spot_img

Colțul de lectură – premieră muzeală, un proiect al Muzeului Hărţilor-

Din 18 octombrie 2019, Muzeul Hărţilor îi invită pe copiii cu vârste între 3 şi 12 ani să descopere alături de părinţi şi bunici Colţul de lectură al MNHCV.  Acest proiect inedit în zona muzeală românească oferă copiilor ocazia de a citi şi răsfoi cărţi într-un spaţiu amenajat chiar în cadrul expunerii şi de a descoperi legături între literatură şi lucrări pereche din muzeu: hărţi, picturi, diverse obiecte.

”În acest mod, încurajăm lectura şi aducem patrimoniul muzeului mai aproape de copii, prin activităţi potrivite vârstelor lor.

 

Amenajat la etajul al II-lea al muzeului, Colţul de lectură este un spațiu prietenos, aflat pe traseul de vizitare. El se adresează în primul rând familiilor cu copii care vizitează muzeul, oferindu-le o activitate plăcută şi utilă, accesibilă fără programare sau intermediere.

 

Colţul de lectură cuprinde, pentru început, 26 de volume pentru copii de vârste diferite, în limbile română şi engleză. Cărţi de aventuri, cărţi despre exploratori sau călătorii, atlase, toate sunt selectate atent şi fac trimitere la hărţi sau alte lucrări şi obiecte din patrimoniul muzeului. O etichetă aflată în fiecare volum descrie cartea şi trimite la lucrări pereche, într-un joc al indiciilor ce îi ajută pe copii să descopere muzeul într-un mod jucăuş şi antrenant.

 

Accesul este inclus în biletul de vizitare: gratuit pentru copiii sub 7 ani şi pentru elevi în vacanţele şcolare, 2,5 lei – bilet pentru elevi și studenți, 5 lei – bilet pensionari, 10 lei – bilet întreg.

 

Pornind de la cărţile prezente în cadrul Colţului de lectură, Muzeul Hărţilor va organiza alături de partenerii săi (asociaţii culturale, artişti, educatori culturali etc.) ateliere de lectură pentru copii de vârste diferite. 

 

Primele ateliere se vor adresa copiilor de 3 – 4 ani şi de 5 – 6 ani şi vor fi susţinute de una dintre iniţiatoarele proiectului, Mona-Silvia Timofte de la Art Affair. Mona este educator muzeal și a colaborat la realizarea de programe de educație nonformală atât în muzee, cât și în teatre și ONG-uri. Pasionată de artă și hărți mentale, Monei îi place să descopere lumea din jurul ei prin intermediul poveștilor.

 

În cadrul atelierelor de lectură, cititul va fi abordat interactiv și multisenzorial. Copiii vor asculta povestea, vor atinge obiecte întâlnite în paginile cărților și vor face cunoștință cu noi mirosuri și sunete. Alături de părinți și cu ajutorul educatorului muzeal, ei vor căuta legături între muzeu și cărțile citite.

 

Sâmbătă, 26 octombrie, de la ora 10.15: Atelier de lectură pentru copii de 3 – 4 ani, cartea citită va fi „Elmer și balenele” de David McKee. Împreună cu elefantul multicolor, copiii vor trece prin pădure și peste râuri atingând plante, scoici și pietre culese de Elmer în drumul său către ocean.

 

Duminică, 27 octombrie, de la ora 10.15:  Atelier de lectură pentru copii de 5 – 6 ani, cartea citită va fi „O, în ce locuri minunate o s-ajungi!” de Dr. Seuss. Mirosuri, texturi și obiecte surprinzătoare vor însoți lectura, ajutându-ne să găsim pe hărțile din muzeu și în imaginația noastră acele locuri minunate către care visăm să călătorim.

 

Durata unui atelier: 45 minute;

Tarif: 25 lei / copil, 10 lei / adult;

Participare: pe bază de înscriere, completând formularul disponibil pe site începând cu data de 21 octombrie;

 

Mulţumiri Editurilor Art şi Pandora M pentru sprijinul acordat în realizarea acestui proiect!

 

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (MNHCV) din Bucureşti este printre puținele instituţii culturale cu acest specific din lume. Prin intermediul Colțului de lectură, Muzeul Hărților își propune să contribuie la îndeplinirea misiunii sale, aceea de a face din această instituție cu o colecție unică în România o instituție relevantă pentru public și pentru cultură, promovând cercetarea, interactivitatea, educația pe tot parcursul vieții, dialogul şi angajarea creativă. http://www.muzeulhartilor.ro/ ” anunță Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi

 

Număr de vizualizări :629

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508