”Covoare anatoliene din Transilvania”

oct. 1st, 2019 | By | Category: Postcard

Institutul Cultural Român ”Dimitrie Cantemir” din Istanbul anunță organizarea conferinței cu titlul Covoare anatoliene din Transilvania, susținută de reputatul expert și colecționar de covoare orientale, Stefano Ionescu, de origine română.

Evenimentul se desfășoară în parteneriat cu Institutul Italian de Cultură și va avea loc în data de 9 octombrie 2019, cu începere de la orele 19.00h, la sediul ICR Istanbul, aflat în Piața Taksim.

Prezentarea multimedia aduce în prim plan bogata și valoroasa colecție de covoare otomane existente în biserici și muzee din Transilvania.

 

După cum se știe, Transilvania deține cea mai bogată și mai bine conservată colecție de covoare otomane existente în afara spațiului islamic. Este vorba despre aproape patru sute de exemplare, databile între sfârșitul secolului al XV-lea și începutul secolului al XVIII-lea, perioada de vârf a producției de textile otomane, și care aparțin grupurilor clasice Holbein, Ushak, Lotto, Selendi și așa-numitele covoare „Transilvania“.

 

De aproape 20 de ani, Stefano Ionescu, născut la Timișoara și rezident de peste 35 de ani la Roma, s-a dedicat studiului și promovării culturale a moștenirii textile a Transilvaniei. Primul său volum Antichi Tappeti Ottomani in Transilvania (publicat în engleză, germană, română și maghiară) este considerat lucrarea fundamentală pe această temă. Cartea a primit premiul Academiei Române pentru istoria artei, un eveniment foarte rar pentru publicațiile pe covoare.

Pentru a dovedi originea anatoliană și pentru a explica prezența acestor covoare în Transilvania, Stefano Ionescu a publicat un studiu cuprinzător, cu întreaga colecție de la Biserica Neagră, împreună cu cele mai importante exemple din Biserici și Muzee din România și din afara României. În prezent, colaborează cu reviste de specialitate, organizează expoziții și excursii de studiu pentru iubitorii de covoare orientale.

 

Conferința nu se adresează doar specialiștilor, colecționarilor și mediului academic, ci și publicului larg.

 

Proiectul aduce în prim plan valorosul patrimoniu imaterial din interiorul arcului carpatic și prilejuiește promovarea valorilor tapiseriei de influență orientală. În egală măsură, conferința de la Istanbul însemnă și o evidențiere a multiculturalismului din România, dar și a turismului românesc, prin consemnarea  unor repere culturale, lăcașuri de cult (biserici fortificate) și colecții (Muzeul Național Brukenthal din Sibiu).

 

Proiectul face parte din seria evenimentelor academice organizate anual de ICR Istanbul, respectiv susținerea unor prelegeri, conferinţe şi colocvii, prin care se promovează cultura română, cadrele didactice universitare și experții în artă din România sau de origine română. / transmite ICR Istanbul

 

 

 

 


Număr de vizualizări :591


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro