestrul Mircia Dumitrescu a prezentat și dăruit cu autograf volumul bibliofil ”Războiul cel mare /1914-1918 /Calvarul prizonierilor români în Alsacia și Lorena”, realizat cu ocazia aniversării celor 100 de ani de la întregirea României. Prof.univ.dr. Silviu Angelescu a conferențiat despre ”Cartea de identitate”, afirmând că ”identitatea unei culturi este în primul rând lingvistică, limba îi conferă identitate, în ce ne privește limba noastră are o istorie extrem de interesantă, uneori literatura o mai reține, am în vedere vechile cronici, dar și literatura religioasă care păstrează influența culturilor vecine sau a celor îndepărtate.”.

Evenimentul de la Galați a fost moderat de Loreta Popa și Corina Emanuela Dobre, managerul Bibliotecii Județene ”V.A.Urechia” din Galați. ”Cartea de identitate” este un program cultural-artistic, educativ, social și comunitar sponsorizat de Loteria Română prin intermediul căruia comunitățile din 10 orașe ale României au un acces democratic la resurse și opere culturale, artistice și identitare, de patrimoniu cultural național și din categoria operelor fundamentale. Astfel, prin intermediul bibliotecilor publice din cele 10 orașe ale programului – Craiova, București, Bacău, Brăila, Timișoara, Galați, Arad, Dumbrăveni-Suceava, Buftea și Odorheiul Secuiesc – , comunitățile primesc în dar peste 1000 de cărți din categoria operelor fundamentale publicate de Fundația Națională pentru Știință și Artă a Academiei Române – FNSA, Muzeul Național al Literaturii Române din București, Tracus Arte și alte edituri ale Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România – APLER. Partenerul turneului ”Cartea de identitate” este asociația Euro CulturArt. Partenerii media sunt Radio România Cultural, Cațavencii, Observator cultural și AgențiadeCarte.ro.

 

 

Volumul bibliofil ”Războiul cel mare /1914-1918 /Calvarul prizonierilor români în Alsacia și Lorena” este realizat cu ocazia aniversării celor 100 de ani de la întregirea României. Cartea se dorește a fi un pomelnic pentru toți acei soldați prizonieri trecuți la cele veșnice departe de țara lor. Volumul apare într-un tiraj de 33 de exemplare numerotate de la 1/30 la 30/30 și trei exemplare de artist notate de la E.A. I. – la E.A. III. Viziunea grafică și cele 10 ilustrații originale
semnate olograf de Mircia Dumitrescu sunt tipărite pe hârtia manuală realizată de Vincze László& Fii din Szentendre, Ungaria. Editare text & imagine / tehnoredactare & fotografii de Orbán Anna-Mária & Tibor Dumitrescu-Orbán /Fotografii editate din documentare realizate în timpul Primului Război Mondial/. Volumul bibliofil este o continuare a proiectului dedicat tuturor soldaților căzuți la datorie pentru țara lor: Primul volum a fost dedicat soldaților germani înhumați pe teritoriul României și a apărut în 55 de exemplare cu 24 de gravuri originale în anul 2001 cu titlul IN MEMORIAM / Deutscher soldatenfriedhof ”PRO PATRIA” 1916- 1918 / 1940-1945. Al doilea volum dedicat soldaților ruși înhumați pe teritoriul României a apărut în anul 2011 cu titlul IN MEMORIAM HEROES la 70 de ani de la începerea Marelui Război pentru apărarea patriei 22 iunie 1941, în 33 de exemplare cu 2 xilogravuri originale colorate de mână de Mircia Dumitrescu și cu desene din caietul de schițe al lui Radu Zugravu – din Colecția Bibliotecii Academei Române. Apariția acestei cărți bibliofile nu ar fi fost posibilă fără relatările istorice ale lui Jean Nouezille și cercetarea devotată al lui Jean-Yves Conrad care a pus la dispoziție lista nominală a soldaților înhumați.

 

 

”Memorabilia” este o ediție unicat, în condiții care vizează bibliofilia, realizată de compozitorul, muzicianul, interpretul şi poetul Nicu Alifantis, tipărită într-un tiraj limitat de 1000 de exemplare, numerotate şi semnate de autor. Sub genericul 45 Anniversary Edition, box set-ul conține: CARTEA MUZICILOR DE TEATRU – Galerie foto – vol. I, 152 pagini, 27cm x 27cm, CARTEA MUZICILOR DE TEATRU – Culise – vol. II, 64 pagini, 27cm x 27cm, CARTEA DISCURILOR – Credite – VOL. III, 20 pagini, 21cm x 14,75cm, 8 DISCURI AUDIO [CD] ▪ 2 DISCURI VIDEO [DVD], MINI-POSTER spectacolul „A Treisprezecea Noapte”, FNT – Teatrul Bulandra, 2017, 8 CARTOLINE DE COLECȚIE cu schițe de decor (replici), 4 CARTOLINE DE COLECȚIE cu afișele spectacolului și expoziției „A Treisprezecea Noapte”, BILET și TICHETUL de acces la spectacol din 1983 (replică), BILET și TICHETUL de acces la spectacol din 2004 (replică), 1 PACHET de 9 SUPORȚI DE PAHARE cu schițe de costume semnate Corina Grămoșteanu, CERTIFICAT al box set-ului.

 

 

Turneul ”Cartea de identitate” vine să acopere achiziția de carte din categoria operelor fundamentale în bibliotecile publice din România, în condițiile în care, în ultimii ani, bugetul dedicat acestor achiziții a cunoscut drastice reduceri.

Turneul ”Cartea de Identitate realizează un acces democratic al comunităților din 10 orașe ale României la resurse culturale de patrimoniu cultural național, luptând pentru formarea şi educarea unui public de opere literare canonice, identitare, europene și naționale. Astfel, programul asigură, într-un formulă interactivă, creşterea gradului de competenţă culturală şi acces la cultură a beneficiarilor proiectului.

 

 

 

 

CARTEA DE IDENTITATE

turneu de conferințe și donații de carte în 10 orașe din România

Sponsor: Compania Națională Loteria Română

www.loto.ro

 

Număr de vizualizări :1162


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro