Nina Cassian, evocată la New York în ipostaza de muziciană și compozitoare

oct. 30th, 2019 | By | Category: Postcard

Nina Cassian, una dintre marile figuri ale emigrației românești din Statele Unite, este cunoscută de publicul larg, inclusiv peste Ocean, ca poetă, traducătoare și memorialistă. Puțină lume însă știe de pasiunea de o viață a celebrei scriitoare, căreia i s-a dedicat cu multă competență: muzica. Nina Cassian a studiat pianul și compoziția cu Mihail Jora și Constantin Silvestri și a început să compună încă de la vârsta de cinci ani, scriind de-a lungul timpului mai multe piese muzicale, în special de factură camerală.Pentru a completa portretul, oricum complex, al Ninei Cassian, ICR New York va prezenta miercuri, 30 octombrie 2019, ora 19.00, în premieră americană, cele mai reușite compoziții pentru pian, care vor beneficia de o interpretare de zile mari datorată Sînzianei Mircea, una dintre cele mai apreciate tinere pianiste românce ale momentului.

Despre Nina Cassian – melomana și compozitoarea vor vorbi Maurice Edwards, soțul scriitoarei, fost director artistic al Filarmonicii din Brooklyn, și regizoarea și producătoarea Mona Nicoară, care semnează, împreună cu Dana Bunescu, portretul cinematografic „Distanța dintre mine și mine” (2018). Seara va fi punctată de mărturii despre muzică și compoziție ale Ninei Cassian, extrase din documentarul Monei Nicoară și din episodul omonim al seriei TV „Ecran’n Ecran”, realizată de Iuliana Ciugulea.

Emigrată din România la mijlocul anilor ’80, Nina Cassian și-a trăit restul vieții și a murit la New York, în 2014, la 89 de ani. În America i s-a acordat, în 1994, de către New York Public Library, distincția „Library Lion”, pe care au mai primit-o de-a lungul anilor, Margaret Atwood, Kazuo Ishiguro, Zadie Smith, Ian McEwan, Gloria Steinem, Maya Angelou, Salman Rushdie și alte nume la fel de importante. Nina Cassian a publicat peste 50 de volume, dintre care ultimele în limba engleză, în traducere sau în original, editura americană W.W. Norton tipărindu-i poemele în influenta serie „Selected Works”, o adevărată performanță pentru o autoare provenită din Estul Europei. Poemele sale despre copilărie, înaintarea în vârstă, exil și căutarea libertății au apărut, de asemenea, în reviste prestigioase precumThe New YorkerThe Atlantic MonthlyNew England Review și American Poetry Review.

Mai multe detalii despre eveniment: www.rciusa.info și https://www.facebook.com/RCINY/.

 

Număr de vizualizări :655


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro