spot_img

Turneu de promovare: Doina Ruști, ”Homeric”

O pădure cu stafii și ierburi vrăjite. O ființă stranie. O întîmplare neobișnuită. În afara timpului, în afara istoriei. În miezul cald al poveștii. În perioada 7 -23 octombrie 2019, vor avea loc mai multe evenimente dedicate noului roman semnat de Doina Ruști, ”Homeric”, apărut de curînd la Editura Polirom, colecția „Fiction Ltd.” Mai jos, programul complet de evenimente. Actorul Alexandru Papadopol a citit fragmente din Homeric joi, 26 septembrie, la Cărturești Carusel, în cadrul unei întîlniri neconvenționale a scriitoarei cu cititorii. O video-relatare a evenimentului, aici. Noi evenimente vor avea loc în luna noiembrie a acestui an, mai multe detalii în curînd. Doina Ruști va participa și la FILIT 2019, 2-6 octombrie, Iași, detalii despre evenimentele dedicate scriitoarei, aici.

Homeric adoptă registrul fantastic și o structură de avangardă, fiind, într-un anumit fel, o sinteză a prozei scrise de Doina Ruști. Un trailer al cărții, aici.

Cînd din Pădurea Cotroceni răbufnesc aburii parfumați ai altei lumi, ceva teribil și străvechi pătrunde în casele bucureștenilor. Prin Gorgani, începe să bîntuie o stafie, iar oamenii dispar, unul cîte unul, printre dispăruți numărîndu-se și o celebră ghicitoare, de care se leagă existențele multora. În nopțile întunecate o trăsură roșie străbate străzile, scormonind fricile ancestrale ale orașului. Iar, așa cum se întîmplă în vremuri fragile, un bărbat și o femeie se îndrăgostesc nebunește.

 

„Un răsfăț al simțurilor și un desfrîu al fabulosului într-o carte a pasiunilor damnate și al farmecelor fatale.” (Paul Cernat)

 

„Romanul pornește de la o aspirație erotică, de la acel timp, de fapt, cînd nu știi încă ce-ți dorești, în schimb știi cu certitudine că vrei să ai, să strîngi, cu un fel de lăcomie jenantă, aripioarele atît de fragile ale altei ființe, pe care nici măcar n-o cunoști. De aici pînă la teritoriul mistic, în care trăiesc monștrii, zînele și spiridușii nu mai este decît un pas. Iar Homeric este povestea acestui pas.” (Doina Ruști)

 

Doina Ruști, prozatoare contemporană, apreciată pentru forța epică, pentru originalitatea și erudiția romanelor sale, a fost recompensată cu cele mai însemnate premii literare românești, printre care și Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române. Tradusă în numeroase limbi, inclusiv în chineză, invitată la evenimente internaționale de prestigiu, a scris zece romane, dintre care amintim: Zogru (2006), Fantoma din moară (2008), Lizoanca la 11 ani (2009), Manuscrisul fanariot (2015) și Mâța Vinerii (2017).

 

Pagină web: http://doinarusti.ro.

Blog: https://adevarul.ro/blogs/doina.rusti

Homeric. Program de evenimente

SIBIU

Luni, 7  octombrie, ora 18.00, Librăria Humanitas „Constantin Noica” din Sibiu

Vor vorbi, alături de Doina Ruști: Andrei Terian, Dragoș Varga

 

SIGHIȘOARA 

Marți, 8 octombrie, ora 10.00, întâlnire cu elevii Colegiului „Mircea Eliade” din Sighișoara

Va modera: prof. Alina Cordoș

 

TÎRGU MUREȘ

Marți, 8 octombrie, ora 17.00, Facultatea de Litere și Știinte, Universitatea „Petru Maior” din Târgu Mureș

Vor vorbi, alături de Doina Ruști: Dumitru-Mircea Buda, Giordano Altarozzi

Fragmente din roman în lectura actorului Costin Gavaza.

 

BISTRIȚA

Miercuri, 9 octombrie, Bistrița, ora 12.00, Clubul Cultural „CoșBook”, Biblioteca Județeană „George Coșbuc”, Bistrița

Vor vorbi, alături de Doina Ruști: Alina Tomi, Ioan Pintea

Un eveniment cu sprijinul Colegiului Național „Andrei Mureșanu”.

 

BAIA MARE

Miercuri, 9 octombrie, ora 17.00, Bibliotecă Județeană „Petre Dulfu”, în cadrul Cafenelei Merito

Vor vorbi, alături de Doina Ruști: prof. univ. dr. emerit Georgeta Corniță, prof. dr. Merito Bogdan Rațiu

Va modera: prof. Merito Tatiana Cauni

 

CLUJ

Joi, 10 octombrie

Ora 12.00: Întâlnire cu Liceele Centenare: Colegiul Naţional George Coşbuc, Colegiul Național „G. Barițiu” și Colegiul Național „Emil Racoviță”

Va modera: prof. Monica Columban

 

Ora 14.30: Biblioteca Județeană „O. Goga”: Întâlnire cu profesorii clujeni & clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Octavian Goga”

 

Ora 18.00: Book Corner Librarium: Discuție pe marginea romanului Homeric

Vor vorbi, alături de Doina Ruști: Mihaela Ursa, Călin Teutișan, Ioan Pop Curșeu

 

ORADEA

Vineri, 11 octombrie, ora 12.00, Facultatea de Litere, Universitatea din Oradea

Vor vorbi, alături de Doina Ruști: Ioana Cistelecan, Mircea Pricăjan, Teodor Mateoc

 

BUCUREȘTI

Luni, 14 octombrie, ora 19.00, Librăria Humanitas Cișmigiu

Discuție pe marginea romanului Homeric: Să ne întoarcem la valori

Participă, alături de Doina Ruști: Paul Cernat,  Cosmin Ciotloș, Bogdan Simion (Cobzarul)

 

BRAȘOV

Marti, 15 octombrie

Ora 12.00: Întâlnire cu elevii de la Colegiul Național „Andrei Șaguna

 

Ora 18.00: Librăria „Șt. O. Iosif”: Discuție pe marginea romanului Homeric

Participă, alături de Doina Ruști: Felicia Popa, Laurențiu-Ciprian Tudor

 

BACĂU

Miercuri, 16 octombrie, ora 12.00: Biblioteca Județeană „Costache Sturdza”

Doina Ruști în dialog cu Adrian Jicu

Cu participarea Colegiilor „Ferdinand I”, „Vasile Alecsandri”, „Gheorghe Vrânceanu” și „George Apostu”.

 

PIATRA-NEAMȚ

Miercuri, 16 octombrie, ora 17.00, Colegiul „Petru Rareș”

Un dialog cu Adrian Alui Gheorghe

 

SUCEAVA

Joi, 17 octombrie, ora 11.30, Biblioteca Județeană „I.G. Sbiera”: Conferința „Plante demonice: de la Botanica lui Simeon Florea Marian la romanul Homeric

Invitați: Ovidiu & Isabel Vintilă

 

GALAȚI

Vineri, 18 octombrie

Ora 11.00: Întâlnire cu studenții, Universitatea Dunărea de Jos

Va modera: Pompilia  Chifu

 

Ora 13.00: Discuții despre Homeric cu profesorii de limba și literatură română, Casa Corpului Didactic

Un eveniment organizat de Inspectoratul Școlar

Coordonator: Laurențiu Ichim

 

Ora 18.00, Librăria Humanitas din Galați: Discuție pe marginea romanului Homeric

Vor vorbi, alături de Doina Ruști: Doru Căstăian și Pompilia Chifu

 

PITEȘTI

Joi, 24 octombrie, ora 13.00, Biblioteca „Dinicu Golescu” Pitești: Întâlnire cu cititorii

Va modera: Denisa Popescu

 

CRAIOVA

Miercuri, 23 octombrie, ora 17.00, Amfiteatrul „Drăgan”, Facultatea de Litere, Universitatea din Craiova

Discuții pe marginea romanului Homeric

Alături de scriitoare, participă profesorii Oana Băluică, Cătălin Ghiță, Mihai Ene.

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508