Zilele Europene ale Patrimoniului sărbătorite altfel la Arhiva de Imagine a Muzeului Național al Țăranului Român

sept. 12th, 2019 | By | Category: Postcard

Ca în fiecare an, în luna septembrie, Muzeul Național al Țăranului Român sărbătorește Zilele Europene ale Patrimoniului. În acest an, tema Zilelor este Biblioteca și arhivele – comori ale patrimoniului cultural. Muzeul Național al Țăranului Român celebrează acest eveniment în cadrul Zilelor Muzeului Țăranului, aducând publicul aproape de Arhiva de Imagine a Muzeului Național al Țăranului Român.

”Facem acest lucru atrăgând atenția că, din păcate, zeci de mii de artefacte din colecțiile documentare ale arhivei, precum și poveștile de viață din spatele lor, sunt în pericol de degradare iremediabilă, din cauza finanțării deficitare.

 

***

 

Vino să afli de ce are nevoie o arhivă – și, în general, un muzeu – ca să dureze și să (ne) păstreze vii. Și de ce, uneori, numai oamenii nu sunt de ajuns. Vorbim deschis despre viața și moartea obiectelor la muzeu și te invităm să afli ce înseamnă să lucrezi cu patrimoniul, dincolo de ceea ce vezi, în mod obișnuit, în cadrul expozițiilor.

 

Când? Sâmbătă, 14 septembrie 2019, între orele 15.00-18.00

Unde? Șos. Kiseleff, nr. 3, pe peluza din fața Muzeului Țăranului

 

***

 

O arhivă – și, în general, o colecție muzeală – nu are nevoie de multe ca să trăiască sănătos: un spațiu de depozitare adecvat, într-un climat controlat, echipamente de protecție care să asigure mânuirea obiectelor în condiții optime, echipament tehnic modern pentru studierea lor și o mână de specialiști care să asigure intervențiile de conservare curativă și de restaurare. Și, nu în ultimul rând, minime finanțări care să susțină cercetarea, activarea și deschiderea colecțiilor către public.

Iar pentru a supraviețui, omul de muzeu a devenit omul bun la toate: pe lângă arhivarea, conservarea, documentarea, cercetarea, digitizarea și punerea în valoare a artefactelor, cu toata birocrația aferentă, face lobby și atrage sponsorizări, igienizează spațiul și dă cu vopsea lavabilă, luptă haiducește cu praful, umezeala în exces, microorganismele, vânează finanțări și… nu se plânge; știe că așa-i în cultură. Aici, lucrezi din pasiune.

 

***

 

Dacă îți pasă, dacă crezi în necesitatea păstrării memoriei colective, vino să participi alături de noi, la evenimentul simbolic prin care dorim să atragem atenția asupra importanței patrimoniului pe care îl administrăm.

 

FB EVENT: https://www.facebook.com/events/374801693214026/

informații suplimentare: arhivamtr@gmail.com ”- anunță MNȚR

 

Număr de vizualizări :525


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro