Titluri noi semnate de Gianfranco Ravasi şi Jacques Attali, în colecţia „Plural” a Editurii Polirom

sept. 6th, 2019 | By | Category: Agenda de carte

Editura Polirom anunţă apariţia în librării a două titluri din prestigioasa colecţie „Plural”: ”Biblia după Borges”, de Gianfranco Ravasi, traducere din limba italiană de Miruna şi Bogdan Tătaru-Cazaban şi ”Cum să ne apărăm de crizele următoare”, de Jacques Attali, traducere şi note de Magda Jeanrenaud.

Biblia după Borges, Gianfranco Ravasi

Postfaţă de Bogdan Tătaru-Cazaban

 

„Cardinalul Ravasi s-a impus prin pledoaria intensă şi rafinată pentru locul Scripturii în cultura contemporană şi prin punţile de dialog între cei ce cred, cei ce au uitat să creadă şi cei ce nu se recunosc în nicio credinţă. Capacitatea sa de a transmite, într-un limbaj de o transparenţă reconfortantă, pluralitatea de înţelesuri ale cuvîntului revelat şi frumuseţea acestuia permite apropierea de aerul tare al înălţimilor într-o lume însetată de sens, dar înecată în superficialitate. Călătorind cu Borges, Gianfranco Ravasi ne invită să-l recitim dintr-o perspectivă legitimată de autorul însuşi. Pentru el, cele două mari naraţiuni capabile să spună ceva esenţial despre om rămîn călătoria lui Ulise şi Răstignirea, nostalgia lui acasă şi drama lui Dumnezeu «care acceptă să fie crucificat». Astfel, Borges devine o parabolă profetică a culturii moderne.” (Bogdan Tătaru-Cazaban)

 

Cum să ne apărăm de crizele următoare, Jacques Attali

Carte publicată şi în ediţie digitală

 

„După mai bine de zece ani de la criza din 2007, nu s-a rezolvat nimic. Pretutindeni, soluţiile politice, economice, tehnologice au întîrziat: mai mulţi bani, mai multe datorii, mai multe amînări, mai multe promisiuni… În speranţa că progresul tehnic, creşterea economică sau Providenţa vor rezolva totul… Problema nu este dacă va exista o altă criză, ci cînd va izbucni ea, ce anume o va declanşa şi cum se va desfăşura. Eu prezint diferitele scenarii probabile pe termen scurt şi urmările lor devastatoare la nivel planetar. Nu e momentul pentru pesimism, nici pentru resemnare, ci pentru acţiunea pozitivă. Este şi scopul acestei cărţi, care îşi propune să ne ajute pe toţi să ne apărăm de crizele următoare şi chiar să luăm din ele ce e mai bun. Unii cred poate că aşa ceva este imposibil. Nu este. Ar putea fi peste douăzeci de ani, dacă nu facem nimic pînă atunci. Dacă acţionăm, sînt convins că secolul viitor ar putea fi plin de pace, fericire şi linişte pentru toţi.” (Jacques Attali)

 

Gianfranco Ravasi. Ca profesor de exegeză, ca prefect al Bibliotecii ambroziene, ca autor a peste 150 de volume, cît şi ca participant la dezbaterile timpului nostru, Cardinalul Ravasi s-a impus prin pledoaria intensă şi rafinată pentru locul Scripturii în cultura contemporană şi, urmîndu-l pe Carlo Maria Martini, prin punţile de dialog între cei ce cred, cei ce au uitat să creadă şi cei ce nu se recunosc în nicio credinţă.

 

Jacques Attali (n. 1943), eseist, doctor în ştiinţe economice, a fost timp de zece ani consilier al lui François Mitterrand. Este fondatorul a patru instituţii internaţionale: Action Contre la Faim, Eureka, Positive Planet şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. A fost inclus de Foreign Policy Magazine printre primii 100 de intelectuali publici ai lumii. Dintre numeroasele sale volume amintim Histoires de l’alimentation, Meurtres, en toute intelligence, Diderot ou le bonheur de penser şi Présents parallèles.

 

 

Număr de vizualizări :583


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro