spot_img

România și Europa: întâlnire cu poetul Petru Ilieșu, la Universitatea din Parma, cu ocazia Zilei Europene a Limbilor

Joi, 26 septembrie 2019, cu ocazia Zilei Europene a Limbilor, Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, în parteneriat cu Universitatea din Parma, organizează o discuție în jurul celui mai recent volum bilingv al poetului român Petru Ilieșu, «Petru Ilieşu e la sua Romania. A trent’anni dalla Rivoluzione» (Ed. Athenaeum, Parma 2019). Această manifestare, care se va desfășura în sediul Departamentului Discipline Umanistiche, Sociali e delle Imprese Culturali al Universității Parma, Aula K din „Complesso Universitario via d’Azeglio – via Kennedy”, are ca scop promovarea lucrării mai sus menționate în rândurile studenților și a publicului interesat din Parma. Proiectul mai este susținut de: ADAFA – asociație culturală din Cremona; «Centro Incontri Diplomatici» din Parma; «Orizzonti latini» – asociație de promovare a raporturilor culturale romano-italiene; Rotary Club – Cremona.

Evenimentul se va desfășura sub forma unei întâlniri tip interviu-dezbatere, formă utilă pentru (re)parcurgerea critică a anilor ce au urmat zilelor ce au zguduit, în 1989, România și lumea întreagă. Volumul de poezie al lui Ilieșu, care va furniza pretextul dezbaterii, se compune din patru poeme extrem de incisive, traduse de Davide Astori, cadru didactic în cadrul Facultății de Litere a Universității din Parma. Ele vor fi prezentate publicului chiar de traducătorul-prefațator. Discuția generată de text, moderată de directorul IRCCU Veneția, prof. Grigore Arbore Popescu, va fi însoțită de considerații despre conștiința și responsabilitățile scriitorului-cetățean în contextul evenimentelor revoluționare din decembrie 1989 și perioada post-revoluționară, a tranziției către o societate democratică.

La apropierea împlinirii a 30 de ani de la evenimentele dramatice din ziua de 16 decembrie 1989 de la Timișoara, transformate, în același oraș, în revolta populară din 20 decembrie, care a deschis drumul Revoluției ce a dus la demolarea sistemului totalitar ce domnea în România, Facultatea de Litere a Universității din Parma a înscris în cadrul cursului de Lingvistică generală prezentarea cărții lui Petru Ilieșu tocmai în dorința de a stimula o dezbatere privind responsabilitatea scriitorilor și oamenilor de litere din România în contextul exploziei revoluționare ce a schimbat sistemul politic și social al Țării. Scriitorul Petru Ilieșu, poet scenograf și scriitor, este unul dintre martorii oculari ai stării de spirit ce a generat participarea populației la revolta populară de la Timișoara, devenită națională prin revolta din 21 decembrie din București.

Ilieșu este cunoscut în România, atât ca „Luptător cu merite deosebite pentru cauza Revoluției române din decembrie 1989” (caracterizare din Certificatul seria LRM-1Nr. 00044), cât și ca „Luptător cu rol determinat” în cadrul aceleiași Revoluții (Certificat LRD-1 00009). Unul dintre meritele sale majore este acela de a fi adus, la București, cu rapiditate, știrile privind violența exercitată asupra populației la Timișoara în ziua de 20 decembrie. Mărturiile sale, răspândite imediat in Capitală, au contribuit la stimularea revoluției populare din 21 decembrie și ulterior au avut efecte în planul conștientizării rolului ce revenea intelectualității române și poporului în urma inevitabilei schimbări de regim. Prin intermediul versurilor sale suprarealiste și provocatoare, Ilieșu a descris metaforic starea de spirit a populației țării din acea vreme, dezorientările și speranțele acesteia  într-un moment de schimbare epocală.

Docenții universitari din Parma, care frecventează de aproape trei decenii România, și Timișoara, sunt bine familiarizați cu aportul adus de Petru Ilieșu în definirea „Manifestului de la Timișoara”, document care revine periodic precum punct de referință pentru momentul de cotitură ce ar fi trebuit să îl reprezinte în istoria noului parcurs democratic al României evenimentele din decembrie 1989. Ilieșu a avut un rol de seamă în procesul democratic care era pe cale de a se naște.

Discuția va fi susținută și de un suport vizual bazat pe o expoziție cu fotografii aparținând lui Petru Ilieșu, dedicată evenimentelor din decembrie 1989, de la Timișoara.

Prin intermediul acestui eveniment, IRCCU Veneția dorește să încadreze cauzele evenimentelor din decembrie 1989 și să le coreleze cu starea de spirit generală a populației în anii anteriori anului 1989, dar și cu evenimentele ce au urmat după Revoluția din decembrie 1989, luându-se ca punct de reper viața, opera poetică și activitatea de regizor a lui Petru Ilieșu.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508