spot_img

Dialog cu Mihaela Drăgan, rezidentă a Royal Court Theatre 2019

În 2019, la invitația British Council, Muzeul Național al Literaturii Române a devenit partener al Rezidenței Royal Court Theatre – Residency for Emerging Playwrights: 2019 Focus Europe, susținând participarea actriței Mihaela Drăgan, selectată pentru a reprezenta România în cadrul acestei rezidențe de dramaturgie. Miercuri, 30 octombrie 2019, începând cu ora 19.00, vă invităm în Mansarda MNLR (Str. Nicolae Crețulescu 8) la un dialog inedit despre prezența Mihaelei Drăgan la această rezidență, moderat de lect. univ. dr. Diana Benea. Dialogul va fi urmat de lectura a două fragmente din piesa autoarei, scrisă în timpul rezidenței, cu participarea actrițelor rome Zita Moldovan, Oana Rusu și Nicoleta Ghiță. Piesa integrală va fi montată la Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu-Gheorghe, în co-producție cu Giuvlipen, premiera urmând a avea loc în data de 15 decembrie 2019.

Rezidența de vară organizată de Royal Court Theatre în 2019 a fost adresată scriitorilor din Europa și, în mod special, scriitorilor provenind din cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene. Organizată într-un moment al marilor schimbări și într-o perioadă în care ne aflăm sub semnul incertitudinii cu privire la raportul dintre Marea Britanie și Europa, rezidența și-a propus conectarea cu o nouă generație de artiști de pe întregul continent, având ca scop transmiterea poziției Royal Court Theatre în acest context, prin care își propune să păstreze și să continue parteneriatele internaționale deja stabilite de-a lungul anilor. Rezidența a constat într-un program de trei săptămâni, timp în care scriitorii selectați au fost invitați la Royal Court Theatre pentru a întâlni scriitori britanici, pentru a participa la ateliere, pentru a participa la spectacole de teatru și pentru a discuta despre acestea și, nu în ultimul rând, pentru a elabora un nou proiect dramaturgic în timpul petrecut la Londra. Anul acesta rezidența s-a desfășurat în lunile iunie și iulie, iar artiștii au fost selectați în urma unui apel deschis. Participanții rezidenței din acest au fost Almudena Ramírez-Pantanella (Spania), Anna Nygren (Suedia), Dino Pešut (Croația), Enis Maci (Germania/Marea Britanie), Léonie Casthel (Franța), Maryam Zaree (Germania), Mihaela Drăgan (România), Pier Lorenzo Pisano (Italia), Teresa Dopler (Austria).

Atunci când vorbim despre identitatea romă, ne simțim obligați și obligate să ne referim la istoria dureroasă și opresivă. Romii sunt întotdeauna văzuți ca victime, ca oameni „tradiționali” neconectați la tehnologie sau știință. Există prea puține reprezentări ale romilor ca fiind oameni moderni sau progresivi, explorând spații, utilizând tehnologia, sau portretizări care îi arată ca oameni de știință. Condiția de victimă istorică reprezintă o mare parte a identității rome dar cum ne-am putea imagina în viitorul ultra-tehnologic și care ar fi locul romilor în acest viitor? Bazată pe o cercetare pe care am realizat-o în 2018, ”Roma Futurism”, în Hong Kong la Centrul de artă ParaSite, în această piesă mi-am propus să creez o narațiune prin care reimaginez romii ca inventatori ai tehnologiei ultra-avansate. Pentru că romii întotdeauna au fost percepuți ca păstrători ai unei cunoașteri antice, am  încercat să creez o continuare a producerii cunoașterii progresive și științifice prin imaginarea spațiului și a unui viitor apropiat utopic în care o societate secretă de vrăjitoare deține controlul asupra tehnologiei. (Mihaela Drăgan, 2019)

Mihaela DRĂGAN este actriță și dramaturgă care lucrează în București și în Berlin. În anul 2014 co-înființează Giuvlipen în București – „un teatru revoluționar” conform agenției de presă Reuters, un fenomen cultural pe scena locală. Spectacolele Giuvlipen au o agendă feministă și antirasistă cu scopul de a promova un discurs critic la nivelul societății în care trăim. Anul 2017 îi aduce Mihaelei Drăgan o nominalizare la Premiul Internațional de Teatru Gilder/Coigney din New York care recunoaște munca excepțională a 20 de artiste din toată lumea. Mihaela este una dintre cele șase finaliste și cea mai tânără artistă nominalizată la acest premiu. Un an mai târziu, și cariera sa de dramaturg primește o recunoaștere, reprezentând din nou România la New York, la Festivalul Internațional PEN World Voices 2018 ca una dintre cei zece cei mai respectați dramaturgi contemporani ai lumii. Tot în anul 2018, este una dintre artiștii în rezidență la ParaSite Hong Kong, unde pune bazele unei noi mișcări artistice- Roma Futurism, o estetică culturală care explorează elemente de science fiction în cultura romă, punând la intersecție cultura și istoria romă cu vrăjitoria și tehnologia avansată a viitorului. În 2019 este parte din programul de rezidențe International Residency for Emerging Playwrights: 2019 Focus Europe, la prestigiosul Royal Court Theatre din Londra. De-a lungul timpului, Mihaela a lucrat și ca trainer pentru Teatrul Oprimaților în comunitățile rome marginalizate din România și a ținut diverse speech-uri pentru drepturile romilor la evenimente ca TEDxEroilor sau Creative Mornings.

Proiect organizat de Royal Court Theatre, în parteneriat cu British Council România și Muzeul Național al Literaturii Române (parteneri români ai proiectului).

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508