spot_img

”Cartea de identitate” a deschis Festivalul Strada de C’Arte- ediția a VIII-a

Miercuri, 9 octombrie 2019, ora 17:00, în Salonul ”Carol I” al Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I” din București (Calea Victoriei nr.88), a avut loc deschiderea oficială a Festivalului Strada de C’Arte, ediția a VIII-a, 9-13 octombrie 2019. Cu acest prilej s-a lansat programul ”Cartea de identitate”, ce constă într-o donație de carte realizată de APLER (Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România), urmată de o conferință susținută de acad. Eugen Simion și  prof.univ.dr. Silviu Angelescu, moderată de Ioan Cristescu, președintele APLER, și scriitorul Dan Mircea Cipariu, și de lansarea volumului  ”Memoriel de 3030 soldats roumains mort pour la France durant la Grande Guerre 1916-1918” de Jean-Yves Conrad, ediție bibliofilă cu 10 serigrafii de Mircia DUMITRESCU. Festivalul Strada de C`arte este organizat de Biblioteca Centrală Universitară ”Carol I” din București, Fundația Universitară ”Carol I”, cu sprijinul APLER și cu susținerea financiară a Ministerului Culturii și Identității Naționale.

Evenimentul a fost deschis de directorul general al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, doamna conf. univ. dr. Mireille Rădoi: ” Strada de C’Arte este o sărbătoare a artelor, o sărbătoare a cărții. Mă bucur să văd aici prieteni dragi din diverse locuri și timpuri. Asta reușește să facă Strada de C’Arte, să coaguleze energii dinspre artele plastice și literatură și să le conexeze cu științele, aceasta fiind tema festivalului din acest an. Sunt onorată să îi am lângă mine pe acad Eugen Simion și pe prof Silviu Angelescu. Despre lansarea programului Cartea de identitate va vorbi mai multe domnul Ioan Cristescu, directorul MNLR. Este un program generos, sponsorizat de Loteria Română, care suplinește lacunele de carte ale instituțiilor. Vom continua cu proiecții de film, dansuri, iar vineri seară, de Noaptea Albă a Galeriilor avem 6 expoziții. În inima Bucureștiului oferim cultură de cea mai bună calitate în maniere canonice, dar mai ales în afara metodelor obișnuite. Invit Cvartetul Chromatic să vă deschidă inimile nu doar mințile, așa cum se va întâmpla pe parcursul Străzii de C’Arte. În seara aceasta avem un invitat special, actorul George Mihăiță, pe care vom avea bucuria să îl ascultăm.”

Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române și președinte al APLER: ” Bună seara! Este deschiderea Strada de C’Arte și nu se putea un loc mai bun de a demara programul Cartea de identitate, susținut de Loteria Română, decât Biblioteca Central Universitară ”Carol I” din București. În general, și autorii, și editurile au stocuri de carte pe care le oferă bibliotecilor pentru a scăpa de ele. În cadrul acestui proiect am oferit celor 10 biblioteci cărți care nu sunt stocuri de carte, ci cărți esențiale pentru a încuraja lectura. Nu vă ascund că acestea sunt cărți din tiraje care se epuizează periodic, deci nu ar trebui ca editurile să își facă griji că nu se vând. Nevoia noastră, a editorilor, este să avem cititori. Din experiența mea vă spun că avem mai mulți scriitori decât cititori.”

Scriitorul Dan Mircea Cipariu: ” O zi fastuoasă! După cum ați aflat, APLER a demarat un program unicat, cu un turneu în 10 biblioteci din România. Donăm peste 200 de titluri cu autori importanți din generații și geografii culturale diferite ca să lansăm un mesaj pro lectură. Am început turneul acum 10 zile la Biblioteca Județeană ”Alexandru și Aristia Aman” din Craiova și am fost bucuros să rezonăm mai cu seamă cu tinerii cititori. L-am rugat pe domnul profesor Silviu Angelescu să ne spună care este perspectiva identității, atât din perspectiva cititorului cât și din cea a autorului.  Pe domnul academician Eugen Simion o să îl rog să facă un mic excurs despre această colecție, Opere Fundamentale a Fundației Naționale pentru Știință și Artă, care a debutat în anul 2000, anul Eminescu. Ce face domnia sa cu această colecție este unicat pentru spațiul românesc și european. În mai puțin de 19 ani această colecție de Opere Fundamentale a ajuns la peste 250 de titluri. Cea mai importantă realizare este apariția Caietelor Eminesciene, visul împlinit al lui Constantin Noica. Sunt bucuros că printre cărțile pe care le donăm azi, există unele care aparțin unor autori prezenți aici, precum domnul profesor Silviu Angelescu, domnul profesor Eugen Simion, Maestrul Mircia Dumitrescu și  Maestrul George Mihăiță. ”

Academician Eugen Simion: ” Îi felicit pe cei care au energia pentru întâlniri miraculoase ca aceasta. Aș vrea să semnalez prezența în sală a unui domn care a avut un rol esențial în promovarea culturii, domnul primar Neculai Onțanu. Pentru că Dan Mircea Cipariu a amintit de faptul că am ostenit să scoatem această ediție trebuie să vă spun că este o ediție de opere fundamentale într-o prezentare grafică de tip Pleiade pornită de la ideea de a-l omagia pe Eminescu. Cartea este elementul esențial al unei culturi. În momentul de față, cartea a pierdut în meciul cu civilizația imaginii sau cu cea a tehnologiilor dezvoltate. Nu putem ascunde că acestea reprezintă totuși niște mijloace de informații extraordinare. L-am auzit o dată pe Constantin Noica spunând că generația lui și-a pierdut jumătate din viață umblând în bibliotecile europene și acum vine un puști care apasă pe un buton și dispune de un kilometru de informație. Am făcut această introducere ca să spun de ce este bine să venim cu cărți, să le punem pe masă, să vorbim despre ele și să le donăm bibliotecilor publice. Publicăm cu gândul de a lăsa o mărturie, este o veche dorință de-a mea de a impune un concept. Timp de jumătate de scol, Emil Cioran a fost interzis. L-am publicat integral cu tot ce a scris, inclusiv o mie de scrisori. Doamnă directoare, vă felicit că patronați BCU, mă bucur că văd și cărțile mele aici. Editura Tracus Arte în complicitate cu alt primar, din Dumbrăveni – Bucovina, primarul Pavăl, a reeditat cărțile pe care le-am scris în anii 90 despre literatura subiectivă, 11 volume despre genurile autobiograficului. Mă opresc aici spunând că fundația noastră în colaborare cu Muzeul Național al Literaturii Române din București face o donație de opere fundamentale și sper ca directorii bibliotecilor să fie interesați de acestă donație.”

 

Prof.univ.dr. Silviu Angelescu: ”O să încep cu o amintire. În sala aceasta, în urmă cu 55 și ceva de ani, mi-am petrecut mult timp. Era sala de lectură, lipseau cele două tablouri de pe pereți, totul era mult mai modest. În decembrie 89 am ajuns aici și am plâns pentru că această bibliotecă a fost incendiată. Bibliotecile au avut cea mai nefericită soartă dintre instituțiile omenești, începând cu marea bibliotecă din Cartagena și marea bibliotecă din Alexandria. Vreau să atrag atenția asupra faptului că biblioteca a făcut obiectul urii omenești. Sunt două roluri care au exercitat această ură: conducătorul de stat și conducătorul religios. Aceștia au fost cei care au pus pe foc biblioteci fabuloase. Marea bibliotecă din Alexandria era cea mai mare sursă de documentare a vremii, cu 700 de mii de papirusuri. Trebuie să adaug că, în clipa de față, biblioteca și cartea au un concurent, cartea nu mai e căutată, deși ecranul telefonului nu o să modeleze o persoană așa cum o face cartea. Această colecție pusă la cale în urmă cu 20 de ani de academicianul Eugen Simion este rodul unei idei care îi apăruse cu mult timp înainte, într-o discuție cu Marin Preda. Există și prieteni ai cărții, oamenii de litere. Amintesc celebra colecție Pleiade începută în urmă cu 90 de ani, modelul colecției inițiate de profesorul Eugen Simion. Acești autori de colecții sunt în primul rând prietenii cărții. Dacă astăzi vorbim așa cum vorbim o facem datorită scriitorilor. De aceea prietenii cărții fac din carte un element care să ajungă în mâinile fiecăruia. Rostul cărții e de a modela o minte, dar și un suflet. Un autor pe care l-am iubit foarte mult, Marin Preda, a reușit prin romanele lui să spună mai mult despre lumea căreia îi aparținea decât oricare alt autor. Aștept cu mare nerăbdare un autor care să redea cu aceeași autenticitate imaginea satului de azi. O colecție este și o istorie a spiritului. Mulțumesc.”

 

A urmat lansarea volumului  ”Memoriel de 3030 soldats roumains mort pour la France durant la Grande Guerre 1916-1918” de Jean-Yves Conrad, ediție bibliofilă cu 10 serigrafii de Mircia DUMITRESCU, donarea exemplarului nr. 3 din 30, Editura Tracus Arte.

Mircia Dumitrescu: ” Azi am primit multe laude, dar nu am niciun merit. Un critic cunoscut își amintea că un anumit scriitor nu are o origine mare, e fiu de țăran. În ultimul timp toată lumea își caută arborele. Eu m-am născut la țară, dar pe bunicul meu nu l-am cunoscut niciodată pentru că a plecat de tânăr și a dispărut. Domnul Jean Yves KONRAD a găsit cu pasiune și iubire toate datele pe care armata română nu le avea și am descoperit că românii, acești țărani, au murit în străinătate ca prizonieri. Exact anul trecut domnul Konrad mi-a trimis certificatul de deces al bunicului meu. Cartea este un pomelnic și cred că Patriarhul căruia i-am oferit-o va trece aceste nume pe pereții Catedralei Neamului. Trebuie să amintesc că și în Germania au murit români pentru că Regele era neamț și pentru că ne considerau un popor inferior. În 1917, în Germania au murit 1% din prizonierii francezi și 60% din cei români, lucruri pe care opinia internațională nu le-a știut. Statul francez îi consideră pe prizonierii români fiii Franței și are grijă de mormintele lor. Acest lucru este emoționant. Iată actul de deces al unui om pe care nu am apucat să îl cunosc și cu care nu am nici o poză, bunicul meu. În spatele cuvântului necunoscut era o viață.”

Jean-Yves Conrad: ”Cunosc România de 37 de ani. Am crescut în Franța, într-o zonă în care se afla cimitirul cu cei mai mulți români. Când am venit prima dată aici, în 15 august 1981, m-am simți ca acasă. Tot timpul meu liber îl consacru României. Cultura este ceea ce rămâne în om când el a uitat tot. Am devenit frate cu Mircia Dumitrescu. Vă iubesc pe toți. Deviza mea e: România nu îmi aparține, dar eu aparțin României!”

Ioan Cristescu: ” Îl invit pe George Mihăiță a cărui carte, MIHĂIŢĂ – Reconstituirea unei vieți, apărută la editura Tracus Arte, va intra în această donație de carte.”

 

 

 

 

 

 

 

 

Maestrul George Mihăiță: ” Încep printr-o mare reverență în fața doamnei Mireille Rădoi și o mare reverență în fața tuturor celor prezenți astăzi aici. Vă salut prietenește cum știu eu mai bine, cu o poezie de Nichita Stănescu.”

În încheierea evenimentului autorii prezenți în sală au oferite autografe pe exemplare din cărțile donate.

 

***

”Cartea de identitate” este un program cultural-artistic, educativ, social și comunitar sponsorizat de Loteria Română prin intermediul căruia comunitățile din 10 orașe ale României au un acces democratic la resurse și opere culturale, artistice și identitare, de patrimoniu cultural național și din categoria operelor fundamentale. Astfel, prin intermediul bibliotecilor publice din cele 10 orașe ale programului – Craiova, București, Bacău, Brăila, Timișoara, Galați, Arad, Dumbrăveni-Suceava, Snagov și Odorheiul Secuiesc – , comunitățile primesc în dar peste 1000 de cărți din categoria operelor fundamentale publicate de Fundația Națională pentru Știință și Artă a Academiei Române – FNSA, Muzeul Național al Literaturii Române din București, Tracus Arte și alte edituri ale Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România – APLER. Festivalul Strada de C`arte este organizat de Biblioteca Centrală Universitară ”Carol I” din București, Fundația Universitară ”Carol I”, cu sprijinul APLER și cu susținerea financiară a Ministerului Culturii și Identității Naționale. Sponsor: Compania Națională Loteria Română

 

 

 

 

 

 

 

***

Festivalul Strada de C’Arte, ediția a VIII-a, 2019: http://stradadecarte.ro/

În perioada 9-13 octombrie 2019, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” în parteneriat cu Fundația Universitară „Carol I” și Muzeul Național al Literaturii Române organizează ediția a VIII-a a celui mai divers maraton cultural în aer liber: Strada de C`Arte. Timp de 5 zile oferim concerte, tango flashmobs, 6 expoziții, 6 proiecții de film, 3 conferințe, 2 lansări de carte, lecturi publice cu peste 20 de poeți, dezbateri, 3 ateliere pentru copii, tururi ghidate, precum și un târg de carte. AgențiadeCarte.ro este partener media.

Miercuri, 9 octombrie 2019, la ora 17:00, se va deschide festivalul, în Salonul Carol I, cu lansarea Programului Cartea de identitate, unde vor conferenția acad. Eugen Simion, Mircia Dumitrescu și prof. univ. dr. Silviu Angelescu. Proiecțiile de film debutează la Galateca în prima zi cu About Life/Despre Viață, Regele Mihai I al României și continuă în fiecare seară la Salonul Carol IJoi, pe 10 octombrie, în Aulă, are loc Gala Premiilor AgențiadeCarte.ro care se încheie cu un recital extraordinar al Mariei Răducanu.

Pentru cei mai energici vizitatori, în zilele de 10 și 12 octombrie, Strada de C`Arte organizează, pe Calea Victoriei 88, două tango flashmobsMilonga Tabiet & Tango Pasion. Cu totul spectaculos ne așteptăm să fie concertul Găștii de chitară din Grozăveștivineri, pe 11 octombrie, începând cu ora 20:00.

Festivalul coincide și cu Noaptea Albă a Galeriilor (sâmbătă, 12 octombrie), drept urmare, împreună cu NeoArt România, propune un mix de expoziții, printre care: O linie roșie instalație, harta unui traseu interior – Anca Boeriu, Povești în culori – carte pentru copii. Pe toată durata festivalului vă puteți delecta în Sufrageria de Carteun concept inovativ și prietenos, la care vor lua parte cele mai importante edituri din țară.

Aflați mai multe pe stradadecarte.ro.

Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și desfășurat cu sprijinul: Transgaz, Grup Feroviar Român, British American Tobacco, UniCredit Bank.

 

 

Simona IONIȚĂ

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508