Festivalul Internațional de Teatru Tânăr Francofon Amifran

oct. 11th, 2019 | By | Category: Eveniment

Festivalul Internațional de Teatru Tânăr Francofon AMIFRAN  se va desfășura,  pe scena Teatrului Clasic « Ioan Slavici » din Arad, între 12 și 18 octombrie 2019. Această a 27 – a ediție reunește trupe de teatru  licean francofon  din Bulgaria, Cehia (Brno și Olomouc), Franța, Slovenia, Spania, Ungaria  și România, în total 22 de spectacole în care vor juca 230 de tineri. Reprezentațiile sunt programate de duminică 13 până miercuri 16 între orele 12 – 18 și 20 – 22. Programul complet se găsește pe site-ul asociației Amifran. În preambulul festivalului, Compania « Ecarquille Théâtre » din La Roche-sur-Yon Franța  va prezenta la Timișoara spectacolul « Când rufele își dezleagă limba » inspirat din corespondența  soldaților francezi cu familiile lor în timpul Primului Război Mondial. Punerea în scenă a lui Jean Lataillade prezintă opt femei pline de tandrețe și umor, nesupuse, libere, muncitoare, autoritare sau furioase, în drumul spre emancipare. Spectacolul va avea loc vineri, 11 octombrie, ora 18, la Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran”. Reprezentație în limba franceză, fără traducere. Intrarea este liberă. Creat în cadrul manifestărilor dedicate Centenarului Marelui Razboi, spectacolul va fi jucat în 12 octombrie și la Arad.

Din țară vor urca pe scena Teatrului Clasic « Ioan Slavici » din Arad francofoni din București (Liceul « Dimitrie Bolintineanu și Liceul Francez  «Anna de Noailles »), din Baia Mare, Bistrița, Cluj-Napoca, Constanța,  Dej, Huedin, Iași, Sighetu Marmației, Slobozia, Târgu Jiu (Liceul de Artă și Palatul Copiilor) și, bineînțeles, cele două trupe ale Amifranului arădean. Un repertoriu  inspirat cu precădere din teatrul modern și contemporan din care nu vor lipsi Jean Giraudoux, Jean Genet, Jean Cocteau, Jacques Prévert, Eugène Ionesco sau  Matei Vișniec,  Alejandro Jodorowsky, Hristo Boicev, Ödön von Horvath șa.  Câteva creații colective și două adaptări după I.L.Caragiale și Mihail Sebastian vor completa programul ediției 2019. Miniamifranii vor juca, în cheie clownescă, textul lui Louis Calaferte Un bogat și trei săracila circ iar amifranii, textul dramaturgului francez contemporan Jean Pierre Martinez « Capcană pentru proști » . Cu acest spectacol amifranii au participat, în luna iulie, la cea de a 31-a ediție a Întâlnirilor Teatrului Tânăr European de la Grenoble.

Și anul acesta,  liceenii vor efectua 9 ore de  sensibilizare/formare teatrală  pe parcursul a trei dimineți  în cadrul unor ateliere conduse de actori din Franța, Austria, Romania  și care  propun  teme dintre cele mai variate : clown,  improvizație, mișcare scenică, marionete, expresie corporala, teatru de animatie, dicție, cânt, dans etc. Va exista și un moment de restituire concretizat în « Spectacolul atelierelor » în care tinerii  vor prezenta un fragment  relevant  din ceea ce au învățat. Din oferta de ateliere nu lipsește, nici  anul acesta, atelierul de dansuri populare românești condus de Denisa Burduja de la Școala Populara de Artă Arad, atelier destinat cu precădere liceenilor din străinătate. Considerăm  relevant  faptul  că, pentru al treilea an consecutiv, festivalul Amifran reprezintă un teren de practică pentru  Centrul de studii artistice « Arts en scène »  din Lyon,  Franța care trimite trei studenți pentru a efectua practică pe lângă actorii profesioniști români și străini care conduc atelierele.

Deși festivalul nu este unul competitiv, el propune totuși două întreceri. Întâi, concursul-spectacol dedicat, în fiecare an, câte unui dramaturg  francez și unuia dintre textele sale reprezentative. Anul acesta ne propunem să  stimulăm curiozitatea, imaginația și creativitatea liceenilor așezând în centrul atenției lor  viața și opera lui  Marivaux  și piesa sa « Jocul dragostei și al întâmplării ». Al doilea concurs, intitulat « Dincolo de cortină », este unul de fotografii. Toți participanții vor fi premiați de către Asociația Sfântul Martin din Arad.

 

Ediția cu numărul 27 propune o noutate : “Les amifrans reviennent” (amifranii se întorc), proiect prin care li se rezervă foștilor membri ai trupei  un interval temporar în care  să prezinte evoluția lor profesională, indiferent de domeniu. Deschide acest nou moment al festivalului actrița Roxana Fânață, recentă câștigătoare a Marelui Premiu Ștefan Iordache în cadrul Galei HOP a tânărului actor, Constanța 2019. Va fi prezentă cu spectacolul de teatru-dans « In between » în ziua de luni, 14 octombrie, ora 20.

Precum în anii precedenți, finanțatorii principali ai festivalului Amifran sunt Consiliul Municipal Arad, prin Centrul Municipal de Cultură, Ministerul Tineretului și Sportului, Ambasada Franței și Institutul Francez din România, Organizația Internațională a Francofoniei, Centrul Cultural Județean Arad, Clubul Richelieu International. Un puternic suport al ediției 2019 vine din partea Fundației ALBER care și-a asumat rolul de sponsor principal.

 

Număr de vizualizări :636


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro