România și Europa: întâlnire cu poetul Petru Ilieșu, la Universitatea din Parma, cu ocazia Zilei Europene a Limbilor

sept. 25th, 2019 | By | Category: Postcard

Joi, 26 septembrie 2019, cu ocazia Zilei Europene a Limbilor, Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, în parteneriat cu Universitatea din Parma, organizează o discuție în jurul celui mai recent volum bilingv al poetului român Petru Ilieșu, «Petru Ilieşu e la sua Romania. A trent’anni dalla Rivoluzione» (Ed. Athenaeum, Parma 2019). Această manifestare, care se va desfășura în sediul Departamentului Discipline Umanistiche, Sociali e delle Imprese Culturali al Universității Parma, Aula K din „Complesso Universitario via d’Azeglio – via Kennedy”, are ca scop promovarea lucrării mai sus menționate în rândurile studenților și a publicului interesat din Parma. Proiectul mai este susținut de: ADAFA – asociație culturală din Cremona; «Centro Incontri Diplomatici» din Parma; «Orizzonti latini» – asociație de promovare a raporturilor culturale romano-italiene; Rotary Club – Cremona.

Evenimentul se va desfășura sub forma unei întâlniri tip interviu-dezbatere, formă utilă pentru (re)parcurgerea critică a anilor ce au urmat zilelor ce au zguduit, în 1989, România și lumea întreagă. Volumul de poezie al lui Ilieșu, care va furniza pretextul dezbaterii, se compune din patru poeme extrem de incisive, traduse de Davide Astori, cadru didactic în cadrul Facultății de Litere a Universității din Parma. Ele vor fi prezentate publicului chiar de traducătorul-prefațator. Discuția generată de text, moderată de directorul IRCCU Veneția, prof. Grigore Arbore Popescu, va fi însoțită de considerații despre conștiința și responsabilitățile scriitorului-cetățean în contextul evenimentelor revoluționare din decembrie 1989 și perioada post-revoluționară, a tranziției către o societate democratică.

La apropierea împlinirii a 30 de ani de la evenimentele dramatice din ziua de 16 decembrie 1989 de la Timișoara, transformate, în același oraș, în revolta populară din 20 decembrie, care a deschis drumul Revoluției ce a dus la demolarea sistemului totalitar ce domnea în România, Facultatea de Litere a Universității din Parma a înscris în cadrul cursului de Lingvistică generală prezentarea cărții lui Petru Ilieșu tocmai în dorința de a stimula o dezbatere privind responsabilitatea scriitorilor și oamenilor de litere din România în contextul exploziei revoluționare ce a schimbat sistemul politic și social al Țării. Scriitorul Petru Ilieșu, poet scenograf și scriitor, este unul dintre martorii oculari ai stării de spirit ce a generat participarea populației la revolta populară de la Timișoara, devenită națională prin revolta din 21 decembrie din București.

Ilieșu este cunoscut în România, atât ca „Luptător cu merite deosebite pentru cauza Revoluției române din decembrie 1989” (caracterizare din Certificatul seria LRM-1Nr. 00044), cât și ca „Luptător cu rol determinat” în cadrul aceleiași Revoluții (Certificat LRD-1 00009). Unul dintre meritele sale majore este acela de a fi adus, la București, cu rapiditate, știrile privind violența exercitată asupra populației la Timișoara în ziua de 20 decembrie. Mărturiile sale, răspândite imediat in Capitală, au contribuit la stimularea revoluției populare din 21 decembrie și ulterior au avut efecte în planul conștientizării rolului ce revenea intelectualității române și poporului în urma inevitabilei schimbări de regim. Prin intermediul versurilor sale suprarealiste și provocatoare, Ilieșu a descris metaforic starea de spirit a populației țării din acea vreme, dezorientările și speranțele acesteia  într-un moment de schimbare epocală.

Docenții universitari din Parma, care frecventează de aproape trei decenii România, și Timișoara, sunt bine familiarizați cu aportul adus de Petru Ilieșu în definirea „Manifestului de la Timișoara”, document care revine periodic precum punct de referință pentru momentul de cotitură ce ar fi trebuit să îl reprezinte în istoria noului parcurs democratic al României evenimentele din decembrie 1989. Ilieșu a avut un rol de seamă în procesul democratic care era pe cale de a se naște.

Discuția va fi susținută și de un suport vizual bazat pe o expoziție cu fotografii aparținând lui Petru Ilieșu, dedicată evenimentelor din decembrie 1989, de la Timișoara.

Prin intermediul acestui eveniment, IRCCU Veneția dorește să încadreze cauzele evenimentelor din decembrie 1989 și să le coreleze cu starea de spirit generală a populației în anii anteriori anului 1989, dar și cu evenimentele ce au urmat după Revoluția din decembrie 1989, luându-se ca punct de reper viața, opera poetică și activitatea de regizor a lui Petru Ilieșu.

 

Număr de vizualizări :538


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro