spot_img

Festivalul „News from Polska”@CNDB

Cei mai interesanți perfomeri și perfomere din Polonia vor urca pe scena Centrului Naţional al Dansului din Bucureşti (CNDB) în cadrul celei de-a 4-a ediții a Festivalului „News from Polska”, care va avea loc în perioada 8-12 octombrie 2019. Organizat din doi în doi ani, festivalul poartă, în acest an, subtitlul „Teritoriile Coregrafiei”. Reprezentațiile și performance-urile alese pentru programul „News from Polska” sunt o selecție a celor mai noi realizări ale tinerilor artiști polonezi. Spectatorii vor găsi printre acestea și exemple ale artei moderne, care nu-și neagă originile și aduce un omagiu maeștrilor săi.

În timpul festivalului „News from Polska” veți putea vedea șapte performance-uri, de la cele cu un text bogat până la reprezentații exlusiv vizuale – afirmă Agnieszka Skieterska, directorul Institutului Polonez din București, care este inițiatorul festivalului. Axa ediției de anul acesta și punctul său principal va fi spectacolul „Cea de-a doua natură”, inspirat de personalitatea Polei Nireńska, remarcabilă dansatoare poloneză avangardistă din perioada interbelică și artistă de origine evreiască ce a supraviețuit Holocaustului, iar după război a condus școala de dans din Statele Unite, unde a murit tragic. Nireńska a fost, de asemenea, soția lui Jan Karski, unul dintre eroii celui de-Al Doilea Război Mondial, omul care, în calitate de curier al autorităților poloneze din emigrație, a fost primul care i-a informat pe liderii occidentali, inclusiv pe președintele Statelor Unite, despre Holocaust. „Cea de-a doua natură”, îi invită pe spectatori să reflecte asupra Exterminării contemporane într-un mod cu totul surprinzător – adaugă Agnieszka Skieterska.

 

Festivalul de la CNDB va debuta marți, 8 octombrie, cu performance-ul „Thriller”, al cărui autori – Paweł Sakowicz și Anna Smolar – vor prezenta, într-o manieră extrem de dinamică și atrăgătoare pentru spectatorul contemporan, o zi din viață, din perspectiva corpului nostru.

 

Paweł Sakowicz, pe care spectatorii îl vor vedea pe scenă alături de Sonia Roszczuk, este unul dintre cei mai apreciați dansatori și coregrafi contemporani din Polonia. În 2016 a fost nominalizat la prestigiosul premiu polonez „Paszport Polityki” (de la numele săptămânalului socio-politic „Polityka”) pentru „carisma scenică plină de ironie și umor”.

 

Anna Smolar, regizoare de teatru, a primit în același an, 2016, „Paszport Polityki”. Este cunoscută drept una dintre cele mai talentate artiste ale generației tinere. A colaborat cu regizori celebri, precum Krystian Lupa, Jacques Lassalle sau Andrzej Seweryn.

 

În cea de-a doua zi a festivalului, miercuri, 9 octombrie, la CNDB va fi prezentat performance-ul „Perechea nr. 1” de Katarzyna Gorczyca și Oskar Malinowski, dintr-o perspectivă plină de umor și ironie despre nevoia de a fi „cel mai” în lumea coregrafiei și a dansului. Aceste experiențe pot fi, totuși, atribuite multor altor domenii din viața noastră.

 

Joi, 10 octombrie, Teatrul de Dans din Lublin va interpreta, la București, perfomance-ul „Stalking Paradise”, sub îndrumarea duetului norvegiano-estonian de coregrafi Roosn și Flak. Dansatorii, făcând apel, printre altele, la „Stalker” de Andriej Tarkowski, pun întrebări despre sursele credinței într-un sens larg și neînțelegerile care izvorăsc din aceasta.

 

Weekend-ul festivalului va începe vineri, 11 octombrie, cu spectacolul „Cea de-a doua natură” de Agata Siniarska și Karolina Grzywnowicz. Punctul de plecare pentru acest performance este viața și opera Polei Nireńska (1910-1992), care, deși întreaga viață a fost cu un pas înaintea naziștilor și a supraviețuit celui de-Al Doilea Război Mondial, nu s-a eliberat de trauma Holocaustului.

 

Exterminarea, care a devenit o experiență-limită pentru om, s-a dovedit a fi, deopotrivă pentru mediul natural, un eveniment major. Natura este astăzi martorul și obiectul aspirațiilor omenești distructive. Autorii „Celei de-a doua naturi” compară distrugerea mediului cu exterminarea contemporană. În proiectul acestora, coregrafia devine un mod corporal de a cultiva istoria. Contextul acestei povești va fi instalația-grădină, situată în curtea CNDB. Plantele care vor apărea urmează a fi supuse unor practici din perioada Exterminării, precum selecția și ordonarea, care fac inevitabil parte din crearea grădinii sau din alegerea anumitor specii.

 

Agata Siniarska este o artistă cunoscută deopotrivă în România, unde performance-ul ei „Mothers of Steel”, pregătit împreună cu Mădălina Dan, a fost prezentat, printre altele, la una dintre edițiile anterioare „News from Polska”.

 

Festivalul „News from Polska” se încheie sâmbătă, 12 octombrie, când pe iubitorii de dans și coregrafie îi așteaptă chiar două reprezentații: „Arcașele” de Agnieszka Kryst și „Slowstepper – On the Edge of Survival” de Hygin Delimat. Primul dintre acestea este inspirat de sculpturile din Bydgoszcz, care sunt astăzi dublu simbol al orașului: monumentul clasic al Arcașelor, de Ferdinand Lepcke, din 1908, ce se găsește în fața Teatrului Polonez din Bydgoszcz și sculptura lui Marcin Jagodziński-Jagenmeer, dezvăluită în 2013 în fața Operei Nova. Pentru ambele sculpturi, artiștii au avut modele a căror identitate nu este cunoscută exact astăzi. Relația complicată dintre artist și muza sa, caracterul politic al canoanelor estetice și potențialul sculptural al trupului au devenit pentru coregrafa Agnieszka Kryst motivația de a trata mișcarea ca pe un instrument de emancipare.

 

La rândul său, „Slowstepper – On the Edge of Survival” este o analiză coregrafică a factorilor de supraviețuire a omului prin intermediul mișcării și al împingerii corpului uman la limitele rezistenței – la pragul existenței sale fizice.

 

Organizatorii festivalului „News from Polska” sunt Institutul Polonez din București și Centrul Naţional al Dansului (bd. Mărășești nr. 80-82), în a cărui clădire se vor desfășura toate reprezentațiile. Proiectul „Teritoriile Coregrafiei” este organizat de Institutul Adam Mickiewicz în colaborare cu Institutul de Muzică și Dans, Centrul de Cultură din Lublin și Art Stations Foundation. Proiectul „Teritoriile Coregrafiei” face parte din programul cultural internațional coordonat de Institutul Adam Mickiewicz și realizat în cadrul Programului Multianual NIEPODLEGŁA pentru anii 2017-2022.

 

Cofinanțat din fondurile Ministerului Culturii și Patrimoniului Național din cadrul Programului Multianual NIEPODLEGŁA. Biletele costă 35 lei / 20 lei (reduse) și vor fi disponibile online, pe pagina www.kompostor.ro sau la Sala Stere Popescu de la Centrul Național al Dansului din București (bd. Mărășești nr. 80-82), înainte de începerea fiecărui spectacol.

 

PROGRAMUL FESTIVALULUI „NEWS FROM POLSKA” 2019:

 

PROGRAMUL FESTIVALULUI „NEWS FROM POLSKA” 2019:

 

8 octombrie (marți), 19.30 – reprezentația „Thriller” (regie/coregrafie: Paweł Sakowicz/Anna Smolar)

Extra info și bilete: https://www.kompostor.ro/10672

 

9 octombrie (miercuri), 19.30 – reprezentația „Perechea nr. 1” (concept: Katarzyna Gorczyca/Oskar Malinowski)

Extra info și bilete: https://www.kompostor.ro/10676

 

10 octombrie (joi), 19.30 – reprezentația „Stalking Paradise” (Teatrul de Dans din Lublin, concept și coregrafie: Külli Roosna/Kenneth Flak)

Extra info și bilete: https://www.kompostor.ro/10677

 

11 octombrie (vineri), 19.30 – reprezentația „Cea de-a doua natură” (concept: Agata Siniarska/Katarzyna Wolińska/Karolina Grzywnowicz)

Extra info și bilete: https://www.kompostor.ro/10678

 

12 octombrie (sâmbătă, foaier), 18.00 și 20.00 – reprezentația „Arcașele” (concept și coregrafie: Agnieszka Kryst)

Extra info și bilete: https://www.kompostor.ro/10681

https://www.kompostor.ro/10689

 

12 octombrie (sâmbătă, Sala Stere Popescu), 19.00 – reprezentația „Slowstepper – On The Edge Of Survival” (concept: HYGIN DELIMAT)

Extra info și bilete: https://www.kompostor.ro/10684

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508